Mateo90 Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Witajcie, Robie właśnie pierwsza Warkę belgijska. Na koncie mam już 3 inne. Póki co ważę z brewkitu. Wcześniej dodawałem cukier do gotowania. Wyczytałem ze do belgijskich lepiej go dodać po burzliwej. Czy to dotyczy tez brewkitów? Czy wtedy do gotowania dodaje 0.5kg zwykłego cukru, a następne 0.5kg kandyzowanego po burzliwej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Dorota Chrapek z Homebrewing sugeruje, żeby dodawać cukier (czy raczej syrop cukrowy) w najbardziej burzliwej fazie fermentacji, czyli ok 2 dnia. http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-cukier-do-brzeczki/#comment-78022 Powodzenia z belgami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateo90 Posted January 17, 2020 Author Share Posted January 17, 2020 Tak, czytałem ten artykuł i zastanawia mnie właśnie czy całość (0.5kg zwykłego i 0.5kg kandyzowanego) dodać po burzliwej czy tylko kandyzowanego, a biały normalnie dosypać do gotowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 No to w artykule masz odpowiedź "Piwa z dużym udziałem cukrów prostych trudno fermentują, gdyż ilość komórek drożdżowych jest zbyt mała, przez co fermentacja jest powolna i często niedokończona. Dlatego lepiej jest pozwolić drożdżom zużyć cukry które uzyskaliśmy w normalnym procesie zacierania, a gdy drożdże się namnożą i fermentacja burzliwa wejdzie we właściwą fazę, wtedy dopiero dodać cukier." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateo90 Posted January 17, 2020 Author Share Posted January 17, 2020 Zrobione, zobaczymy efekt za kilka msc dzieki za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.