Jump to content

Smak ziarna/młóta w piwie


Recommended Posts

 
Na razie bym chciał spróbować kilku-kilkunastu gotowych mieszanek. Na własne składanie przepisów przyjdzie czas.

Jestem wyznawcą Kubusia Puchatka, i jego zasady, że najprzyjemniejszy moment w jedzeniu miodu to odkręcanie słoiczka. Dlatego nie chce się spieszyć, tutaj akurat droga jest celem :-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Muchor napisał:

Na własne składanie przepisów przyjdzie czas.

Kolegom zapewne nie chodziło o samodzielne składanie przepisów a o zamówienie składników samodzielnie, na bazie istniejących już, sprawdzonych receptur

Link to post
Share on other sites
Kolegom zapewne nie chodziło o samodzielne składanie przepisów a o zamówienie składników samodzielnie, na bazie istniejących już, sprawdzonych receptur
No okay, a które receptury uznać za wystarczająco dobre? Na przykład - chcę uwarzyć Grodziskie. Na wiki.piwo.org są trzy receptury, bardzo różne. Dla początkującego pewnie ten przepis Anteksa jest najprostszy. Ale niekoniecznie prostota ma być tutaj dobrym kryterium.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Muchor napisał:

a które receptury uznać za wystarczająco dobre?

Wszystkie!

 

Pokuszę sie o brawurowe twierdzenie, że dobroć piwa tylko podrzędnie wynika z samego zasypu. Znacznie wiecej dobroci jest w zacieraniu i fermentacji.

Jakikolwiek przepis użyjesz, piwo będzie dobre, jesli je dobrze zrobisz. Jesli skonocisz, najlepszy przepis nie pomoże.

Link to post
Share on other sites
Wszystkie!
 
Pokuszę sie o brawurowe twierdzenie, że dobroć piwa tylko podrzędnie wynika z samego zasypu. Znacznie wiecej dobroci jest w zacieraniu i fermentacji.
Jakikolwiek przepis użyjesz, piwo będzie dobre, jesli je dobrze zrobisz. Jesli skonocisz, najlepszy przepis nie pomoże.
Bardzo ładna rada :-) Dziękuję - wezmę ją sobie do serca i będę zacierał z czułością, a fermentował z miłością ;-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Zacieraj z pieśnią na ustach i muzyką w sercu. 

 

Spróbowałem dziś po dwóch tygodniach American Wheat i smak młóta/szmaty zniknął. Za to pojawiła się cukierkwość i delikatny bimberek? Trochę dziwne, bo fermentowało w temp. otoczenia 16c. Nie chmieliłem na zimno, może aromat by przykrył

Edited by advisorylyrics
Link to post
Share on other sites
W dniu 5.02.2020 o 15:47, Muchor napisał:

Na przykład - chcę uwarzyć Grodziskie. 

 

Czy piłeś Grodziskie i świadomie wybierasz ten styl? Ja popełniłem błąd: najpierw uwarzyłem grodziskie, a potem dopiero kupiłem jedną butle w sklepie na test. Butlę sklepową wylałem, a swoją warkę rozdaję (szwagrowi smakuje ;)). Grodziskie to akurat bardzo specyficzny styl ze słodami wędzonymi. Na pięciu testujących jeden polubił, drugi dał radę wypić, trzy poszły w zlew. ;) Oczywiście nikomu nie odradzam, tylko uprzedzam, że to specyficzny styl i nie każdemu podejdzie. W sezonie często wędzę wędliny, ryby etc. Jak dla mnie Grodziskie idealnie odzwierciedla wodę po studzeniu wędzonek. ;) 

Link to post
Share on other sites
 
Czy piłeś Grodziskie i świadomie wybierasz ten styl? Ja popełniłem błąd: najpierw uwarzyłem grodziskie, a potem dopiero kupiłem jedną butle w sklepie na test. Butlę sklepową wylałem, a swoją warkę rozdaję (szwagrowi smakuje ). Grodziskie to akurat bardzo specyficzny styl ze słodami wędzonymi. Na pięciu testujących jeden polubił, drugi dał radę wypić, trzy poszły w zlew.  Oczywiście nikomu nie odradzam, tylko uprzedzam, że to specyficzny styl i nie każdemu podejdzie. W sezonie często wędzę wędliny, ryby etc. Jak dla mnie Grodziskie idealnie odzwierciedla wodę po studzeniu wędzonek.  
Tak, jak najbardziej - pierwszy raz piłem to piwo na ubiegłorocznym festiwalu piwowarów domowych w Warszawie. I mnie zachwycił, marzę o tym aby zrobić to samemu. I raczej myślę o lecie, bo to piwo mu bardziej podchodzi właśnie na upały.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
Wysładzanie ciągłe (dolewki przed odsłonięciem młóta). Raz wysładzałem na raty. Różnicy nie zauważyłem, poza czasem i ochładzaniem młóta czekając na ułożenie filtra od nowa.
Rozumiem, że to oznacza dolewanie gorącej wody na wierzch złoża przez jakiś talerzyk lub sito, tak aby młóto było stale zakryte?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Cześć

 

Podepnę się pod temat, bo mam identyczną sytuację z Polskim Pale Ale ze Spiritferm. Po zakończeniu fermentacji cichej, piwo smakowało dosłownie jak kilka tygodni wcześniej brzeczka, było wyraźnie czuć słód, piwo ogólnie wyszło słodkie, pomimo odfermentowania do 2 BLG. Nie było widać żadnych oznak infekcji, piwo klarowne pomimo tego, że nie użyłem środka do klarowania jak zalecała instrukcja. Teraz jest od jakichś 12 dni jest w butelkach i powoli ten smak zanika, ale dalej go czuć. Natomiast słodycz pozostała. W tym samym dniu warzyłem IPA na tej samej wodzie. Tutaj wszystko ok.

Pozdrawiam

Tomek

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.