Levittoux 0 Posted January 26, 2020 Chciałbym dodać płatków jęczmiennych do kotła w celu uwarzenia pilsa. Nie jestem jednak pewien ile ich wrzucić i których. Znalazłem różne informacje, łącznie z tym , że owsiane potrafią zniszczyć pianę. Chciałbym uzyskać lekką gładkość piwa i poprawić jego pienistość. Ile Państwo byście proponowali % ich dać do zasypu? Myślałem o 3% jęczmiennych jednak obawiam się , że może to być zbyt mało. z drugiej strony nie chcę by piwko było zbyt "zbożowe" w smaku. Czy może jednak mimo wszystko pokusić się o owsiane? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 549 1 Items Posted January 26, 2020 Jak pils to 100% słód. Nie widzę sensu kombinowania tutaj z płatkami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shveteq 1 Posted January 26, 2020 Płatki owsiane dodaje się do podkreślenia pełni. Pomagają też przy pianie. Ale jak poprzednik pisał do pilsa tylko słód i to najlepiej sam pilznenskiWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites