Jump to content
Sign in to follow this  
teleton

Strzała

Recommended Posts

Cześć

Dokonałem dziś zakupów w Browamator ;)

 

Kapslownica ręczna GRETA

Kapsle 26 mm - 100 szt

OXI One --- przyjazny i skuteczny środek do dezynfekcji --- 100 g

Butelki Vichy do piwa - 500 ml - 20 szt w kartonie

Ekstrakt słodowy Muntons Wheat - Pszeniczny - 1,5 kg

 

oraz zestaw mini browar z allegro:

 

http://www.allegro.pl/item1087225062_zestaw_do_produkcji_piwa_prawdziwy_mini_browar_23l.html

+ Cukromierz -4+35 Blg dokładność 1/2 Blg ,MIERNIK DO ALKOHOLU 0-90%

 

Czytam forum już od jakiegoś czasu no i postanowiłem spróbować swoich sił....w planach ma też w przyszłości spróbować produkcji mocniejszych trunków ,ale to później na razie kompletuję sprzęt.

 

Miło mi jest Was poznać i nie ukrywam ,że liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć i czołem. A skądyś jest Waszeć? Jak na początek to sprzęt dość ciekawy... Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czytam forum już od jakiegoś czasu no i postanowiłem spróbować swoich sił....w planach ma też w przyszłości spróbować produkcji mocniejszych trunków ,ale to później na razie kompletuję sprzęt.

Czytasz a kupujesz byle co na allegro :)

Witaj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee tam Anteks wg mnie trochę przesadza.

Poza tym że przepłaciłeś to na początek może być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

Dasz radę.... tylko następnym razem butelki możesz kupić w hurtowni (skrzynka + 20 butelek = 15zł).

A i cały komplecik mogłeś już kupić na browamatorze lub homebrewing.... z wszystkim (kapslownica, kapsle).

Następnym razem (surowce) staraj się kupować w jednym sklepie - zapłacisz raz za wysyłkę.

Chcesz to jasne piwo Coopersa robić z ekstraktem pszenicznym??

Coś wyjdzie... wypijesz... napiszesz jak smakowało.

Ja wczoraj zabutelkowałem Bittera Coopersa.

Powodzenia !!

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witaj.

Chcesz to jasne piwo Coopersa robić z ekstraktem pszenicznym??

No wiem ,że chyba nie za dobre zestawienia, ale tak to jest jak się zakupy robi w podnieceniu ...hhehhe

 

No zobaczymy co wyjdzie.

Czekam na przesyłki jeszcze nie przyszły, ale jak dojdą biorę się do roboty i fajnie by było jak ktoś by mi za pierwszym razem dał dobre rady.

Najchętniej na GG jakby ktoś miał czas i browarek do spicia w miedzy czasie w dobrym towarzystwie czyli , ze mną heheheh

 

Pozdrowienia dla wszystkich piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

No to jak sprzęt już w drodze to wnet pierwsza warka. Na kiedy planujesz warzenie? Ile masz stC do fermentacji piwka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No sądzę ,że pierwsza warka koło piątku przyszłego czyli 9 lipca ( po wyborach )

No teraz w domu mam około 24 oC , ale kopia mi piwniczkę w gospodarczym powinna być gotowa do 9 lipca to zmierzę temperaturę i zobaczymy ile tam stopni.

Bardzo dziękuję @coelian , który dał mi super instrukcję do pierwszej mojej wraki. Jak wyjdzie to masz u mnie buteleczkę :monster:.

 

 

 

Wielki plus poszedł do @coelian.

Edited by teleton

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10

 

Oto foto :

 

http://www.postimage.org/image.php?v=TsxPuj9

 

Pewnie nie wyjdzie w czasie wlewania brewkitu wpadła mi puszka do fermentatora , później źle postawiłem fermentator i wygiął kranik z litr uciekł ;)

 

Ale co tam podoba mi się ,czekam czy drożdże ruszą i biore się teraz za zacier na bimbała 1410 :)

 

1h - nic nie bąbelkuje ;) ( lecę po kasztelana )

Edited by teleton

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10

 

Oto foto :

To jest burzliwa? To wywal tę rurkę z wodą i zatkaj dziurę kłębkiem waty/kulką z ręcznika papierowego. I staraj się przez tydzień nie zaglądać do fermentora (wiem, że przy pierwszym piwie to praktycznie niewykonalne, ale... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10

 

Oto foto :

To jest burzliwa? To wywal tę rurkę z wodą i zatkaj dziurę kłębkiem waty/kulką z ręcznika papierowego. I staraj się przez tydzień nie zaglądać do fermentora (wiem' date=' że przy pierwszym piwie to praktycznie niewykonalne, ale... ;)[/quote']

Naprawdę trudno jest zaobserwować burzliwą fermentację 30 min po zadaniu drożdży ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mumin raczej miał na myśli etap produkcji, niż fakt ze burzliwa już sie zaczęła;)

I miał racje, przy burzliwej CO2 może wręcz wychlapać wodę z rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.