Kuboslaw 0 Posted January 30, 2020 Witam. Mam problem z moją brzeczką ponieważ już 3 tygodnie mam brzeczkę w głośnej fermentacji. Dzisiaj mieżyłem gęstość brzeczki i nadal ma 7 stopni blg tak jak półtorej tygodnia temu i nie wiem co mam robić czy przelać na cichą fermentację czy dalej czekać ? Dodam tylko że na początku fermentacji brzeczka miała 16 st. Blg Proszę o pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted January 30, 2020 (edited) 6 minut temu, Kuboslaw napisał: Witam. Mam problem z moją brzeczką ponieważ już 3 tygodnie mam brzeczkę w głośnej fermentacji. Dzisiaj mieżyłem gęstość brzeczki i nadal ma 7 stopni blg tak jak półtorej tygodnia temu i nie wiem co mam robić czy przelać na cichą fermentację czy dalej czekać ? Dodam tylko że na początku fermentacji brzeczka miała 16 st. Blg Proszę o pomoc. A coś więcej o zasypie, drożdżach i najważniejsze czym mierzyłeś Edited January 30, 2020 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted January 30, 2020 A czym mierzyłeś to końcowe blg? Bo jeżeli refraktometrem, to już niżej Ci raczej nie zejście. Kalkulator odfermentowania pokazuje (przy założeniu, że końcowy pomiar został dokonany refraktometrem) odfermentowanie na poziomie 93%.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted January 30, 2020 Mierzyłem takim cukromierzem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 145 Posted January 30, 2020 A, zmierz nim czysta wode. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted January 30, 2020 Jak mierzyłem czystą wodę to normalnie 0 wychodzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted January 30, 2020 (edited) Za krótkie, za słodkie zacieranie - za wysoka temperatura? Za mało drożdży, za słabe natlenienie? Stare drożdże? Co to w ogóle za piwo? Może dużo niesłodowanych surowców? Jaka temperatura mierzonego płynu? Teraz i wtedy, kiedy wyszło 16 BLG? Edited January 30, 2020 by sobieslaw Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted January 30, 2020 Zestaw składników do piwa jasnego kupiony na twój-browar.pl 16 BLG wyszło zaraz na początku fermentacji mierzony w temperaturze 20 st. C a teraz brzeczka miała jakieś 15 st C dokładnie nie wiem bonteraz przy pomiarze nie mierzyłem temperatury Quote Share this post Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted January 30, 2020 40 minutes ago, Kuboslaw said: Zestaw składników do piwa jasnego kupiony na twój-browar.pl Potrzebujesz pomocy — sam pomóż: Daj linka do zestawu (wciąż nie wiemy, czy to był zestaw ze słodów czy z ekstraktów). Podaj temperaturę i czas zacierania, jeżeli zacierałeś. Napisz, czy dodawałeś coś oprócz surowców z zestawu. Opisz pokrótce przygotowanie startera lub proces uwodnienia drożdży. Opisz pokrótce przebieg fermentacji: jak długo startowały drożdże, czy była piana, czy cały czas trzymasz to w 15°C? Masz odfermentowanie 58%. To bardzo mało, ale jeżeli przez kilkanaście dni ekstrakt się nie zmienia, to raczej nic już się nie zadzieje. Ewentualnie możesz na kilka dni przenieść do temperatury pokojowej i zobaczyć, czy coś drgnie. 4 hours ago, Kuboslaw said: czy przelać na cichą fermentację czy dalej czekać ? Po co chcesz w ogóle przelewać na cichą? 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 10, 2020 3. oprócz surowców dodałem drożdże piwowarskie. 4. Czas uwodnienia drożdży to około 2 godziny były 5.start był po jakis 12 godzinach, tak była piana. Dzisiaj mierzyłem w temperaturze 21C i wykazało 4-5 st. Blg I dzisiaj już wcale nie było piany i był bardzo przyjemny zapach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted February 10, 2020 Godzinę temu, Kuboslaw napisał: Czas uwodnienia drożdży to około 2 godziny Co najmniej o półtorej godziny za długo. Staraj się w przyszłości uwadniać 15-20 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 10, 2020 1.A czy to zaszkodziło w jakiś sposób piwu ? 