Ravage Trzy Baryłki 8 Posted January 15, 2020 Czy ktoś uzywa/ł taki kociołek? ogladałem filmiki c clarstainami czy royal caterngami i wszędzie informacja o tym iż jest problem z bazoką, ze przytyka sie podczas filtracji. Jednak w przypadku tego kociołka coobra brak takie informacji. są tylko filmiki baj ARES ktore wychwalaja go pod niebiosa. Jak sobie radzicie? czy pompa sie zatyka bardzo i czesto?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 15, 2020 Oryginalny filtr do zmiany moim zdaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ravage Trzy Baryłki 8 Posted January 15, 2020 ale na co jak jaki tam jest gwint na tej bazooce? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 15, 2020 Proponuje śrubunek nierdzewny 1/2 cala i do niego hoopstoper np. od lewatywy z forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrST 12 Posted January 15, 2020 Czy ktoś uzywa/ł taki kociołek? ogladałem filmiki c clarstainami czy royal caterngami i wszędzie informacja o tym iż jest problem z bazoką, ze przytyka sie podczas filtracji. Jednak w przypadku tego kociołka coobra brak takie informacji. są tylko filmiki baj ARES ktore wychwalaja go pod niebiosa. Jak sobie radzicie? czy pompa sie zatyka bardzo i czesto??Brak informacji może być wynikiem dość krótkiego stażu Cb5. Spodziewam się, że praca z kociołkiem jest podobna do CB3. Więc siatka na dno kosza zaciernego i hop stoper od Lewatywy będą jak najbardziej przydatne. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
jac007 34 1 Items Posted January 17, 2020 W dniu 15.01.2020 o 17:20, PiotrST napisał: Więc siatka na dno kosza zaciernego i hop stoper od Lewatywy będą jak najbardziej przydatne. Wystarczy sama siatka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 17, 2020 (edited) Ponieważ przechodzę na warki 40L, nabyłem za okazyjną sumę 850 zł powystawowy Klarstein CB50. Brakowało w nim rurki przelewowej i bazuki. Dołożony zawór 3 drożny, co pozwoli mi podawać wodę do wysładzania pompką. Z rurki kwasoodpornej karbowanej plus śrubunek nierdzewny zrobione dwie wylewki, wężyk do podłączenia pompy. Ponieważ chłodzę wymiennikiem to również podłączenie do chłodnicy. Oryginalny kranik i wąż poszedł do wiadra z wodą do wysładzania. 4.5 litra martwej strefy pod koszem o taką ilość trzeba zwiększyć wodę do zacierania. Jest taki filmik Ares-a jak zacierają w Coobrze i maja super gęste i ciągle mieszają to jest wielki błąd. Mieszanie nie jest błędem, właśnie doczytałem że oni robili warkę na 12l. Na pewno było to upierdliwe.. Teraz o jakości, jeśli porównać to do mojego byłego GF, to jest przepaść na korzyść GF. W GF nic nie lata, nic nie wibruje, wykonany z grubszej blachy. W GF kosz zacierny wisi, tu stoi i trzeba hoopstoper dopasować do nóżek od kosza i uważać jak się stawia kosz. W GF hoopstoper w formie półksiężyca się sprawdzał tu nie wejdzie, musiałem robić nowy. Jeśli kogoś stać na nowego GF 50L to polecam, ten kociołek dla osób wymagających perfekcji i jakości wykonania odradzam. Biorąc pod uwagę cenę jaką zapłaciłem to jest ok, ale 2500zł to ten kociołek nie jest wart.. Nie wiem jak z Coobrą bo tej nie miałem w ręku, ale myślę że podobnie. Edited January 17, 2020 by Pabllo_Lodz Dodanie komentarza Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrST 12 Posted January 17, 2020 Wystarczy sama siatka.Nie próbowałem w takiej konfiguracji...Ale co w takim układzie z chmieleniem? W Hopspiderze czy luzem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
jac007 34 1 Items Posted January 17, 2020 W Hopspiderze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 19, 2020 Jak tam wasze modyfikacje? Ja przetestowałem swoje i muszę stwierdzić że jestem zadowolony. Jako ocieplenie mata z Lidla plus od spodu podklejony do maty ekran grzejnikowy. Wylewki krótka i długa na śrubunkach działa rewelacja, długa do wysładzania. Hoopstoper własnej produkcji na śrubunku 1/2, oraz największa wygoda zawór trójdrożny. Służy on do wysładzania lub napełniania kotła z wężem 2 m również na śrubunku tu 3/8 bo zawór ma takie wyjścia 3/8. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 20, 2020 Ciąg dalszy modyfikacji, podpatrzone na youtube. Na powrót recyrkulacji do nakrętki dospawana rurka z stali 304 12mm 7,5 cm i na końcu nacięta flexem i sklepana do szczeliny 2 mm. