Jump to content

Recommended Posts

Witam,

6.1.2020 zostawiłem swoje pierwsze piwo z brewkit, German Pils, użyłem drożdży us-05, wszystko robilem zgodnie z instrukcją, oczywiscie tez zachowując sterylnosc.  Zamiast cukru użyłem glukozy. Brzeczka stoi dzisiaj już 8 dzień, wykonałem pomiar i wskazało mi 1, ale słychać że jeszcze co ok 1 minutę bulgocze z rurki. Temperatura otoczenia 19-20 stopni C. Czy juz powinienem zlewac do butelek czy czekac az przestanie calkowicie bulgotać. Dziwne jest tez to ze na brzeczce nie ma piany, jedynie male wysepki pecherzyków. Zapach brzeczki zalatuje drozdzami, smak to taki jakby rozwodnione trochę piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie CO2 rozpuszczone w piwie się uwalnia po podniesieniu temperatury. Im wyższa temperatura tym rozpuszczalność gazów mniejsza.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Eprom napisał:

już 8 dzień

d o  p i e r o 8 dzień. Daj mu z dwa tygodnie przynajmniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Eprom napisał:

Witam,

6.1.2020 zostawiłem swoje pierwsze piwo z brewkit, German Pils, użyłem drożdży us-05, wszystko robilem zgodnie z instrukcją, oczywiscie tez zachowując sterylnosc.  Zamiast cukru użyłem glukozy. Brzeczka stoi dzisiaj już 8 dzień, wykonałem pomiar i wskazało mi 1, ale słychać że jeszcze co ok 1 minutę bulgocze z rurki. Temperatura otoczenia 19-20 stopni C. Czy juz powinienem zlewac do butelek czy czekac az przestanie calkowicie bulgotać. Dziwne jest tez to ze na brzeczce nie ma piany, jedynie male wysepki pecherzyków. Zapach brzeczki zalatuje drozdzami, smak to taki jakby rozwodnione trochę piwo.

Pils na us i w 20'C- szacun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego tak Ci się spieszy z tym rozlewem? Cierpliwości. To co zrobiłeś, z lagerem nie będzie miało nic wspólnego, ale pierwsze piwo i tak będzie dla Ciebie wyjątkowe. Użyłeś dobrych, neutralnych drożdży do ejli , ale temperatura fermentacji o wiele za wysoka. Czytaj forum, wiki i czerp wiedzę z doświadczenia kolegów. Mój ostatni Pilsner Bohemski stał na drożdżach 33 dni, następnie 6 tygodni lagerowania (terminy trochę wymuszone pracą), ale do końcowego efektu nie można się przyczepić. Piwo ułożone, idealnie klarowne. Powodzenia przy następnych warkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zostawić, temperaturę w pomieszczeniu obniżyć do 18C? Na początku taka miałem tylko jak po 5 dniach zobaczyłem że nie ma szumu to podnioslem  do 20, bo myślałem że za nisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Eprom napisał:

Czyli zostawić, temperaturę w pomieszczeniu obniżyć do 18C? Na początku taka miałem tylko jak po 5 dniach zobaczyłem że nie ma szumu to podnioslem  do 20, bo myślałem że za nisko.

 

Teraz już nie ma co obniżać, bo uśpisz drożdże. Na przyszłość - lepiej zaczynać w niższych temperaturach i podnosić pod koniec fermentacji (i mówię tu o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze pytanie jak się oblicza zawartość alkoholu w piwie? Gdzieś widziałem wzór ale nie mogę teraz znaleźć. Początkowe blg wynosiło 12, teraz pokazuje mi 1, był dodany 1kg glukozy krystalicznej na 23l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo zlane do butelek tydzień temu, stoi w temp 21st C, dzisiaj otworzyłem jedno spróbować i słabo trochę zagazowane ale może dlatego że za krótko stoi, brak szumu przy nalewaniu do szklanki i czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Eprom napisał:

Piwo zlane do butelek tydzień temu, stoi w temp 21st C, dzisiaj otworzyłem jedno spróbować i słabo trochę zagazowane ale może dlatego że za krótko stoi, brak szumu przy nalewaniu do szklanki i czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną?

Ja mojego brewkita butelkowalem 14 stycznia, dodałem ok 170g glukozy, stoi w temp ok 15'c i zauważam w miarę picia że robi się coraz więcej gazu ale strasznie wolno mu to idzie 😆 mój brewkit to Gozdawa german lager+glukoza w temp ok 20'c i powiem Ci że na początku nie dało się tego wypić 😂 teraz powoli zmienia smak i daje się wypić, szkoda tylko że się trochę pospieszyłem przez co mam spory osad drożdżowy w butelkach 

Edited by Sumikk

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Eprom napisał:

czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną?

