Jump to content
Yogarico

Podtrzymanie fermentacji.

Recommended Posts

Witam Wszystkich.
Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem.
Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu.
W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10)  fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG.
I tutaj moje zapytanie, czy wielkim błędem będzie dodanie syropu cukrowego z glukozy aby jeszcze trochę podbić fermentację i % w piwie czy jednak doda mi to typowo spyrytusowego posmaku.
Drożdże użyte S-33 styl IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo robione 2 dni temu i mówisz, że fermentacja stanęła???

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Wuuu napisał:

Piwo robione 2 dni temu i mówisz, że fermentacja stanęła???

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Spadło BLG o połowę i praktycznie żadnych oznak względem rurki fermentacyjnej nie ma, bulknie z 2 razy dziennie dodatkowo oczywiśćie będę sprawdzał blg, jednak martwię się o % PIWA 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z całym szacunkiem, mówisz o kilkuletniej praktyce, a martwisz się o stopień odfermentowania po 2 dniach...
Bulkanie rurki tez nie jest żadnym wyznacznikiem. Daj piwu fermentować minimum 14 dni i wtedy sprawdź baling. Jeśli nie bedzie się zmieniał przez 2 dni z rzedu, wtedy możesz mówić o końcu fermentacji czy jej zatrzymaniu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, ogoun napisał:

Po kilku latach ważenia można oczekiwać, że sypnięcie słodów na czuja zapewni pożądaną gęstość brzeczki.

W którym miejscu doczytałeś że sypałem na czuja ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Yogarico napisał:

Witam Wszystkich.
Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem.
Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu.
W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10)  fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG.
I tutaj moje zapytanie, czy wielkim błędem będzie dodanie syropu cukrowego z glukozy aby jeszcze trochę podbić fermentację i % w piwie czy jednak doda mi to typowo spyrytusowego posmaku.
Drożdże użyte S-33 styl IPA

Myślę że tu tkwi błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak robisz piwo to po zrobieniu możesz obliczyć wydajność wysładzania jaką osiągnąłeś (np. przy pomocy brewnessa) i przy kolejnym piwie jak układasz recepturę to wiesz już jaką wydajność założyć.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Yogarico napisał:

Witam Wszystkich.
Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem.
Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu.
W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10)  fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG.
 

Serio, grzebiesz w piwie po dwóch dniach od zadania drożdży ?

I to po kilku latach warzenia ?

Ja tak  miałem w przypadku pierwszej, czy drugiej warki, po 10 zrezygnowałem z bulkadełka, teraz wcześniej, niż po 14dniach do fermentora nie zaglądają pomiar BLG robię podczas rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, fotohobby napisał:

Ja tak  miałem w przypadku pierwszej, czy drugiej warki, po 10 zrezygnowałem z bulkadełka, teraz wcześniej, niż po 14dniach do fermentora nie zaglądają pomiar BLG robię podczas rozlewu.

 

Z "bulkadełka" bym nie rezygnował jak ma się szczelną pokrywę...zbierałem truskawki ze ścian i sufitu :)... choć jak sie zapcha to efekt będzie podobny.

10-14 dni powinno być przykazaniem przy górnej fermentacji, by nie dotykać, grzebać i dmuchać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Radi_wroc napisał:

 

Z "bulkadełka" bym nie rezygnował jak ma się szczelną pokrywę...zbierałem truskawki ze ścian i sufitu :)... choć jak sie zapcha to efekt będzie podobny.

10-14 dni powinno być przykazaniem przy górnej fermentacji, by nie dotykać, grzebać i dmuchać :)

 

Wystarczy nie domykać całości - muszki się nie dostaną, a gaz ma gdzie uchodzić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...