Jump to content
Tomek Wro

Fermentacja po 6 dniach ???

Recommended Posts

Witam,

 

Mam pytanie. Nastawiłem swojego drugiego brewkita APA (https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-brewery-pouch/products/american-pale-ale-with-dry-hops)

, wedlug instrukcji dodałem do 3 litrów gorącej wody, ładnie wymieszałem, dodałem Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg  wymieszałem i dolałem wody do 23 l. wg instrukcji. Zmierzyłem balingometrem wyszlo 12 stopni. Wcześniej przygotowałem zawiesinę z drożdży dodanych do brewkitu i kiedy widziałem  że temperatura to około 19 stopni dodałem zawiesinę. Szczelnie zamknałem i czekałem na fermectacje burzliwą. I tu jest problem, wystartowała dopiero po 6 dniach. Czy to normalne? Czy piwo jest do wylania? Temperatura jest w miare stała około 22 stopni C.

Mam do tego jeszcze paczka suchego chmielu Simcoe and Chinook. Wg instrukcji powinienem dodac po ok. 10 dniach ale jesli tak późno zaczęła się fermetacja to czy liczy od feremtacji czy jak?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
 

 

 

Edited by Tomek Majewski

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, Juniorek said:

Dlaczego myślisz ze dopiero po 6 dniach ruszyła? Co jest tego wyznacznikiem?

@Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac.

Edited by Tomek Wro

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że nie miałeś żadnych  objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania".  Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, Tomek Wro napisał:

@Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac.

 

Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Jancewicz said:

 

Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany?

@Jancewicz Niemal na 100 %. Czyli co najlepiej poczekac okolo 10-12 dni od zamkniecia i zmierzyc poziom cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Paweł Wójcik said:

To, że nie miałeś żadnych  objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania".  Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg.

@Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj 14 dni od czasu zadania drożdży i wtedy zweryfikuj. Jeśli w smaku nie będzie nic podejrzanego to butelkuj. Temperaturę masz wysoką więc po tym czasie będzie już prawdopodobnie przefermentowane i posprzątane. W przyszłości staraj się zadbać o kontrolę temperatury i fermentuj niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Tomek Wro napisał:

@Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów?

Po sprawdzeniu Blg będziesz wiedział czy piwo fermentowało. Jeżeli masz zwartą piane drożdową to zostaw gdzies do tych 14 dni jak napisał Jancewicz. Piwu nic się nie stanie, a grzebać w nim to zawsze ryzyko zakarzenia.Ja próbki do pomiaru pobieram zdezynfekowaną(spryskana desprejem) igłą ze strzykawką, nawet przy małej ilości piany jestem w stanie pobrać piwo do pomiaru Blg nie nabierając piany drożdżowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Henx said:

Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do wlania ich do brzeczki?

@HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Tomek Wro napisał:

@HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni.

Stanowczo za długo, zwykle uwadnia się suchary na ok 15 minut przed zadaniem, czyli dopiero gdy brzeczka kończy się chłodzić. W tym czasie większość drożdży padła z głodu, więc potrzebowały czasu aby się namnożyć i zapewne stąd taki nadzwyczaj długi lag. Ale bez paniki, jeśli nie zalęgło się w tym czasie coś innego i drożdże podjęły fermentację, to jeszcze będzie z tego piwo, choć o niekoniecznie czystym profilu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej! Też jestem świeżak, ale miałem podobną sytuacje - jestem w trakcie warzenia pierwszego brewkita Cooper Lager na US-05 + Słody Gozdawy. Trzymane w temp. ~15-18oC.
Fermentacja przebiegła właściwie bez gazu i piany. Jak bym się temu nie przyglądał, to bym nawet nie zauważył bo coś tam bulkało raz na parę minut. 
Przez 6 dni piany na 0,5cm z kilkoma pęcherzykami - widoczne przez ścianke pod światło - bo nawet nie śmiałem tego otwierać. 
Potych  6 dniach zmierzyłem BLG i mam 5* więc drożdże trochę zjadły. Warzenie piwa faktycznie uczy cierpliwości. 
Jak znasz BLG początkowe, to zlej 1/2~2/3 menzurki i zmierz blg teraz. Dostaniesz odpowiedź co się dzieje :)

Edited by ReMiXs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...