Jump to content
PawełBrk

Wzrost alkoholu w zabutelkowanym piwie

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam pytanie dotyczące obliczenia alkoholu w gotowym piwie. Znalazłem kilka tematów na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje.

Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe do obliczenia o ile zwiększy się "moc" piwa po butelkowaniu. Przeczytałem, że można obliczyć ile jest alkoholu "mniej więcej" po sprawdzeniu ilości cukru przed fermentacją i po fermentacji. Podczas butelkowania dodaję jeszcze miarkę glukozy do każdej butelki. Miarka ma skalę opisaną na konkretną pojemność butelki (0,5l). Na logikę po otwarciu piwa mogę ponownie zmierzyć ilość cukru i wprowadzić do wzoru. Ale czy jest stworzona gotowa tabela o ile wzrośnie "moc" piwa po wsypaniu danej ilości glukozy do piwa?

Może ktoś stworzył na własne potrzeby prywatną, przybliżoną tabelę z w/w danymi i mógłby udostępnić?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli na butelkę 0.5 dasz 2 gramy cukru to alkohol wzrośnie o ok 0.2%. Zakładam przy tym, że cały cukier dodany do refermentacji drożdże zjedzą.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dodaj do przepisu w swoim programie do warek odpowiednią ilość cukru (np 4g x litry piwa).

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.