Jump to content
SynMojegoStarego

Instrukcja Mangrove Jack's

Recommended Posts

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23

 

Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, SynMojegoStarego napisał:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23

 

Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

Co ma dochodzić jak wszystko przefermentowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo domowe jest nagazowane metodą szampańską, czyli dodaje się cukier (albo do butelek, albo w postaci syropu do fermentora przed rozlewem), rozlewa piwo, kapsluje i zostawia we względnie ciepłym miejscu. Zawsze jest w tym piwie trochę żywych drożdży, one ten cukier przerobią na alkohol i dwutlenek węgla. Ten się rozpuści w piwie i nam będzie smakował.
Ale musisz dodać nowego cukru, bo wszystkie cukry w brzeczce zostały zjedzone przez droższe.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, SynMojegoStarego said:

Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

 

Dobrze. W sumie to taka wersja naszego 7 + 7 (7 burzliwej + 7 cichej + refermentacja). Oczywiście tak naprawdę, piwo fermentujemy, aż przefermentuje w całości, a później drożdże po sobie posprzątają. Refermentuje się aż do nagazowania, ewentualnie ułożenia się, jeżeli to coś mocnego. Tu mamy typowe dla dla producentów brewkitów i zestawów bajania, na szczęście bez cichej, więc te 2 tygodnie mogą często wystarczyć.

 

Zwróć uwagę, że przez Strong Ales (dla których zalecają co najmniej 2 tygodnie fermentacji) rozumieją tu piwa powyżej 12°Blg. Obstawiam, że niewielu jest w Polsce piwowarów, dla których dwunastka to mocne piwo (choć są tacy).

 

Kolejna ciekawostka to fermentacja miodu pitnego (Mead) w ciągu 2…4 tygodni. Przymierzam się do pierwszego miodu i nawet dla czwórniaka to liczby może się zgadzają, o ile mówimy o miesiącach.

 

1 hour ago, SynMojegoStarego said:

czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

 

Nie sądzę, żeby takie szaleństwo mieli na myśli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czwórniaki (przeważnie 26-27 blg) najczęściej fermentują mi do miesiąca (drożdże do riesling'a idealne w tym temacie), ale zdażył się jeden raz kiedy w tydzień przeszła cała fermentacja-do zera, z tym że drożdże fermivin pdm. Z miodami nie tak ważna jest długość fermentacji, ale leżakowanie, dojrzewanie. Dlatego nawet jak coś już odfermentuje, teraz trzeba czasu, żeby się ułożyło (czy w szkle czy w beczce).

 

Niemniej jednak, dziwna ta instrukcja i powinna trafić tam, gdzie wszystkie inne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...