Jump to content
Undeath

VI KPD w Zielonej Górze - 29 luty 2020

Recommended Posts

W imieniu Lubuskiego Oddziału Terenowego PSPD mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w VI Konkursie Piw Domowych w Zielonej Górze. Jak co roku konkurs przeprowadzony będzie w jednej kategorii. Kategoria to:

 

Belgiska IPA/ Tripel IPA [18-21 blg] - Mocne piwo górnej fermentacji o bardzo złożonym profilu aromatycznym i jasnej barwie. Charakteryzuje je dobry, przesunięty w stronę goryczki balans i wysoka pijalność. Mocne odfermentowanie, balans przesunięty w stronę goryczki oraz wysokie nagazowanie sprawia, że piwo jest bardzo pijalne, mimo swojej mocy. Słodki, estrowo-fenolowy charakter drożdży belgijskich nie może być przysłonięty przez aromaty pochodzące od chmielu. Poszczególne składowe powinny tworzyć zgraną kompozycję, żaden z elementów nie powinien dominować. Piwo, mimo swojej mocy, nie może być mocno alkoholowe, czy rozpuszczalnikowe.

 

Opis Stylu w załączeniu.

 

Regulamin i formularz zgłoszeniowy do piątku pojawi się w załączeniu. Termin wysyłki piw - 10-25.02.2020.

 

Szczegóły oraz nagrody będą publikowane z czasem. Zapraszam do warzenia i udziału w konkursie!

Belgijska IPA.pdf

Formularz zgłoszeniowy VI KPD w ZG.pdf 

Regulamin VI KPD w ZG.pdf

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Undeath said:

Piwo, mimo swojej mocy, nie może być mocno alkoholowe, czy rozpuszczalnikowe.

 

7 hours ago, Undeath said:

Termin wysyłki piw - 10-25.02.2020.

 

7 hours ago, Undeath said:

Zapraszam do warzenia i udziału w konkursie!

 

Da się takie piwo uwarzyć, przefermentować i nagazować w ciągu 4 tygodni?

Edited by vmario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Styl był ogłoszony już w listopadzie na stronie PSPD. https://pspd.org.pl/konkursy-pucharowe-2019-20/ oraz na profilu FB. Niestety z braku czasu nie wrzuciłem tutaj ogłoszenia, a drugi sponsor główny pojawił się dopiero niedawno. 

 

11 godzin temu, vmario napisał:

Da się takie piwo uwarzyć, przefermentować i nagazować w ciągu 4 tygodni?

 

Da się. Pytanie czy masz taki warsztat by to zrobić? 

 

8 godzin temu, fotohobby napisał:

To raczej ogłoszenie, dla tych, co mają taki styl "na stanie"

 

Nie koniecznie - jak wyżej pisałem - odpaliłem kilka projektów i niestety to musiałem zepchnąć na boczny tor. Zapomniałem dodać tutaj ogłoszenie o kategoriach. Kolejna sprawa Belgian Tripel też pojawia się na kolejnych konkursach - ludzie na pewno go warzyli nawet jako trening do ważniejszych rangą konkursów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Undeath said:

Da się. Pytanie czy masz taki warsztat by to zrobić? 

 

Bez szansy, dlatego byłem zdziwiony, że zachęcasz do warzenia (w sensie, że wydawało mi się, że właściwie mało kto byłby w stanie).

 

11 hours ago, Undeath said:

Niestety z braku czasu nie wrzuciłem tutaj ogłoszenia

 

Rozumiem i dzięki za linka do listy konkursów pucharowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 29.01.2020 o 08:31, Undeath napisał:

Styl był ogłoszony już w listopadzie na stronie PSPD. https://pspd.org.pl/konkursy-pucharowe-2019-20/ oraz na profilu FB. Niestety z braku czasu nie wrzuciłem tutaj ogłoszenia, a drugi sponsor główny pojawił się dopiero niedawno. 

 

 

 

Śledzę trochę terminy konkursów (ale nie uczestniczę) i jestem prawie pewien że jeszcze kilka dni temu tego konkursu tam nie było 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, anteks napisał:

Śledzę trochę terminy konkursów (ale nie uczestniczę) i jestem prawie pewien że jeszcze kilka dni temu tego konkursu tam nie było 😛

 

Był wpisany i zgłoszony razem z Wrocławskim obydwa w tym samym czasie dodano do strony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imię nazwisko zgodne z formularzem + VI KPD w Zielonej górze i jeżeli przynależy do PSPD  to dopiesek PSPD: TAK. Jak ktoś zrobił przelew już to po kwocie się domyślimy, potem sprawdzimy czy jesteś członkiem PSPD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda że e takich konkursach nie ma miejsca i kategorii dla zwykłych śmiertelników warzących piwa w podstawowych stylach typu pils, marcowe, stout, czy porter. Oczywiście pełen ukłon do osób które warzą piwa wszelkiego typu kombinowane i dla tych powinny być wszelkie laury ! Ale dla osób które robią inne piwa takie jak portery czy stouty które to potrzebują czasu na do leżakowanie konkursów brak :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, DoktorPio napisał:

