miodek557 0 Posted January 24, 2020 Cześć Robię AIPA z homebrewing. Skład: Słód Pale Ale Weyermann 5,0kg Słód Monachijski typ I Weyermann 0,7kg Słód Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg Chmiel Cascade 90g (3 dawki po 30g) Chmiel Willamette 60g (2dawki po 30g) Do tego drożdże górnej fermentacji Mangrove Jack's US WEST COAST M44 Od soboty jest na burzliwej w temperaturze 17st C. Niestety dzisiaj spojrzałem i temperatura mi spadła do ok 15.5 stC i tu jest moje pytanie zostawić w takiej temperaturze czy przenieś do cieplejszego miejsca? Niestety mam tylko do wybory miejsce z ok 21-22 stC. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted January 24, 2020 5 minut temu, miodek557 napisał: Cześć Robię AIPA z homebrewing. Skład: Słód Pale Ale Weyermann 5,0kg Słód Monachijski typ I Weyermann 0,7kg Słód Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg Chmiel Cascade 90g (3 dawki po 30g) Chmiel Willamette 60g (2dawki po 30g) Do tego drożdże górnej fermentacji Mangrove Jack's US WEST COAST M44 Od soboty jest na burzliwej w temperaturze 17st C. Niestety dzisiaj spojrzałem i temperatura mi spadła do ok 15.5 stC i tu jest moje pytanie zostawić w takiej temperaturze czy przenieś do cieplejszego miejsca? Niestety mam tylko do wybory miejsce z ok 21-22 stC. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam jakie blg obecnie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
miodek557 0 Posted January 24, 2020 Jak dawałem na fermentację to było 15. Właśnie w tym jest problem bo nie mogę osobiście stwierdzić ile jest. Opiekuje piwkiem sie teraz mój ojciec , ktory niestety nie zmierzy mi ile jest obecnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted January 24, 2020 ja bym zostawił tak jak jest 1 miodek557 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted January 24, 2020 Ja bym potrzymał w tej temperaturze co najmniej tydzień, do 10 dni zanim przeniesiesz do ciepłego miejsca. W ten sposób drożdże większość cukrów Ci przejedzą w niskiej temperaturze, i dadzą czysty profil smakowy. A w 21 stopniach dojedzą, co mogą. Łącznie może trochę dłużej, ale smak może być od tego lepszy.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka 1 miodek557 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 10, 2020 Witam Podobnie jak kolega zrobiłem AIPA podobnie jak kolega na M44 fermentacja burzliwa miała trwac 7-10 dni temp. 20c w pomieszczeniu piwo ma 21c dziś mija 10 dzień i burzliwa sie nie konczy trwa w najlepsze rurka bulka i pracuje musze zlac na cicha i chmielic jeszcze na zimno. i tu pytanie zlewac czy czekac do konca tej burzliwej?? a jak czekac to ile jeszcze ?? tzn.o ile dni moge przeciagnac ten czas 10 dni co byl pierwotnie planowany? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted February 10, 2020 Sąsiedzie, jakie BLG na początku, jakie BLG po 10 dniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 10, 2020 16 BLG początkowo obecnie nie mierzyłem (w myśl aby jak najmniej zaglądać i manipulować przy tym) zastanawiam sie jak dlugo mozna przeciagac taka burzliwa?? np kolejne 10 dni?? na cichej chce dac jeszcze 30g chmielu i tak +/- 7 dni 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted February 10, 2020 9 minut temu, michu7 napisał: 16 BLG początkowo obecnie nie mierzyłem (w myśl aby jak najmniej zaglądać i manipulować przy tym) zastanawiam sie jak dlugo mozna przeciagac taka burzliwa?? np kolejne 10 dni?? na cichej chce dac jeszcze 30g chmielu i tak +/- 7 dni 🙂 Lepiej dłużej niż zbyt krótko Jeśli koniecznie chcesz przelewać to dopiero wtedy, jak przez kilka dni nie spada blg. Ale można spokojnie chmielić w tym samym fermentorze, bez przelewania. Te 30g to na ile litrów? Chmielić lepiej krócej, tak 3-5 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
