Jump to content

Recommended Posts

Witam. Dnia 09.01 wieczorem postanowilem zrobic swoje pierwsze piwo "geordie lager". Wymieszalem wszystko plus pozniej do bańki wlalem nawodnione drożdże. Stoi od tamtej pory w ciemnej szafie, w temperaturze ok 20stopni i w sumie następnego dnia wieczorem pojawila sie spora ilosc piany. Troche czytalem o burzliwej fermentacji itp, ale u mnie nie było widac praktycznie zadnych zmian, mozna siedziec i obserwowac przez 5 min i nie widac zeby jakies pęcherzyki sie tworzyly/pekaly oraz na dnie nie ma żadnego osadu. Da rade jakos "na oko" poznac kiedy bedzie gotowe do przelania w butelki? Niestety nie mam na chwile obecna dostępu do balingomierza :/

20200117_161319.jpg

20200117_161341_HDR.jpg

 

 

Edited by Dazik

Share this post


Link to post
Share on other sites

W instrukcji było zeby przechowywać od 18 do 24 stopni. Drozdze byly dodane do puszki.  Przepraszam bardzo, piwo było robione 9.01

Edited by Dazik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio fermentowałem brewkit german lager i na opakowaniu pisze 7 dni a bulgalo jeszcze po 14 dniach w temperaturze 20'c więc myślę że możesz śmiało trzymać jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te "bulganie" jest mocno zauwazalne? Jest to moje pierwsze piwo wiec nie mam porównania, ale robilem zdjecie ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko... Moze pojedynczy pęcherzyk lekko sie powiekszyl :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten baniak to po czym jest? Wg. mnie to nie nadaje się on do fermentacji, raz że ciężko umyć a dwa to czy jest on do kontaktu z żywnością. Umyłeś i zdezynfekowałeś go przed wlaniem brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Dazik napisał:

ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko...

To tak jak obserwacja schnącej farby... Zostaw to w spokoju na dwa tygodnie przynajmniej.

Co do naczynia - bardziej praktyczne są wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety w tych tematach jestem kompletnie zielony : / jutro lece do sklepu po rurke, dzięki za rade :D wiem, ze wiadro lepsze... Ale mieszkam za granicą i cena takiego zestawu jest dużo dużo wyzsza niz w Polsce. A za tydzień bede jechał samochodem na urlop, i przywioze z Polski caly zestaw i mam nadzieje ze bedzie lepiej :) dziekuje za porady! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadro możesz użyć z marketu budowlanego, byle by było dopuszczone do spożywki. Jezeli nie masz rurki to nie dokrecaj mocno zakrętki, co2 musi uchodzić. Przydadzą się też środki do dezynfekcji sprzętu,  gorąca  woda to trochę za mało. Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...