Szkoda że e takich konkursach nie ma miejsca i kategorii dla zwykłych śmiertelników warzących piwa w podstawowych stylach typu pils, marcowe, stout, czy porter. Oczywiście pełen ukłon do osób które warzą piwa wszelkiego typu kombinowane i dla tych powinny być wszelkie laury ! Ale dla osób które robią inne piwa takie jak portery czy stouty które to potrzebują czasu na do leżakowanie konkursów brak :/

"Jestem Polakiem mówię i piszę po Polsku szanuje nasz kraj ! Wiem dla niektórych pseudo Polaków patriotyzm to frajerstwo !"

 

Aha, pozdrawiam :) 

 

We Wrocławiu w Maju masz Portera Bałtyckiego, Weizenbocka wykaż się - też prowadzę tamten konkurs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.02.2020 o 18:24, DoktorPio napisał:

Szkoda że e takich konkursach nie ma miejsca i kategorii dla zwykłych śmiertelników warzących piwa w podstawowych stylach typu pils, marcowe, stout, czy porter. Oczywiście pełen ukłon do osób które warzą piwa wszelkiego typu kombinowane i dla tych powinny być wszelkie laury ! Ale dla osób które robią inne piwa takie jak portery czy stouty które to potrzebują czasu na do leżakowanie konkursów brak :/

tutaj masz rozpiskę, choć jakiegoś konkursy mogły dojść. W konkursach są kategorie na portery bałtyckie, risy, dry stouty, nawet czeski pils. Chyba znajdziesz coś dla siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, wczoraj z rana wysłałem kurierem UPS  piwa na VI Konkursu Piw Domowych w Zielonej Górze. Niestety okazało się, że ze względu na warunki klimatyczne u nas (wichury) paczka wyszła z punktu dopiero dzisiaj tak więc dotrze do Haust dopiero jutro. Przelew 12 zł również wykonałem wczoraj. Czy moje piwo weźmie udział w konkursie? Pozdr. Maciek

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Chuzz napisał:

Hej, wczoraj z rana wysłałem kurierem UPS  piwa na VI Konkursu Piw Domowych w Zielonej Górze. Niestety okazało się, że ze względu na warunki klimatyczne u nas (wichury) paczka wyszła z punktu dopiero dzisiaj tak więc dotrze do Haust dopiero jutro. Przelew 12 zł również wykonałem wczoraj. Czy moje piwo weźmie udział w konkursie? Pozdr. Maciek

 

Tak generalnie na przyszłość - Poniedziałek/wtorek po weekendzie zostawiam jeszcze jakby paczki wysłane przed weekendem gdzieś utknęły ale widzę, że nagminnie to wykorzystują ludzie by nadawać paczki w poniedziałek. Paczkę przyjmiemy ale na następny raz okienko wysyłania paczek ma ponad 2 tygodnie... Wysyłać należy je wcześniej nie na ostatnią chwilę. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs odbędzie się bez eliminacji - niska frekwencja. Ocena piwa od godziny 15.00 w Hauście w tą sobotę.

A o to lista piwowarów, którzy nadesłali swoje piwa:

1. Maciej Chudy, Andrzej Respondek
2. Piotr Mazurek
3. Dariusz Michalewicz
4. Kamil Pasierbik
5. Wojciech Siudowski
6. Paweł Twardak

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 27.02.2020 o 16:25, Undeath napisał:

Konkurs odbędzie się bez eliminacji - niska frekwencja. Ocena piwa od godziny 15.00 w Hauście w tą sobotę.

A o to lista piwowarów, którzy nadesłali swoje piwa:

1. Maciej Chudy, Andrzej Respondek
2. Piotr Mazurek
3. Dariusz Michalewicz
4. Kamil Pasierbik
5. Wojciech Siudowski
6. Paweł Twardak

 

Witam.

