Jump to content
Sign in to follow this  
Mateo90

Belgijskie kiedy cukier

Recommended Posts

Witajcie,

Robie właśnie pierwsza Warkę belgijska. Na koncie mam już 3 inne. Póki co ważę z brewkitu. Wcześniej dodawałem cukier do gotowania. Wyczytałem ze do belgijskich lepiej go dodać po burzliwej. Czy to dotyczy tez brewkitów? Czy wtedy do gotowania dodaje 0.5kg zwykłego cukru, a

następne 0.5kg kandyzowanego po burzliwej? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, czytałem ten artykuł i zastanawia mnie właśnie czy całość (0.5kg zwykłego i 0.5kg kandyzowanego) dodać po burzliwej czy tylko kandyzowanego, a biały normalnie dosypać do gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to w artykule masz odpowiedź :)

 

"Piwa z dużym udziałem cukrów prostych trudno fermentują, gdyż ilość komórek drożdżowych jest zbyt mała, przez co fermentacja jest powolna i często niedokończona. Dlatego lepiej jest pozwolić drożdżom zużyć cukry które uzyskaliśmy w normalnym procesie zacierania, a gdy drożdże się namnożą i fermentacja burzliwa wejdzie we właściwą fazę,  wtedy dopiero dodać cukier."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...