Skocz do zawartości

Co z tego zrobić ?


Sumikk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza ?

 

Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05.

Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c 

Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Sumikk napisał:

Witam 

Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza ?

 

Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05.

Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c 

Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne ?

Możesz wszystko ;) Pszenice, polish ale, pilsa .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To że można z tego dużo zrobić to wiem bo mimo iż jestem świeży w tym temacie to czytałem sporo i oglądałem co i jak ale chodzi mi o to które jest najmniej wymagając i najprostsze do zrobienia ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przejrzyj sobie receptury, na wiki, forum czy w internetach i wybierz coś prostego, co ci pasuje. Unikaj dużego udziału pszenicy z racji możliwych kłopotów z filtracją, zacieraj infuzyjnie, rób mniejsze warki na początek. 5 kilo słodu starczy na 20 l piwa, mniej więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.