Jump to content
esen1a

Pomoc w doborze drożdży dla trzech przepisów

Recommended Posts

Cześć

Planuję uwarzyć trzy piwa (jedno po drugim, po zakończeniu fermentacji )

1. Cream ALE

2. American Amber ALE

3. Belgian Pale ALE

Piwa mają być w dolnej granicy zawartości alkoholu czyli coś około 4%, klarowne (planuję użyć whirfloca i w ostateczności żelatyny), takie a'la obiadowe. Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturę ale na tę chwilę przyjmuję że temperatura fermentacji to będzie 20-21 stopni Celsjusza. Chciałbym do tego dobrać drożdże żeby można było użyć ich dla 2 i 3 jako gęstwa. Do 1 i 2 nie ma problemu ale chyba dla 3 już może być problem. Dobrze chyba by było aby drożdże były od średnio do wysoko flokujących  Mój pomysł to

A. FM26 Belgijskie pagórki

B. S-04

C. S-33

D. US-05

 

czy macie inne propozycje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, esen1a napisał:

Cześć

Planuję uwarzyć trzy piwa (jedno po drugim, po zakończeniu fermentacji )

1. Cream ALE

2. American Amber ALE

3. Belgian Pale ALE

Piwa mają być w dolnej granicy zawartości alkoholu czyli coś około 4%, klarowne (planuję użyć whirfloca i w ostateczności żelatyny), takie a'la obiadowe. Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturę ale na tę chwilę przyjmuję że temperatura fermentacji to będzie 20-21 stopni Celsjusza. Chciałbym do tego dobrać drożdże żeby można było użyć ich dla 2 i 3 jako gęstwa. Do 1 i 2 nie ma problemu ale chyba dla 3 już może być problem. Dobrze chyba by było aby drożdże były od średnio do wysoko flokujących  Mój pomysł to

A. FM26 Belgijskie pagórki

B. S-04

C. S-33

D. US-05

 

czy macie inne propozycje?

 

AAA możesz zrobić na gęstwie po cream ale, US-05, ewentualnie S-04 będą ok. Temperatura przydałaby się niższa - początek gdzieś w okolicy 18°C i podniesienie w okolice 20 na koniec fermentacji.

Do belgian pale ale zdecydowanie potrzebujesz innych drożdży - FM 26 będą dobre. Przy czym w kwestii temperatury tu również lepiej zacząć od dolnych widełek.

 

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, punix napisał:

początek gdzieś w okolicy 18°C i podniesienie w okolice 20 na koniec fermentacji.

Do belgian pale ale zdecydowanie potrzebujesz innych drożdży - FM 26 będą dobre. Przy czym w kwestii temperatury tu również lepiej zacząć od dolnych widełek.

Ostatnio tak robię, że startuję od 17 stopni (staram się aby i brzeczka i drożdże tyle miały) i zostawiam. Niestety są dwa momenty, nad którymi nie jestem w stanie teraz zapanować. Nagły wzrost temperatury (start burzliwej) - 23-24 stopnie i potem spadek do 21. w teorii mógłbym wystawić fermentor na zewnątrz ale to nie jest dobre bo wahania temperatury powodują to że piwo jest często niedofermentowane. 

 

A czy US-05 nie mają neutralnego profilu i mogą być stosowane prawie wszędzie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

12 minut temu, esen1a napisał:

Niestety są dwa momenty, nad którymi nie jestem w stanie teraz zapanować.

Temu nieco może zaradzić pudło styropianowe, moim zdaniem warte inwestycji.

 

15 minut temu, esen1a napisał:

A czy US-05 nie mają neutralnego profilu

Mają, i dlatego nie zrobisz na nich BPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites



Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturę


Akurat mam na sprzedaż :) za 180 pln mogę odstąpić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Wuuu napisał:

Akurat mam na sprzedaż :) za 180 pln mogę odstąpić.

priv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się pod wątek dot. drożdży do belgów. A może któreś z FM (25, 26, 27, 28) są jakoś szczególnie rekomendowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, Jancewicz napisał:

FM (25, 26, 27, 28)

A nie przypadkiem FM20?

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 19-24 st.C

Stopień odfermentowania : 72-75%

Flokulacja  : niska

Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV

Profil smakowy : szczep z południowej Belgii przeznaczony do piw w stylu bière blanche (witbier)

Szczep polecany do piw w stylach : Bière blanche / Witbier, Belgian Pale Ale

Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 3944 Belgian Witbier™

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Jancewicz napisał:

Podłączę się pod wątek dot. drożdży do belgów. A może któreś z FM (25, 26, 27, 28) są jakoś szczególnie rekomendowane?

 

3 godziny temu, esen1a napisał:

A nie przypadkiem FM20?

 

 

Osobiście wahałbym się pomiędzy FM 25 a 26 (przy czym 28 nie używałem i nie mam porównania). FM20 jak dla mnie prędzej pod white ipę - ale też można spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...