Jump to content

Recommended Posts

Belgian Pale Ale

 

BLG 12

Warka 16 L

65% - Pilznański ( jasny) Bruntal 1,7 kg

31% - Pale Ale - Bruntal 900 g

4% - Pszeniczny Wes 110 g

 

Garnek ok 8 litrów. 5 litrów wody + ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg . Gotowanie 60 min. Reszta ekstraktów ( Ple Ale i pszeniczny dodane w 50 min).

Pszeniczny dodałem bo w poprzednim belgu była bardzo słaba piana. Prawie jak w coli. Po przelaniu do szkła zapieniło się i zniknęło całkowicie. Obstawiam lekką infekcję dzikimi drożdżami bo odfermentowało prawie do zera ale w smaku nie było czuć nic dziwnego ( albo ja nie potrafię wyczuć). Tym razem liczą na zejście do ok 2-3 BLG.

 

Chmiele

Magnum 9 gr. - 60 min.

Saaz 5 gr. - 15 min

IBU - ok 19,3 ( lekko słodowe )

 

Drożdże

Gozdawa  BFSAY 7 gr.  ( uwodnione)

Miało być na gęstwie FM 25 - Belgijskie Pagórki ale gęstwa miała już 3 tygodnie i trochę się bałem czy nie jest za stara. Znalazłem w lodówce suchary BFSAY i poszło.

 

26.01 pierwszy dzień fermentacji w temp 19 st. C. Fermentacja wystartowała po ok 24 h. Piana na 5 cm.

29.01 Przeniesione do temp ok 21,5 st. 

01.02 Temp. podniesiona do 22 st. C

03.02 Temp. podniesiona do 23 st. C

07.02 Przelałem na cichą, żeby się jeszcze wyklarowało. Zmierzyłem BLG i zeszło do 2 ale mój aerometr jest chyba niedokładny bo kiedy mierzę czystą wodę wskazuje...-1 słownie( minus 1) więc do wskazań trzeba ten jeden stopień dodać i jest prawdopodobnie 3 BLG. A skoro minęło 13 dni to wstawię do piwnicy do 10 st. C na 1-2 dni ( taki prawie "cold crash") i będę rozlewał.

 

Rozlane po tygodniu w piwnicy w 10 st. C. Miało być 1-2 dni ale z przyczyn niezależnych, musiało trochę poczekać. 90 g glukozy powinno nagazować do 2,2.

Po 10 dniach pierwsza degustacja. 

Kolor ciemo-bursztynowy albo miedziany. Klarowne.  Piana tym razem ładna, biała, wysoka. W aromacie, jak to u belgów, słodow. Estry mocno wyczuwalne choć z fermentacją doszedłem tylko do 23 st C.  Poprzednia warka na FM 25 - Belgijskie Pagórki bardziej mi się podobała. Jest w aromacie jakaś ostrość, która mi się nie podoba ( nie umiem tego nazwać). Gdyby to był mój pierwszy belg powiedziałbym, że całkiem fajne ale drugi raz nie użyłbym tych drożdży. Poleży w piwnicy w 10 st. C tydzień albo dwa i zobaczymy czy się ułoży.

 

Za to podoba mi się goryczka z chmieli Magnum i Saaz. Wyszło lepiej niż się spodziewałem. Pomysł Czesława Działaka, który używał tych chmieli w swoim mistrzowskim Dublu. Chmiel w belgach to nie jest najważniejsza sprawa ale daje fają kontrę w piwie o słodowym charakterze. Goryczka jest zaznaczona ale nie zalegająca. Chmielenie na pewno do powtórzenia.

Edited by Tulis Manore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout owsiany ( piwo dla dziewczyn)

 

Wytyczne dostałem takie: Ma być ciastkowo, biszkoptowo, nie gorzko, raczej słodko. Takie Karmi tylko nie takie słodkie i nie takie wodniste.

No to trzeba wykonać ;) Posłużyłem się recepturą Michała Białozóra - Kuźnia Piwowarów 2016.

Odrobinę  zmodyfikowałem bo nie miałem wszystkich składników.

 

Warka 17L

Blg -15 ( Brewtarget pokazywał, że będzie 12 . Widocznie miałem lepszą wydajność.)

