Jump to content
osatronix

1szy RIS - pytanie o gestwe

Recommended Posts

Dzien Dobry,

Na moja 15 warke chce uwarzyc RISa 24blg.

Postanowilem przed tym uwarzyc Dry Stout 12blg i zebrac gestwe, aby dodac do RISa.

Uzyelm drozdzy -FM13 Irlandzkie ciemności-. Nie moglem uwarzyc wczesniej i starter zrobilem jeden dzien po terminie przydatnosci.

Fermentacja ruszyla be problemu, ale rurka dosc szybko przestala bulkac. po 10 dniach zeszlo do 4.5blg.

Zastanawiam sie czy moge uzyc ta gestwe bezposrednio do RISa czy moze zrobic z niej starter?

Czytalem, ze nie potrzeba robic startera z gestwy, ale chcialbym byc pewny, ze drozdze sa rozruszane i w odpowieniej ilosci zanim je wrzuce do mocarza.

Chce uzyc cala gestwe jaka zostanie po Dry Stout.

Pytanie brzmi - gestwa bezposrednio czy starter na gestwie?

 

Dziekuje.

 

 

Z powazaniem

osatronix

Edited by osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma potrzeby robić starteru z gęstwy. Zadaj jej odpowiednią ilość wg kalkulatora np mrmalty.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mało to się wydaje. Raczej na pewno nie na 20 litrów? Ogólnie do takiego mocarza możesz dać spokojnie nawet z 50% więcej niż Ci pokazuje kalkulator. 

 

A, już widzę, że 15 litrów, ale i tak coś mało. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html tutaj sobie policz. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc,

W sumie to wrzuce wszysko co mi zostanie po Dry Stoucie.

Mysle, ze nie zaszkodzi.

Gestwa bedzie tylko 2 dni czekala. dzisiaj zbieram a w sobote bede zadawal.

Jeszcze raz dzieki.

 

 

Pozdrawiam

osatronix

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw suwak na środku. Tam powinno ci wyjść ok 150 ml i taka bedzie bezpieczna ilość na RISa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@osatronix, policzył Ci ten kalkulator, że potrzeba 270 mld komórek. To daje:

 

270 mld / (24°Blg · 15l) = 0,750 mln / °Blg / ml

 

Mnie się wydaje, że taki mocarz to potrzebuje 1,250 mln / °Blg / ml, a co najmniej okrągły milion.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolny suwak na pewno zbyt optymistycznie ustawiłeś. Najedź sobie na niego myszką i zobacz jaka jest podpowiedź. Ja mniej niż 15% nie ustawiam. Na Twoim miejscu bym dał koło 200ml gęstwy. Przy takim piwie ciężko przesadzić, a z kolei łatwo dać za mało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoj
Dalem 250ml gestwy. Po 5 godzinach juz sobie bulkalo. Temperatura fementacji okolo 19C
Cala niedziele zasuwala rurka i piany bylo na okolo 15cm.

Dzisiaj rano sprawdzilem i piana opadla a intensywnoc bulkania spadla z bulk na 2 sekundy do bulk na 7 sekund.

250ml to chyba nie byla przesada.

Dzisiaj wieczorem sprawdze co sie dzieje i napisze.

 

Dzieki.

 

 

osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, do RISa nie zaglądaj najlepiej przez najblizsze 3 tygodnie, niech sobie drożdże na spokojnie posprzątają.
Potem jak baling nie bedzie sie zmnieniał to mozesz go na cichą zlaż znad drozdzy na miesiąc lub wiecej jak Ci sie nie spieszy i dopiero w butelki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Serdecznie,

Mierzylem wczoraj BLG i zeszlo do 7.

Poczekam do jutra i zobacze czy jeszcze cos zejdzie.

12 dni temu zalalem whisky platki debowe po bourbonie i bede dawal na cicha.

Jak sprobowalem to wydal mi sie naprawde niezly. Alkoholu wogole nie czulem za to duzo palonosci i goryczki. Podoba mi sie!

 

 

pozdrawiam

osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzien Dobry,

Wczoraj zlalem RISa na cicha. Potrzymam pare dni i dodam platki debowe.

Mam maly problem.

Zrobilem test FFT i wtedy BLG zeszlo do 6. W fermentorze bylo 7-7.2BLG.

Zastanawiam sie czy to nie bedzie problem przy refermentacji. Jezeli dodam glukozy, a te 1-1.2BLG w piwie zostalo to boje sie, ze sie piwo przegazuje/bedzie wybuchac.

Mialem zamiar dodac swiezych drozdzy do refermentacji.

Czy mam dodac drozdzy bez glukozy, a one sobie dojedza ta resztke czy dodac glukoze mimo wszystko?

Dziekuje.

 

 

z powazaniem

osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...