Gdzie można znaleźć wyniki z VI KPD z Zielonej Góry? Niestety nie mogłem osobiście uczestniczyć w spotkaniu, a jestem ciekawy wyników ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już podaje:

 

Po długiej dyskusji, sędziowie wraz z przedstawicielami browaru Haust uznali iż w tym roku nie zostanie przyznane ani pierwsze ani drugie miejsce. Spowodowane jest to tym, że tylko jedno piwo z nadesłanych wpisywało się w ramy stylu! Z przykrością muszę stwierdzić, że uczestnicy totalnie nie zrozumieli stylu, fakt nie jest to proste piwo do uwarzenia, ale wyznacznik stylu - czyli aromat chmielowy nie był obecny w 5 pozostałych piwach. Piwo z 3 miejsca było całkiem niezłe lecz utlenione z kwaśnym posmakiem i ledwo co nagazowane. Piwo z 4 miejsca to całkiem dobry przyprawowy ales- z aromatem kafirowym, który zdominował totalnie piwo, ale tak samo jak kolejne piwa nie miał żadnych nośników stylu - goryczki czy aromatu chmielowego. Wiem, że pewnie te wyniki wywołają sporą burze i zaraz wyleje się wiadro pomyj na nas ale nie byliśmy przyznać po prostu pierwszego i drugiego miejsca przy takiej małej ilości zgłoszeń i przy żadnym w miarę dobrym piwie. Punktacja piw była poniżej 30 czyli nawet nie są to piwa dobre wg. arkuszu oceny piw PSPD. Nie owijając w bawełnę:

1. brak

2. brak

3. Paweł Twardak

4. Kamil Pasierbik

5. Maciej Chudy i Andrzej Respondek

6. Piotr Mazurek

7. Wojciech Siudowski

8. Dariusz Michalewicz

 

Dla 3 miejsca przewidziane są upominki od browaru. Uczestnikom konkursu dziękuje i do weekendu postaram się opracować metryczki oraz je rozesłać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe jak wyniki będą się miały do punktacji w pucharze PSPD. Wszak tylko jedno było stylowe. Ale z drugiej strony punktują miejsca od pierwszego do szóstego. Może warto dodać zapis, że punktują piwa powyżej 30 pkt ale to pytanie raczej do Zarządu PSPD. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, dzięki za wyniki, ciekawa sytuacja ;) szanuję za podjęcie takiej a nie innej decyzji - jeśli żadne piwo nie zasługiwało na 1 i 2 miejsce, to głupotą byłoby przyznawanie tych miejsc na siłę.

 

Tylko gwoli wyjaśnienia, piwo z 3. miejsca było ledwo nagazowane bo robiłem je na totalnym przypale na ostatnią chwilę, w dniu konkursu miało około tygodnia od rozlewu - dlatego poważnie zastanawiałem się czy w ogóle je wysyłać. Natomiast zastanawia mnie kwestia utlenienia - w związku z tym że to młode piwo, to nie zdążyło się utlenić w butelce, a w sumie nie kojarzę, żebym przy przelewaniu/rozlewie jakoś olewał kwestię natlenienia. Tym niemniej, dzięki za cenne uwagi, czekam na metryczkę i będę drążył co poszło nie tak ;)

 

pozdro!

Paweł

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, divisionbell7 napisał:

Cześć, dzięki za wyniki, ciekawa sytuacja ;) szanuję za podjęcie takiej a nie innej decyzji - jeśli żadne piwo nie zasługiwało na 1 i 2 miejsce, to głupotą byłoby przyznawanie tych miejsc na siłę.

 

Tylko gwoli wyjaśnienia, piwo z 3. miejsca było ledwo nagazowane bo robiłem je na totalnym przypale na ostatnią chwilę, w dniu konkursu miało około tygodnia od rozlewu - dlatego poważnie zastanawiałem się czy w ogóle je wysyłać. Natomiast zastanawia mnie kwestia utlenienia - w związku z tym że to młode piwo, to nie zdążyło się utlenić w butelce, a w sumie nie kojarzę, żebym przy przelewaniu/rozlewie jakoś olewał kwestię natlenienia. Tym niemniej, dzięki za cenne uwagi, czekam na metryczkę i będę drążył co poszło nie tak ;)

 

pozdro!

Paweł

 

Bardziej chodzi o utlenienie chmielu - lekki serowy aromat. Gaz to się domyśleliśmy, że bardzo młode poszło. Niestety przy takim balingu z 2 tygodnie to minimum na nagazowanie i druga sprawa te piwo optimum łapią po miesiącu czasem dwóch - najlepsze aromaty wtedy wychodzą. Z tego co widziałem recepturę to dawałeś też witaminę C. Nelson fajny winogron dał w tym piwie, ale aromat za mało intesywny. Piwo też było w smaku średnie, ale to dowiesz się z metryczki :)

Godzinę temu, Oskkar napisał:

Ciekawe jak wyniki będą się miały do punktacji w pucharze PSPD. Wszak tylko jedno było stylowe. Ale z drugiej strony punktują miejsca od pierwszego do szóstego. Może warto dodać zapis, że punktują piwa powyżej 30 pkt ale to pytanie raczej do Zarządu PSPD. 

 

Tak to decyzja zarządu. Mogę się spodziewać też sytuacji, że konkurs za ten zabieg będzie albo nie brany pod uwagę do Pucharu, albo obetną nam punkty o połowę. Decyzja komisji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...