Jump to content
Sign in to follow this  
Sumikk

Co z tego zrobić ?

Recommended Posts

Witam 

Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza 😆

 

Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05.

Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c 

Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne 😆

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Sumikk napisał:

Witam 

Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza 😆

 

Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05.

Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c 

Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne 😆

Możesz wszystko ;) Pszenice, polish ale, pilsa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że można z tego dużo zrobić to wiem bo mimo iż jestem świeży w tym temacie to czytałem sporo i oglądałem co i jak ale chodzi mi o to które jest najmniej wymagając i najprostsze do zrobienia 😆 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzyj sobie receptury, na wiki, forum czy w internetach i wybierz coś prostego, co ci pasuje. Unikaj dużego udziału pszenicy z racji możliwych kłopotów z filtracją, zacieraj infuzyjnie, rób mniejsze warki na początek. 5 kilo słodu starczy na 20 l piwa, mniej więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...