Jump to content

Słaby aromat po cold crash


Recommended Posts

Czołem!

Czy wy też tak macie że aromat po chmieleniu na zimno jest bardzo intensywny a po cold crashu zanika dość mocno?

Nigdy wcześniej nie robiłem cold crashu, dopiero przy ostatniej NEPA i takie coś zauważyłem.

P.S

Chmielenie trzy doby plus doba na balkonie.

 

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to post
Share on other sites

Cold crash zastosowałem aby chmieliny opadły po chmieleniu na zimno. Piwo jest w kegu. Zauważyłem brak aromatu przy zlewaniu do kega, przed cold crushem otwierałem wiadro i aromat aż buchnął.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Jak to nie ma znaczenia ?

Myślisz, że stopień oddawania aromatu jest  niezależny od temperatury ?

Otwórz sobie kiedyś dwie butelki  NE(I)PA, jedną schłodzoną do 5C, druga w temp pokojowej...

Takie piwa leje się schlodzone do 10-13C

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

A ja ostatnią Hazy IPA normalnie cold crashowałem i zarówno aromat jest spoko, jak i mętność na odpowiedni poziomie. Ja bym się skupił bardziej na ilości i jakości chmielu dodanego do chmielenia na zimno. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.