Tomek Wro 0 Posted January 21, 2020 (edited) Witam, Mam pytanie. Nastawiłem swojego drugiego brewkita APA (https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-brewery-pouch/products/american-pale-ale-with-dry-hops) , wedlug instrukcji dodałem do 3 litrów gorącej wody, ładnie wymieszałem, dodałem Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg wymieszałem i dolałem wody do 23 l. wg instrukcji. Zmierzyłem balingometrem wyszlo 12 stopni. Wcześniej przygotowałem zawiesinę z drożdży dodanych do brewkitu i kiedy widziałem że temperatura to około 19 stopni dodałem zawiesinę. Szczelnie zamknałem i czekałem na fermectacje burzliwą. I tu jest problem, wystartowała dopiero po 6 dniach. Czy to normalne? Czy piwo jest do wylania? Temperatura jest w miare stała około 22 stopni C. Mam do tego jeszcze paczka suchego chmielu Simcoe and Chinook. Wg instrukcji powinienem dodac po ok. 10 dniach ale jesli tak późno zaczęła się fermetacja to czy liczy od feremtacji czy jak? Z góry dzięki za odpowiedzi Edited January 21, 2020 by Tomek Majewski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted January 21, 2020 Dlaczego myślisz ze dopiero po 6 dniach ruszyła? Co jest tego wyznacznikiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 21, 2020 25 minut temu, Tomek Wro napisał: I tu jest problem, wystartowała dopiero po 6 dniach. Skąd wiesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Presentmf 0 Posted January 21, 2020 Witam wszystkich serdecznie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomek Wro 0 Posted January 21, 2020 (edited) 55 minutes ago, Juniorek said: Dlaczego myślisz ze dopiero po 6 dniach ruszyła? Co jest tego wyznacznikiem? @Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac. Edited January 21, 2020 by Tomek Wro Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Wójcik 1 Posted January 21, 2020 To, że nie miałeś żadnych objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania". Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 21, 2020 55 minut temu, Tomek Wro napisał: @Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac. Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomek Wro 0 Posted January 21, 2020 1 hour ago, Jancewicz said: Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany? @Jancewicz Niemal na 100 %. Czyli co najlepiej poczekac okolo 10-12 dni od zamkniecia i zmierzyc poziom cukru? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomek Wro 0 Posted January 21, 2020 1 hour ago, Paweł Wójcik said: To, że nie miałeś żadnych objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania". Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg. @Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 21, 2020 Poczekaj 14 dni od czasu zadania drożdży i wtedy zweryfikuj. Jeśli w smaku nie będzie nic podejrzanego to butelkuj. Temperaturę masz wysoką więc po tym czasie będzie już prawdopodobnie przefermentowane i posprzątane. W przyszłości staraj się zadbać o kontrolę temperatury i fermentuj niżej. 1 Tomek Wro reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Wójcik 1 Posted January 21, 2020 5 godzin temu, Tomek Wro napisał: @Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów? Po sprawdzeniu Blg będziesz wiedział czy piwo fermentowało. Jeżeli masz zwartą piane drożdową to zostaw gdzies do tych 14 dni jak napisał Jancewicz. Piwu nic się nie stanie, a grzebać w nim to zawsze ryzyko zakarzenia.Ja próbki do pomiaru pobieram zdezynfekowaną(spryskana desprejem) igłą ze strzykawką, nawet przy małej ilości piany jestem w stanie pobrać piwo do pomiaru Blg nie nabierając piany drożdżowej. 1 Tomek Wro reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 22, 2020 Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do wlania ich do brzeczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomek Wro 0 Posted January 22, 2020 3 minutes ago, Henx said: Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do wlania ich do brzeczki? @HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ogoun 49 Posted January 22, 2020 45 minut temu, Tomek Wro napisał: @HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni. Stanowczo za długo, zwykle uwadnia się suchary na ok 15 minut przed zadaniem, czyli dopiero gdy brzeczka kończy się chłodzić. W tym czasie większość drożdży padła z głodu, więc potrzebowały czasu aby się namnożyć i zapewne stąd taki nadzwyczaj długi lag. Ale bez paniki, jeśli nie zalęgło się w tym czasie coś innego i drożdże podjęły fermentację, to jeszcze będzie z tego piwo, choć o niekoniecznie czystym profilu. 1 Tomek Wro reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ReMiXs 0 Posted January 27, 2020 (edited) Hej! Też jestem świeżak, ale miałem podobną sytuacje - jestem w trakcie warzenia pierwszego brewkita Cooper Lager na US-05 + Słody Gozdawy. Trzymane w temp. ~15-18oC. Fermentacja przebiegła właściwie bez gazu i piany. Jak bym się temu nie przyglądał, to bym nawet nie zauważył bo coś tam bulkało raz na parę minut. Przez 6 dni piany na 0,5cm z kilkoma pęcherzykami - widoczne przez ścianke pod światło - bo nawet nie śmiałem tego otwierać. Potych 6 dniach zmierzyłem BLG i mam 5* więc drożdże trochę zjadły. Warzenie piwa faktycznie uczy cierpliwości. Jak znasz BLG początkowe, to zlej 1/2~2/3 menzurki i zmierz blg teraz. Dostaniesz odpowiedź co się dzieje Edited January 27, 2020 by ReMiXs Quote Share this post Link to post Share on other sites