Sumikk 4 Posted January 31, 2020 Witam Panowie jestem zielony w temacie zacierania, już zacierałem jedną warke ale nie wiem co z tego wyjdzie, miałem problem z temperaturą w garnku Zacierałem w garnku ok 30l niski ale szeroki, miałem dwa termometry i problem w tym że w górnej części było np 62'c a jak obniżyłem termometr to na spodzie było np 75'c Jak mierzyć w takim wypadku temperature ? Mieszać to ciągle i wtedy? Bardzo ciężko mi utrzymać jakąś stałą temperaturę bo na górze jest niższa a na spodzie wyższa Macie jakieś rady co do tego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 31, 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: Mieszać to ciągle Tak. Jak przestaniesz podgrzewać temperatura się bardziej ustabilizuje. Możesz też dolewać gorącej wody zamiast podgrzewać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted February 1, 2020 Kolego poszukaj na olx, allegro powystawowego kotła zaciernego i olej garnek. Taki kociołek można już od 600 zł wyrwać. Co do twojego pytania. Jak podgrzewasz to mieszasz ciągle, po ustabilizowaniu na zadanej temperaturze wyłączasz grzanie i jak masz ocieplony garnek, to możesz zamieszać co parę minut. W skrócie grzejesz = mieszasz, nie grzejesz może być krótka przerwa. Wszystko też zależy jak grube masz dno, ja miałem garnek z termosu nierdzewnego 30L i miał podwójne dno to było łatwiej. Quote Share this post Link to post Share on other sites