miodek557 0 Posted February 10, 2020 Moje właśnie jest w butelkach i u mnie sytuacja wyglądała następująco: Po 14 dniach miałem 5 BLG - temperatura fermentacji burzliwej 14-15stC i zlałem na cichą z chmieleniem Po 7 dniach cichej miałem 4BLG - temperatura cichej 19stC i Po tych 7 dniach cichej butelkowałem. Mam nadzieje że nie będą granaty Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted February 10, 2020 Godzinę temu, michu7 napisał: obecnie nie mierzyłem W takim razie nie wiesz na jakim fermentacja jest etapie. Ja mając czas na warzenie tylko w weekendy zazwyczaj nastawiałem w soboty, po 1,5 tygodnia mierzyłem BLG, gdy nadchodziła kolejna sobota mierzyłem ponownie i albo rozlewałem albo zostawiałem na kolejny tydzień w zależności od wartości BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 10, 2020 30 g na 22litry zgadza sie nie wiem na jakim jest etapie fermentacja ale na oko widze ze jeszcze trwa i trwa a czas juz sie skonczył. dam jescze ze 2 dni tej burzliwej i potem na cicha moze faktycznie tego chmielenia na zimno 4-5 dni max. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted February 10, 2020 Teraz, michu7 napisał: ze jeszcze trwa i trwa a czas juz sie skonczył. Czas się kończy wtedy kiedy drożdże skończą fermentować a nie "zgodnie z instrukcją". Cierpliwości. Jak zlejesz przedwcześnie możesz mieć problemy z prawidłowym dokończeniem fermentacji. Jak już fermentacja się zakończy do chmiel na zimno tak jak koledzy radzili 3-5 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 10, 2020 ok dzieki bede pisał co wyszło 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 13, 2020 wczoraj ustała burzliwa (5 blg) zlałem na cichą wyszło 19l dodałem 15g cascad i 15g citra i mysle ze w niedziele butelkowanie 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 17, 2020 5 blg nizej nie zeszło zabutelkowana AIPA zgodnie z instrukcja ma być: teraz 7dni w tem. pokojowej nastepnie 30 dni w tem. ponizej 10 stopni ! (pytanie czy te 30 dni moge trzymac tem. ok 15 stopni ??) Quote Share this post Link to post Share on other sites
tortoise 20 Posted February 17, 2020 (edited) 42 minuty temu, michu7 napisał: (pytanie czy te 30 dni moge trzymac tem. ok 15 stopni ??) Możesz.I taka sugestia - nie ufaj ślepo instrukcji, traktuj ją bardziej jako wskazówki, a terminy (7 dni, 30 dni itp.) dostosowuj do tego, co obserwujesz w swoim piwie. Edited February 17, 2020 by tortoise Quote Share this post Link to post Share on other sites
hermod 10 Posted February 17, 2020 Ja trzymam dwa tygodnie w mieszkaniu, później wynoszę do piwnicy (około 16 stopni), żeby zwolnić miejsce w mieszkaniu. I w sumie w tym momencie próbuję pierwszą butelkę, jak jest nagazowane to już można pić Quote Share this post Link to post Share on other sites
michu7 1 Posted February 25, 2020 7 dni temperatura pokojowa teraz poszlo do piwnicy na lezakowanie do tem.15 stopni jednak sie nie powstrzymałem schlodzilem jedna butelke na probe :) i powiem ze wyszło SUPER naprawde fajna goryczka fajny aromat intesywne i kolor bardzo ciemny bursztyn a wlasciwie to brazowe jest. czekam z niecierpliwoscia na koniec lezakowania min. 4 tygodnie przewiduje instrukcja. ale oczywiscie sie nia nie sugeruje. :) 1 Muchor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
witur 13 Posted February 25, 2020 Ja 7 dni pokojowa 4-7 dni piwnica i łykam Quote Share this post Link to post Share on other sites