brunet_po_prawej 1 Posted January 29, 2020 Dzień dobry! Chciałbym się uprzejmie ze wszystkimi przywitać. Zdecydowałem się zostać "piwowarem" (cudzysłów celowy - bez cudzysłowia napisze jak będę na to gotowy czyli będę miał jakiekolwiek większe doświadczenie!). Z drożdżami mam do czynienia od kilka ładnych lat bowiem rokrocznie nastawiam wiele win, nawet potrafię się pokusić o własne receptury - znajomi twierdzą, że wychodzą bardzo smaczne Jestem również pszczelarzem i pod tym kątem również będę próbował piwowarstwa, ale to wszystko z czasem. Mam na koncie również pierwszą warkę - jest na końcówce fermentacji burzliwej, za dni kilka mam zamiar zlewać na cichą z chmielenim na zimno oraz z garścią kawy oraz zabutelkować pierwsze butelki żeby mieć pierwsze porównania. Obecnie mam 5 Blg więc jeszcze chwilunia Oczywiście pierwsza warka z brewkitów (nie wstydzę się tego kompletnie), ale surowce na kolejną już do mnie pędzą - będzie to pszeniczne wędzone! Przeglądając i czytając forum wiem, że dużo się od wszystkich nauczę oraz liczę na nowe znajomości 1 Muchor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 145 Posted January 29, 2020 Nie zlewaj na cichą, zostaw we wiadrze do końca fermentacji. Lepiej, żeby ci sie infekcja nie zdarzyła przy pierwszym piwie, bo to zniechęca. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
brunet_po_prawej 1 Posted January 29, 2020 W sensie, że w ogóle pominąć cichą i zlewać po zakończeniu od razu do butelek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 145 Posted January 29, 2020 Prawie tak. Fermentacja cicha to tylko etap fermentacji. Przelewanie po zakończeniu etapu burzliwego ma sens tylko wtedy, kiedy chcesz zebrać gęstwę drożdzową, a potem chmielić na zimno. W kazdym innym przypadku jest zabiegiem zbędnym, wnoszącym tylko niebezpieczeństwo zakażenia piwa, nic poza tym. Po zakończeniu fermentacji przelewasz piwo do wiadra do rozlewu, z nad osadu drożdzowego. W tym wiadrze możesz wtedy zmieszać piwo z cukrem do refermentacji. Polecam kilkukrotną lekturę Wiki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
brunet_po_prawej 1 Posted January 29, 2020 Racja - na początek nie ma może zbytnio co szaleć. A i wiedzy nigdy za wiele. Gęstwy zbierać nie chce, ale właśnie chciałem chmielić na zimno cześć piwa. Wiec zlać do drugiego na cichą bym raczej musiał. Myślałem, żeby cześć zostawić w tym fermentorze, aż skończy się fermentacja i zabutelkowac, a cześć dać na cichą i tam dochmielic. Z tym ze może faktycznie - poerwszą Warkę wypije za smakiem, a szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 145 Posted January 29, 2020 6 minut temu, brunet_po_prawej napisał: szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie O, to, to! 1 brunet_po_prawej reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mule18 0 Posted February 6, 2020 Witam serdecznie pozdrawiam z Ostrowa Wlkp. 😁 Quote Share this post Link to post Share on other sites