 

Płatki owsiane 900g

Ekstrakt Bruntal Pale Ale 850 g ( był w lodówce więc postanowiłem wykorzystać)

Słód pale ale 800 g

Monachijski 500 g

Caraaroma 400 g

Coffe Light 100 g

Special B 100 g

Abbey 100 g

Carafa special II 100 g

Carafa Special III 100 g

 

Drożdze US-04

 

Chmiele

Magnum 14 g - 1 godzina

Styrian golding 7g- 15 min

IBU 31,  (wskaźnik goryczki 0,64)

 

Garnek 15l. Kleikowanie Płatków owsianych. Zacieranie słodów Słód pale ale 800 g, Monachijski 500 g, Caraaroma 400 g, Coffe Light 100 g, ,Special B 100 g i Abbey 100 g przez 90 min do ujemnej próby jodowej. Filtracja - wiadro i wężyk z oplotu. Gotowanie 60 min. Na początku gotowania słody czekoladowe carafa special. 

Ekstrakt na koniec z przyzwyczajenia, choć tutaj kolor nie ma znaczenia. Wyszło ciemne ale nie czarne. Taka kawa.

 

Fermentacja

1 dzień. Drożdże zadane w temp. brzeczki 18 st.C. Temp otoczenia 15.6 st. C Pierwsze oznaki fermentacji po ok 6 godzinach. Temp po tych 6 godzinach 17.7 st.C

2 dzień. Temp fermentacji podskoczyła do 19,9 st. C. Trochę za wysoko uciekła. Liczyłem na to, że będzie na początku o stopień niżej.

3 dzień. Temp spadła do 19.3 st. C.Fermentacja lekko zwolniła więc podniosłem temp o 1 stopień

4 dzień Temp. 21.4 st. C i tak już chyba zostanie. Na polskich stronach sprzedawców US -04 mają temp fermentacji od 15 do 24 -25 st. C. Na stronie producenta są podane temp od 15 do 20 st. C. Zakładam, że producent lepiej wie co pisze więc nie będę przekraczał tych 21,4 , które mam teraz. Najwyżej będzie dłużej fermentowało.

11dzień. Korci mnie żeby otworzyć wieko i sprawdzić do ilu zeszło ale co jakiś czas słyszę, że rurka czasem bulgocze więc czekam

15 dzień. Podniosłem temperaturę o 1st. C. do 22.4 st. C . Trochę długo trwa ta fermentacja.

Edited by Tulis Manore

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Pale Ale (APA)

 

Postanowiłem zrobić trochę lżejsze piwo na bazie receptury Czesława Dziełaka na American IPA, która zdobyła Grand Prixa w 2013 r

Warka 13 L

BLG 12

  • Ekstrakt pilznański ( jasny) Bruntal 1,7 kg
  • Ekstrakt pszeniczny WES 400 g ( trochę więcej niż w oryginalnej recepturze ale akurat tyle było w lodówce)
  • słód monachijski 150 g
  • słód carapils 100 g ( oryginalnie był cara gold -120 EBC ale nie miałem)
  •  

Drożdże US - 05 ( uwodnione)

 

Chmiele:  ( w oryginale IBU na poziomie 60. Ja postanowiłem na początek zrobić ok 40. W stylu APA przedział jest 30 - 45. )

  • Magnum,  7 g - 60 min,
  • Columbus,  7 g - 15 min,
  • Centennial,  7 g - 10 min,
  • Simcoe,  10 g - 5 min,
  • Citra,  10 g - 1 min,
  • Chlorek wapnia - 5 g (do garnka przed gotowaniem)

Na cichą planuję:

 

  • Centennial, 15g
  • Amarillo, 15g
  • Simcoe, 15g

Garnek ok 8 litrów. 5 litrów wody . Steaping słód monachijski i carapils ( ok 30 min.) Gotowanie 60 min -  ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg na początku. Pszeniczny WES dodany w 50 min.( dlatego gotowanie trwało trochę dłużej niż 60 min. bo temp. spadła po dodaniu WES'a.

 

Fermantacja:

 

1 dzień. Drożdże zadane w temperaturze 23 st. C. Fermentor Wstawiony do temp 19 st.C

3 dzień. Temp zaczęła lekko spadać więc podniosłem do 19.,8 st. C

10 dzień temp 19.9 st. C. Refraktometr pokazał 7,6 Brix co daje w przeliczeniu 4.5 BLG. Jeszcze trzeba chwilę poczekać. ( zastanawiam się czy nie podnieść temperatury o 1 st. C .Zobaczymy jutro.) Potem na cichą i chmielenie na zimno.

14.dzień. przelane na "cichą" i nachmielone na zimno. Centennial, Simcoe, Citra po 10 gr. Przetrzymam 3 dni w 12 st. C w piwnicy i butelkuję.

Niestety zostało tylko 10 l. Jasna cholera. Zapomniałem zakręcić zaworu kranika i oczywiście 3 litry wylało się na podłogę. SPRAWDZAJCIE KRANIKI !!! 

Przynajmniej wszyscy w domu jednogłośnie stwierdzili, że nawet na podłodze  ładnie pachnie  ;)

Edited by Tulis Manore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...