Jump to content
Piotr Ba

Brak piany - lager Schwarzbier na W34/70

Recommended Posts

Nie znalazłem w archiwach odpowiedzi na taki oto problem.

Piwo było trzymane po zabutelkowaniu ok 2 tyg. w temp. 17-20 st C w piwnicy, potem leży do dziś ok. 3 tyg. w 5-6 st C.

Zabutelkowane z dodatkiem 2,75 g sacharozy / butelkę  jest brak piany i niski gaz.

Piwo było fermentowane na 3 pokoleniu gęstwy w34/70 - czy to może być przyczyna ? Zła kondycja drożdży

Zacieranie - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i mashout.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Piotr Ba napisał:

Nikt nie miał takiego problemu po użyciu 3 pokolenia gęstwy? Może to być wina już niewydolnych drożdży

 

Fakt, że to 3 pokolenie nie jest równoznaczny z tym, że drożdże były w złej kondycji. Lagerowałeś przed rozlewem? I jak mocne jest to piwo, może drożdże zdychają już od alkoholu?

 

Choć najbardziej prawdopodobne, że dałeś im za mało czasu w wyższej temperaturze, w 5-6° będzie się bardzo długo nagazowywać - możesz spróbować przenieść do cieplejszego miejsca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W34/70 powinny nagazować takie piwo w 4 tygodnie w 10°C, a około 2 w 20°C. Nie ma znaczenia, która to warka na tych drożdżach, bez problemu nagazowały mi nawet porter bałtycki o mocy około 9-10%. 2 tygodnie w 5-6°C to solidnie za krótko na poprawne nagazowanie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

 

Na pewno szybciej nagazują w tych 10°C. Przy 12Blg to o zbyt wysokim poziomie alkoholu nie ma co mówić, możnaby się zastanawiać przy imperialnym porterze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 3 dniach w ok. 10 st C jest już piana i jakiś tam gaz. Jest dobrze. Piwo szybko zostanie wypite. Polecam zasyp - 4,5 kg monachijski ciemny plus 250 g bezłuskowy Carafa 2. Chmiel oczywiście Tradition. Dobry przepis autorski i ta warka będzie powtórzona.

Temat zamknięty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...