PawełBrk Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące obliczenia alkoholu w gotowym piwie. Znalazłem kilka tematów na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe do obliczenia o ile zwiększy się "moc" piwa po butelkowaniu. Przeczytałem, że można obliczyć ile jest alkoholu "mniej więcej" po sprawdzeniu ilości cukru przed fermentacją i po fermentacji. Podczas butelkowania dodaję jeszcze miarkę glukozy do każdej butelki. Miarka ma skalę opisaną na konkretną pojemność butelki (0,5l). Na logikę po otwarciu piwa mogę ponownie zmierzyć ilość cukru i wprowadzić do wzoru. Ale czy jest stworzona gotowa tabela o ile wzrośnie "moc" piwa po wsypaniu danej ilości glukozy do piwa? Może ktoś stworzył na własne potrzeby prywatną, przybliżoną tabelę z w/w danymi i mógłby udostępnić? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Jeśli na butelkę 0.5 dasz 2 gramy cukru to alkohol wzrośnie o ok 0.2%. Zakładam przy tym, że cały cukier dodany do refermentacji drożdże zjedzą.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 A dodaj do przepisu w swoim programie do warek odpowiednią ilość cukru (np 4g x litry piwa).Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.