Jump to content
brunet_po_prawej

nowy na pokładzie :)

Recommended Posts

Dzień dobry!

 

Chciałbym się uprzejmie ze wszystkimi przywitać. Zdecydowałem się zostać "piwowarem" (cudzysłów celowy - bez cudzysłowia napisze jak będę na to gotowy czyli będę miał jakiekolwiek większe doświadczenie!). Z drożdżami mam do czynienia od kilka ładnych lat bowiem rokrocznie nastawiam wiele win, nawet potrafię się pokusić o własne receptury - znajomi twierdzą, że wychodzą bardzo smaczne :) Jestem również pszczelarzem i pod tym kątem również będę próbował piwowarstwa, ale to wszystko z czasem.

 

Mam na koncie również pierwszą warkę - jest na końcówce fermentacji burzliwej, za dni kilka mam zamiar zlewać na cichą z chmielenim na zimno oraz z garścią kawy oraz zabutelkować pierwsze butelki żeby mieć pierwsze porównania. Obecnie mam 5 Blg więc jeszcze chwilunia ;)

Oczywiście pierwsza warka z brewkitów (nie wstydzę się tego kompletnie), ale surowce na kolejną już do mnie pędzą - będzie to pszeniczne wędzone! 

 

Przeglądając i czytając forum wiem, że dużo się od wszystkich nauczę oraz liczę na nowe znajomości :)

IMG_1079.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zlewaj na cichą, zostaw we wiadrze do końca fermentacji. Lepiej, żeby ci sie infekcja nie zdarzyła przy pierwszym piwie, bo to zniechęca.

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawie tak.

Fermentacja cicha to tylko etap fermentacji. Przelewanie po zakończeniu etapu burzliwego ma sens tylko wtedy, kiedy chcesz zebrać gęstwę drożdzową, a potem chmielić na zimno. W kazdym innym przypadku jest zabiegiem zbędnym, wnoszącym tylko niebezpieczeństwo zakażenia piwa, nic poza tym.

Po zakończeniu fermentacji przelewasz piwo do wiadra do rozlewu, z nad osadu drożdzowego. W tym wiadrze możesz wtedy zmieszać piwo z cukrem do refermentacji.

Polecam kilkukrotną lekturę Wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja - na początek nie ma może zbytnio co szaleć. A i wiedzy nigdy za wiele.

 

Gęstwy zbierać nie chce, ale właśnie chciałem chmielić na zimno cześć piwa. Wiec zlać do drugiego na cichą bym raczej musiał. Myślałem, żeby cześć zostawić w tym fermentorze, aż skończy się fermentacja i zabutelkowac, a cześć dać na cichą i tam dochmielic. 
 

Z tym ze może faktycznie - poerwszą Warkę wypije za smakiem, a szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, brunet_po_prawej napisał:

szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie

O, to, to!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie pozdrawiam z Ostrowa Wlkp. 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.