Jump to content
Sign in to follow this  
Alfi2

słód karmelowy 600 VikingMalt

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałbym spytać czy miał ktoś doświadczenie z zasypem tego słodu w granicach 10% zasypu i jaki wpływ miało to na smak. 

Ciężko znaleźć o tym słodzie informacje .  Bardzo ciekawi mnie czy tak ciemna barwa nie niesie za sobą zbyt mocnych posmaków palonych.

Jakby ktoś miał doświadczenie z tym słodem i mógłby opisać swoje wrażenia, a także dodać % zasypu jaki zastosował , byłbym bardzo wdzięczny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dziękuję bardzo za wskazówkę, czyli celować max w okolicach 5%? Chciałbym go użyć do schwarzbiera :) (zapomniałem dodać)

I kolejna sprawa niby karmelowe dajemy od początku zacierania, tak ciemny karmelowy też dać od początku czy na ostatnie 5-15 min?

Edited by Alfi2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Alfi2 napisał:

Chciałbym go użyć do schwarzbiera

Hmmm, musisz sobie uświadomić smak tego słodu,to jest takie trochę palone,ale w 80% to spalony cukier, czyli taki jakby lakier, albo zaprawka do wódki jak dawniej się robiło z palonego cukru.

Bezpieczniej będzie dać jakiś palony słód albo palone surowe ziarno.

 

Kiedyś robiłem pszenne ciemne, dałem 220g do wysładzania (całość zasypu jakieś 4 kg) i było w miarę ok,no ale to było pszenne i tam się ten karmel trochę pogubił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...