Jump to content

Recommended Posts

25C nie ubije Ci drożdży. Jest to jednak temperatura na tyle wysoka że drożdże naprodukują sporo niechcianych estrów. Chyba że brzeczka zdąży zejść do tych 14C zanim wystartują. Mogłeś najpierw schłodzić do 14C a później zadać drożdże. Ponadto obniżanie drożdżom temperatury nie jest dla nich przyjemne. Zamknięty szczelnie fermentor ma bardzo małą przewodność cieplną i chłodzenie w nim trwa bardzo długo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że tutaj czas byl wazny, w przepisie było napisane schlodzic szybko do temp 18- 22st, coś mi się pomyliło i schlodzilem do 25, a te chłodzenie trwało ponad godzinę gdyż nie mam jeszcze chłodnicy i z pośpiechu drożdże zadałem do 25 zamiast 22.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze, 22 to i tak za wysoko na takiego mocarza i tych drożdży. Lepiej schłodzić ile się da, wstawić do piwnicy gdzie masz 14C, jak zejdzie do mniej więcej tej temperatury to dać drożdże. Będzie dobrze, na przyszłość zwracaj na to uwagę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jeszcze o te chłodzenie, gdyż piszą że należy szybko schłodzić, a jakie ma to znaczenie dla piwa gdy chłodzenie będzie trwało godzinę czy 3 godziny? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy etap chlodzenia to zejść jak najszybciej poniżej 80C. Między 100 a 80C tworzą się prekursory dms, a dms chcemy ich jak najmniej w gotowym piwie. Później krytyczne jest chyba 40-20C temperatura przyjazna dzikusom z powietrza. Tutaj wystarczy przykryć garnek. Najważniejsze jednak zejście poniżej 80C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Eprom napisał:

Pytanie jeszcze o te chłodzenie, gdyż piszą że należy szybko schłodzić, a jakie ma to znaczenie dla piwa gdy chłodzenie będzie trwało godzinę czy 3 godziny? 

 

Poza tym, co anatom napisał, to jeszcze kwestia dłuższej izomeryzacji alfakwasów - trzeba wziąć poprawkę jeśli chodzi o goryczkę, szczególnie w piwach chmielonych na aromat. Plus to samo w kwestii aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...