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 25, 2020 Cisza w temacie, słód ześrutowany na śrutowniku od Patryka z forum, przerwę ustaliłem na 1.3 mm (grubo gdyż to pierwsza warka na tym sprzęcie i zasyp 50/50) Zdjęcie słodu w załączeniu oraz zasyp i ustawienia BS2 dla sprzętu. Jutro zaczynam więc zdam relację. Prośba do osób używających dużych kociołków jak macie ustawiony sprzęt w BS?? BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: dunkel weizen - zgoda Brewer: Asst Brewer: Style: Munich Dunkel TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 44,37 l Post Boil Volume: 41,67 l Batch Size (fermenter): 39,00 l Bottling Volume: 37,49 l Estimated OG: 12,842 Plato Estimated Color: 48,3 EBC Estimated IBU: 19,7 IBU Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,1 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,00 kg Viking Wheat Malt (6,0 EBC) Słód 1 48,5 % 3,00 kg Viking Munich Malt Light (16,0 EBC) Słód 2 36,4 % 0,75 kg Viking Caramel 150 (150,0 EBC) Słód 3 9,1 % 0,25 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 3,0 % 0,25 kg Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC) Słód 5 3,0 % 50,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 19,7 IBUs Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body Total Grain Weight: 8,25 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C 30 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min 62,9 C 20 min 72.2 Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C 72,8 C 45 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 24,06 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 26, 2020 (edited) 8.10 załączyłem sprzęt, teraz trwa zacieranie w 73 stopniach. Na tą chwilę bez problemów. Hoopstoper spisał się na 1000%, razem 100G chmielu. Wydajność ok. 80 - 81%. CDN.. Edited January 26, 2020 by Pabllo_Lodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukas_mm 1 1 Items Posted January 26, 2020 Hej, Bardzo profesjonalne modyfikacje. Chyba będę chciał zrobić tak w swoim kociołku, chodzi mi o podłączenie linii z wodą do wysładzania. Myślałem trochę o innym schemacie, ale ten z zaworem trójdrożnym wygląda na prostszy. Daj znać jaki typ zaworu zastosowałeś - L czy T. Czy zawory kupowałeś online czy jest jakiś dobry sklep w lodzi gdzie można dostać wszystko od ręki?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 26, 2020 Zawór typ T, a kupiłem z forum ale widziałem że na aliexpress są takie po ok. 60 zł. Do momentu gotowania wydajność mi wychodzi 82%. Po mimo ustawienia śrutownika na 1.3 mm przerwę, wysładzanie tylko 40 minut. Zobaczymy jak będzie po zakończeniu procesu. 5 minut gotowania zostało, chłodnica już zdezynfekowana zaraz koniec Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted January 30, 2020 (edited) Ostatnia modyfikacja Mój nowy kocioł dostał sterowanie CraftbeeryPi 3 z wyświetlaczem LCD 4x20. Całością struje rasbperryPi zero WiFi, w środku umieszczony zasilacz i SSR 25A. Pompa sterowana bez zmian, przyciskiem zasilania. Załączenie przycisku Power, skutkuje załączeniem zasilania i uruchomieniem programu. Edited January 30, 2020 by Pabllo_Lodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
drhambone 2 Posted February 3, 2020 (edited) ,Cześć Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum. Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%. Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo. Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu Pozdrawiam Tomek Edited February 3, 2020 by drhambone Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted February 3, 2020 2 godziny temu, drhambone napisał: ,Cześć Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum. Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%. Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo. Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu Pozdrawiam Tomek A jaki problem by samemu komponować receptury? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted February 3, 2020 2 godziny temu, drhambone napisał: Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kolego 50L objętości gotowania, zacierania 35L i 12 kg słodu wejdzie na luzach. Sam ostatnio patrz wyżej gotowałem 48L, więc wiem że można. 50L to na styk i trzeba ustawić 95 stopni, potem zmniejszyć moc do 2000W i pilnować żeby nie wykipiało. Jak ktoś nie zmniejsza mocy podczas gotowania to zawsze mu wykipi. W instrukcji Klarstein brauheld 45l jest podane 35/45L zacieranie/gotowanie, a 50L to max objętość. Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ravage Trzy Baryłki 8 Posted February 3, 2020 2 godziny temu, drhambone napisał: ,Cześć Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum. Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%. Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo. Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu Pozdrawiam Tomek No właśnie jak samemu komponować w takim wypadku nie lepiej? Płatki zatkaly ci dół a to przecież koszq zaciernego nie używasz? Zrobiłem 3 warki w nim. Z zamiarem ukręcenia 40 l piwa. Ja miałem info ze kociołek ma 45 l. Jednak z powodzeniem wejdzie wen 49l. Za żadnym razem nie udało mi się zrobić 40 l piwa. Teraz założyłem że zrobię warki 2x po 19 brzeczki nastawnej wyszło mi 18. Chociaż udało mi się zrobić 12.5 a chciałem 12. Założyłem przy tym że moja wydajność to 60 procent. Więc moja wydajność ma gdzieś 55 procent? Słabo bardzo. To było 11kg slodu do zacierania. Stosunek wody wychodził 1:3.1. Nie osiągnąłem takiej wydajności jak zakładałem. Teraz na próbę chce zrobić warke 24 litry w 3.5:1 może problem mam tutaj z zasypem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ravage Trzy Baryłki 8 Posted February 3, 2020 10 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony. Moja nowa cb5 ma włącznik zakryty kobra. To co robię źle? Poprzednio mi zatkalo wszystko jak miałem 10kg jęczmienia, 1kg przenicy i 0.5 płatków. Nie zrobiłem wtedy zaledwie 35 l piwa nastawnego a zakładałem 40 l. Gdzie popełniam błąd? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted February 3, 2020 (edited) 5 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Moja nowa cb5 ma włącznik zakryty kobra. To co robię źle? Poprzednio mi zatkalo wszystko jak miałem 10kg jęczmienia, 1kg przenicy i 0.5 płatków. Nie zrobiłem wtedy zaledwie 35 l piwa nastawnego a zakładałem 40 l. Gdzie popełniam błąd? Jak śrutowany? Sam śrutujesz i ile dajesz wody do zacierania? To są kluczowe informacje. Jak ustawiasz przepływ i czy jedziesz na oryginalnym filtrze, siatka na dół kosza zaciernego jest? Edited February 3, 2020 by Pabllo_Lodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ravage Trzy Baryłki 8 Posted February 3, 2020 2 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Jak śrutowany? Sam śrutujesz i ile dajesz wody do zacierania? To są kluczowe informacje. Jak pisałem wyżej. Srutowane było w browamatorze z pszenica to co mnie zakeilo więc drobno.w deptanke łuska na pół złamana lub ciut bardziejwięc bez większych problem z zlewaniem 35l na 11 kg slodu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted February 3, 2020 (edited) Ja używam płatków błyskawicznych i ich nie śrutuję, sypię prosto z słodem. Powiem tak wody ok, widzę jedną możliwość za duży przepływ i zbiło Ci młóto lub słody ześrutowane za drobno, bądź oba przypadki na raz. Jak używasz hoopstopera i siatki to za drobne oczka w nich będą sprawiać problemy. U mnie sprawdza się siatka o oczku 09x09mm, nie siatka ma filtrować a ułożone na niej młóto, czy osady białkowe i chmiel. Kilka postów wyżej widać jak wygląda brzeczka pompowana pompą przez wymiennik do kotła do 75 stopni, a potem do fermentatora. Nie zlewam zaworem, tylko używam pompy, ale dławię jej pracę i powoli pompuję. Na full przepływie zawsze się zapcha!! Edited February 3, 2020 by Pabllo_Lodz literówka Quote Share this post Link to post Share on other sites
drhambone 2 Posted February 3, 2020 44 minuty temu, anteks napisał: A jaki problem by samemu komponować receptury? Pewnie żaden jak się ma już doświadczenie, ja dopiero raczkuję, ale pewnie w przyszłości tak właśnie będę robił. 19 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Ja miałem info ze kociołek ma 45 l. Jednak z powodzeniem wejdzie wen 49l. Z meniskiem wypukłym wejdzie może 49 Tylko włóż tam teraz chłodnicę i np. hopspider z chmielem. Nie ma szans na taką objętość. 22 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Płatki zatkaly ci dół a to przecież koszq zaciernego nie używasz? Używam kosza, ale słód się zbił i musiałem mieszać podczas zacierania, klej przedostał się przez sitko w koszu i zakleił bazookę. 31 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Sam ostatnio patrz wyżej gotowałem 48L, więc wiem że można. Kolego no nie mam argumentu na to co napisałeś. U mnie skala kończy się na 45l. Do brzegu kociołka jest jeszcze miejsce na może 5l. Ale dodaj do tego chłodnicę, hopspider. Nie ma szans wg mnie. 34 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony. Mój kociołek ma osłonę na przyciski. Quote Share this post Link to post Share on other sites