Jump to content
Sign in to follow this  
Sumikk

Zacieranie w garnku

Recommended Posts

Witam 

Panowie jestem zielony w temacie zacierania, już zacierałem jedną warke ale nie wiem co z tego wyjdzie, miałem problem z temperaturą w garnku 

Zacierałem w garnku ok 30l niski ale szeroki, miałem dwa termometry i problem w tym że w górnej części było np 62'c a jak obniżyłem termometr to na spodzie było np 75'c 

Jak mierzyć w takim wypadku temperature ? Mieszać to ciągle i wtedy? Bardzo ciężko mi utrzymać jakąś stałą temperaturę bo na górze jest niższa a na spodzie wyższa 

Macie jakieś rady co do tego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 minuty temu, Sumikk napisał:

Mieszać to ciągle

Tak.

Jak przestaniesz podgrzewać temperatura się bardziej ustabilizuje. Możesz też dolewać gorącej wody zamiast podgrzewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego poszukaj na olx, allegro powystawowego kotła zaciernego i olej garnek.

Taki kociołek można już od 600 zł wyrwać.

Co do twojego pytania.

Jak podgrzewasz to mieszasz ciągle,

po ustabilizowaniu na zadanej temperaturze wyłączasz grzanie i jak masz ocieplony garnek, to możesz zamieszać co parę minut.

W skrócie grzejesz = mieszasz, nie grzejesz może być krótka przerwa.

Wszystko też zależy jak grube masz dno, ja miałem garnek z termosu nierdzewnego 30L i miał podwójne dno to było łatwiej.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...