Levittoux Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Chciałbym dodać płatków jęczmiennych do kotła w celu uwarzenia pilsa. Nie jestem jednak pewien ile ich wrzucić i których. Znalazłem różne informacje, łącznie z tym , że owsiane potrafią zniszczyć pianę. Chciałbym uzyskać lekką gładkość piwa i poprawić jego pienistość. Ile Państwo byście proponowali % ich dać do zasypu? Myślałem o 3% jęczmiennych jednak obawiam się , że może to być zbyt mało. z drugiej strony nie chcę by piwko było zbyt "zbożowe" w smaku. Czy może jednak mimo wszystko pokusić się o owsiane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Jak pils to 100% słód. Nie widzę sensu kombinowania tutaj z płatkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Płatki owsiane dodaje się do podkreślenia pełni. Pomagają też przy pianie. Ale jak poprzednik pisał do pilsa tylko słód i to najlepiej sam pilznenskiWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.