U mnie też czuć, myślę że to przez to że za szybko butelkowanie, można było jeszcze dać spokojnie z tydzień na cichą lub zostawić w tym samym 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam zamówić kolejnego brewkita tym razem z ekstraktem słodowym, będę robił tym razem z cichą, czy Coopers będzie dobrym wyborem i do tego drożdże us-05 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Eprom napisał:

czy Coopers będzie dobrym wyborem i do tego drożdże us-05 ?

Na pewno będzie to lepszy wybór niż Gozdawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze piwko już wypite, Niestety ostatnie butelki miały smrodek siarkowodoru ale po przelaniu do butelek nie było czuć. Drugie piwko coopers z samych ekstraktów słodowych dopiero 2 tyg po zabutelkowaniu już 10 butelek ubyło, ale w smaku dużo lepsze, a nawet bardzo mi smakuje. Teraz pora na trzecie, i chciałbym już zrobic z zacieraniem. Zamawiam słód pilzneński 4kg, słód karmelowy 300gram, chmiel marynka 35g i chmiel lubelski 40g. Czy drożdże us-05 będą do tego dobre, czy jakiś skład w tym zmienić? To będzie moje pierwsze piwo z zacieraniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Eprom napisał:

Pierwsze piwko już wypite, Niestety ostatnie butelki miały smrodek siarkowodoru ale po przelaniu do butelek nie było czuć. Drugie piwko coopers z samych ekstraktów słodowych dopiero 2 tyg po zabutelkowaniu już 10 butelek ubyło, ale w smaku dużo lepsze, a nawet bardzo mi smakuje. Teraz pora na trzecie, i chciałbym już zrobic z zacieraniem. Zamawiam słód pilzneński 4kg, słód karmelowy 300gram, chmiel marynka 35g i chmiel lubelski 40g. Czy drożdże us-05 będą do tego dobre, czy jakiś skład w tym zmienić? To będzie moje pierwsze piwo z zacieraniem.

 

Zależy, co chcesz zrobić, ze wszystkich składników wyjdzie niezbyt mocno chmielone polskie ale :)

Nie zapomnij zamówić śrutowanych słodów (chyba, że zaopatrzyłeś się już we własny śrutownik).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Eprom napisał:

Czy drożdże us-05 będą do tego dobre

Jakie temperatury możesz zapewnić? Od tego zależy czy będą ok.

Co do chmielu, jak @punix napisał, cos go mało. Lubelskiego dałbym drugie tyle i miał lekkiego stołowego/grilowego ejla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamawiam śrutowane słody. Temperatury jakie mogę zapewnić: w piwniczce mam 14st C, lecz duża wilgotność, ale chyba to nie przeszkadza? na strychu mam 12st C, w pokojach 20st C i 22st C. Co do chmielu to mogę zamówić więcej, jak jest taka potrzeba, czyli na aromat dać z 70gram? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Eprom napisał:

Zamawiam śrutowane słody. Temperatury jakie mogę zapewnić: w piwniczce mam 14st C, lecz duża wilgotność, ale chyba to nie przeszkadza? na strychu mam 12st C, w pokojach 20st C i 22st C. Co do chmielu to mogę zamówić więcej, jak jest taka potrzeba, czyli na aromat dać z 70gram? 

 

14°C to bardzo dobra temperatura na początek dla tych drożdży. Jak fermentacja zacznie zwalniać, to można przenieść do tych 20°.

W kwestii chmielenia - zależy, co chcesz uzyskać. 70g na aromat powinno być spokojnie wyczuwalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze mam pytanie co do ilości, przepis mam na 23l piwa, jakbym chciał zrobić połowę to rozumiem że  stosuje połowę tych składników A czasy gotowania bez zmian ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastawilem pierwsze piwko z zacieraniem. Tylko te temperatury trochę ciężko było utrzymać, miało być 30 min 62 st C to przez 10 minut udało mi się to utrzymac później temp była ok 64stC, podobnie było przy 72, wahało mi sie od 70 do 74. Czy będzie to miało wpływ na piwko? Druga sprawa to drożdże us-05 zadałem do brzeczki o temp 25st C, czy nie za wysoko? Brzeczka teraz postawiona w piwnicy o temp 14stC. No i tej brzeczki wyszło mi 16l A miało byc 20l, tak mi chyba wyparowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Eprom napisał:

Zastawilem pierwsze piwko z zacieraniem. Tylko te temperatury trochę ciężko było utrzymać, miało być 30 min 62 st C to przez 10 minut udało mi się to utrzymac później temp była ok 64stC, podobnie było przy 72, wahało mi sie od 70 do 74. Czy będzie to miało wpływ na piwko? Druga sprawa to drożdże us-05 zadałem do brzeczki o temp 25st C, czy nie za wysoko? Brzeczka teraz postawiona w piwnicy o temp 14stC. No i tej brzeczki wyszło mi 16l A miało byc 20l, tak mi chyba wyparowało.

 

Zacieranie nie będzie miało wielkiego wpływu, zadanie drożdży w zbyt wysokiej temperaturze niestety może mieć.

Odparowanie zawsze trzeba liczyć, ale pewnie masz wyższe początkowe blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...