2. Czy przy tych 4-5 st. Blg mogę już przelać i przejść na fermentację cichą czy jeszcze czekać aż spadnie 1-2 stopnie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 99 Posted February 11, 2020 5 godzin temu, Kuboslaw napisał: 1.A czy to zaszkodziło w jakiś sposób piwu ? Część drożdży padła z braku jedzenia, więc zadałeś ich mniej niż było potrzeba. Masz odpowiedź na pytanie dlaczego fermentacja tak się wlecze. Dodatkowo profil piwa może odbiegać od tego, jaki byłby gdybyś zadał prawidłową ilość drożdży 5 godzin temu, Kuboslaw napisał: 2. Czy przy tych 4-5 st. Blg mogę już przelać i przejść na fermentację cichą czy jeszcze czekać aż spadnie 1-2 stopnie ? Po co chcesz przelewać na cichą? Będziesz chmielił na zimno i chcesz wcześniej zebrać czystą gęstwę do kolejnego piwa? W większości przypadków przelewanie na cichą to zbędny zabieg. Po 5 tygodniach fermentacji sprawdziłbym za kilka dni czy Blg nie spada i butelkował piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 11, 2020 Pierwszy raz robię piwo więc nie wiem czy cicha fermentacja jest zbędna. Chciałem robić cichą fermentację bo tak było w poradniku na twojbrowar.pl Tam mówili że jak brzeczka osiągnie poniżej 4 st Blg to trzeba ją przelać na cichą fermentację i po tygodniu cichej fermentacji można przystąpić do butelkowania. Co do chmielenia to piwo chmieliłem podczas gotowania brzeczki chmielem lubelskim i marynka Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted February 11, 2020 1 godzinę temu, Kuboslaw napisał: Pierwszy raz robię piwo więc nie wiem czy cicha fermentacja jest zbędna. Chciałem robić cichą fermentację bo tak było w poradniku na twojbrowar.pl Tam mówili że jak brzeczka osiągnie poniżej 4 st Blg to trzeba ją przelać na cichą fermentację i po tygodniu cichej fermentacji można przystąpić do butelkowania. Co do chmielenia to piwo chmieliłem podczas gotowania brzeczki chmielem lubelskim i marynka Przelewanie na cichą jest zdecydowanie nieobowiązkowe, a przy większości piw nawet niewskazane. Jeśli już musisz przelewać to na pewno nie sztywno przy jakimś balingu, tylko dopiero, gdy drożdże zjedzą cały dostępny cukier. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 11, 2020 Piwo przestało już bulgotać czasem raz na dwa lub trzy dni bulgnie. A pomiar wykazał 4-5 st. Blg. Czy mogę już butelkować skoro fermentacja cicha nie jest konieczna a nawet nie wskazana czy mogę zacząć butelkowania czy lepiej jeszcze trochę z tym poczekać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sur0wy 2 1 Items Posted February 11, 2020 Tak jak Ci Koledzy pisali - zmierz za 2-3 dni i zobacz, czy niżej nie zeszło, a jeszcze lepiej poczekaj kolejne 2-3 dni i ponów pomiar i dopiero wtedy butelkuj. Butelkowanie ciągle pracującego piwa + surowiec do refermentacji = potencjalne granaty Dla bezpieczeństwa własnego, a nie daj Boże kogoś obdarowanego butelką, lepiej mieć pewność, że krzywdy nie wyrządzisz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 11, 2020 2 minuty temu, Sur0wy napisał: Tak jak Ci Koledzy pisali - zmierz za 2-3 dni i zobacz, czy niżej nie zeszło, a jeszcze lepiej poczekaj kolejne 2-3 dni i ponów pomiar i dopiero wtedy butelkuj. Butelkowanie ciągle pracującego piwa + surowiec do refermentacji = potencjalne granaty Dla bezpieczeństwa własnego, a nie daj Boże kogoś obdarowanego butelką, lepiej mieć pewność, że krzywdy nie wyrządzisz Super tak zrobię dzięki za odpowiedź a co myślisz o tej cichej fermentacji robić ją czy najlepiej od razu butelkować ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sur0wy 2 1 Items Posted February 11, 2020 Sam ostatnio testowałem potrzebę robienia cichej i śmiało mogę powiedzieć - o ile nie planujesz odzyskiwać gęstwy drożdżowej to nie ma sensu. Nic na tym nie zyskasz, a ryzykujesz co najmniej zakażeniem, a w najlepszym przypadku dodatkowym natlenieniem piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek80 1 Posted February 12, 2020 Nie zabieram gęstwy ale sypie chmiel na zimno, do tej pory zlewałem na cichą. Używam drożdży US 05 które tworzą mi gęsty kożuch grubości ok 3cm. Jeśli nie zlewacie na cichą to sypiecie chmiel na ten kożuch drożdżowy czy bełtacie mieszadłem żeby się go pozbyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted February 12, 2020 1 godzinę temu, krzysiek80 napisał: sypiecie chmiel na ten kożuch drożdżowy czy bełtacie mieszadłem żeby się go pozbyć? Pokręć fermentorem, lekko wstrząśnij, powinno z czasem poopadać na dno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuboslaw 0 Posted February 12, 2020 Jak myślicie jeśli na koniec tygodnia znów dokonam pomiaru i Blg nie spadną niżej to mogę rozpocząć butelkowanie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sur0wy 2 1 Items Posted February 12, 2020 Z tego co widzę, to piwo już stoi 5 tydzień. Po takim czasie jeżeli nie zauważysz przez 2-3 dni zmiany Blg to ja bym spokojnie butelkował Quote Share this post Link to post Share on other sites