pt123 Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Rozlewałem wczoraj blacki ipe z ekstraktów i nie wiem co mnie zamroczyło, ale zamiast cukru do referementacji dałem sól - sypałem po 2g na butelkę. Jak się zoorientowałem to mało sobie głowy nie urwałem... ból wewnętrzny jeszcze dzis mnie rozrywa 😉. Zanim wyleje to tylko jedno pytanie: czy można to jakoś ratować? Chyba nie nadaje się to nawet na Gose... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 A dlaczego chcesz wylewać? Poczekaj, daj mu szansę, może akurat podpasuje. Poza tym: https://www.hellozdrowie.pl/blog-piwo-po-bieganiu-tak-ale-z-sola/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 (edited) 2 godziny temu, tortoise napisał: A dlaczego chcesz wylewać? Poczekaj, daj mu szansę, może akurat podpasuje. Brak surowca do refermentacji, zakładając pełne odfermentowanie piwa oznacza brak nagazowania, szybkie utlenienie i zepsucie (?) piwa. Jeśli masz możliwość dodać jeszcze cukier, to będziesz miał Salty Black IPA Gose jako ciekawostkę dla sąsiadów albo nowy trend piwowarski dla masochistów. A jako ciekawostkę dla @pt123: miałem podobnie - klik. edit: kursywą zmiany/ uzupełnienia, przekreślone wiadomo Edited January 15, 2020 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 (edited) 2g na butelkę to jakieś 4x za dużo nawet jak na Gose. Raczej ciężko będzie się to piło. Edited January 15, 2020 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Dodaj kwasu mlekowego, zawsze to bliżej gose niż bez niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Zawsze możesz pomieszać ten wynalazek z jakimś innym piwem i wyjdzie coś pijalnego albo dobrego, może odkryjesz nowy styl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pt123 Posted January 15, 2020 Author Share Posted January 15, 2020 Dodam cukier do kilku i zobaczę co sie stanie, a reszta w kanał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Dziś w programie pani Magdy Gesler jak gość posolił za dużo rosół to kazała wrzucić 4 kartofle aby ściągło sól . Może idź w tym kierunku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Można też podobno suchy chleb. Tylko potem wypadałoby pogotować, i ipe szlag trafi. No ale skoro masz wylać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.