Eprom Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Witam, 6.1.2020 zostawiłem swoje pierwsze piwo z brewkit, German Pils, użyłem drożdży us-05, wszystko robilem zgodnie z instrukcją, oczywiscie tez zachowując sterylnosc. Zamiast cukru użyłem glukozy. Brzeczka stoi dzisiaj już 8 dzień, wykonałem pomiar i wskazało mi 1, ale słychać że jeszcze co ok 1 minutę bulgocze z rurki. Temperatura otoczenia 19-20 stopni C. Czy juz powinienem zlewac do butelek czy czekac az przestanie calkowicie bulgotać. Dziwne jest tez to ze na brzeczce nie ma piany, jedynie male wysepki pecherzyków. Zapach brzeczki zalatuje drozdzami, smak to taki jakby rozwodnione trochę piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Prawdopodobnie CO2 rozpuszczone w piwie się uwalnia po podniesieniu temperatury. Im wyższa temperatura tym rozpuszczalność gazów mniejsza.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 36 minut temu, Eprom napisał: już 8 dzień d o p i e r o 8 dzień. Daj mu z dwa tygodnie przynajmniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 1 godzinę temu, Eprom napisał: Witam, 6.1.2020 zostawiłem swoje pierwsze piwo z brewkit, German Pils, użyłem drożdży us-05, wszystko robilem zgodnie z instrukcją, oczywiscie tez zachowując sterylnosc. Zamiast cukru użyłem glukozy. Brzeczka stoi dzisiaj już 8 dzień, wykonałem pomiar i wskazało mi 1, ale słychać że jeszcze co ok 1 minutę bulgocze z rurki. Temperatura otoczenia 19-20 stopni C. Czy juz powinienem zlewac do butelek czy czekac az przestanie calkowicie bulgotać. Dziwne jest tez to ze na brzeczce nie ma piany, jedynie male wysepki pecherzyków. Zapach brzeczki zalatuje drozdzami, smak to taki jakby rozwodnione trochę piwo. Pils na us i w 20'C- szacun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 Dlaczego tak Ci się spieszy z tym rozlewem? Cierpliwości. To co zrobiłeś, z lagerem nie będzie miało nic wspólnego, ale pierwsze piwo i tak będzie dla Ciebie wyjątkowe. Użyłeś dobrych, neutralnych drożdży do ejli , ale temperatura fermentacji o wiele za wysoka. Czytaj forum, wiki i czerp wiedzę z doświadczenia kolegów. Mój ostatni Pilsner Bohemski stał na drożdżach 33 dni, następnie 6 tygodni lagerowania (terminy trochę wymuszone pracą), ale do końcowego efektu nie można się przyczepić. Piwo ułożone, idealnie klarowne. Powodzenia przy następnych warkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted January 15, 2020 Author Share Posted January 15, 2020 Czyli zostawić, temperaturę w pomieszczeniu obniżyć do 18C? Na początku taka miałem tylko jak po 5 dniach zobaczyłem że nie ma szumu to podnioslem do 20, bo myślałem że za nisko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 1 godzinę temu, Eprom napisał: Czyli zostawić, temperaturę w pomieszczeniu obniżyć do 18C? Na początku taka miałem tylko jak po 5 dniach zobaczyłem że nie ma szumu to podnioslem do 20, bo myślałem że za nisko. Teraz już nie ma co obniżać, bo uśpisz drożdże. Na przyszłość - lepiej zaczynać w niższych temperaturach i podnosić pod koniec fermentacji (i mówię tu o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 No i do pilsa dawac dolniaki 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted January 15, 2020 Author Share Posted January 15, 2020 Jeszcze pytanie jak się oblicza zawartość alkoholu w piwie? Gdzieś widziałem wzór ale nie mogę teraz znaleźć. Początkowe blg wynosiło 12, teraz pokazuje mi 1, był dodany 1kg glukozy krystalicznej na 23l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 W przybliżeniu ekstrakt początkowy minus końcowy dzielone na 2Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 Piwo zlane do butelek tydzień temu, stoi w temp 21st C, dzisiaj otworzyłem jedno spróbować i słabo trochę zagazowane ale może dlatego że za krótko stoi, brak szumu przy nalewaniu do szklanki i czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 (edited) 26 minut temu, Eprom napisał: Piwo zlane do butelek tydzień temu, stoi w temp 21st C, dzisiaj otworzyłem jedno spróbować i słabo trochę zagazowane ale może dlatego że za krótko stoi, brak szumu przy nalewaniu do szklanki i czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną? Ja mojego brewkita butelkowalem 14 stycznia, dodałem ok 170g glukozy, stoi w temp ok 15'c i zauważam w miarę picia że robi się coraz więcej gazu ale strasznie wolno mu to idzie 😆 mój brewkit to Gozdawa german lager+glukoza w temp ok 20'c i powiem Ci że na początku nie dało się tego wypić 😂 teraz powoli zmienia smak i daje się wypić, szkoda tylko że się trochę pospieszyłem przez co mam spory osad drożdżowy w butelkach Edited January 28, 2020 by Sumikk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 26 minut temu, Eprom napisał: czuć delikatny posmak drożdży, co może być tego przyczyną? U mnie też czuć, myślę że to przez to że za szybko butelkowanie, można było jeszcze dać spokojnie z tydzień na cichą lub zostawić w tym samym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 Zamierzam zamówić kolejnego brewkita tym razem z ekstraktem słodowym, będę robił tym razem z cichą, czy Coopers będzie dobrym wyborem i do tego drożdże us-05 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 8 godzin temu, Eprom napisał: czy Coopers będzie dobrym wyborem i do tego drożdże us-05 ? Na pewno będzie to lepszy wybór niż Gozdawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 2, 2020 Author Share Posted March 2, 2020 Pierwsze piwko już wypite, Niestety ostatnie butelki miały smrodek siarkowodoru ale po przelaniu do butelek nie było czuć. Drugie piwko coopers z samych ekstraktów słodowych dopiero 2 tyg po zabutelkowaniu już 10 butelek ubyło, ale w smaku dużo lepsze, a nawet bardzo mi smakuje. Teraz pora na trzecie, i chciałbym już zrobic z zacieraniem. Zamawiam słód pilzneński 4kg, słód karmelowy 300gram, chmiel marynka 35g i chmiel lubelski 40g. Czy drożdże us-05 będą do tego dobre, czy jakiś skład w tym zmienić? To będzie moje pierwsze piwo z zacieraniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 23 minuty temu, Eprom napisał: Pierwsze piwko już wypite, Niestety ostatnie butelki miały smrodek siarkowodoru ale po przelaniu do butelek nie było czuć. Drugie piwko coopers z samych ekstraktów słodowych dopiero 2 tyg po zabutelkowaniu już 10 butelek ubyło, ale w smaku dużo lepsze, a nawet bardzo mi smakuje. Teraz pora na trzecie, i chciałbym już zrobic z zacieraniem. Zamawiam słód pilzneński 4kg, słód karmelowy 300gram, chmiel marynka 35g i chmiel lubelski 40g. Czy drożdże us-05 będą do tego dobre, czy jakiś skład w tym zmienić? To będzie moje pierwsze piwo z zacieraniem. Zależy, co chcesz zrobić, ze wszystkich składników wyjdzie niezbyt mocno chmielone polskie ale Nie zapomnij zamówić śrutowanych słodów (chyba, że zaopatrzyłeś się już we własny śrutownik). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Godzinę temu, Eprom napisał: Czy drożdże us-05 będą do tego dobre Jakie temperatury możesz zapewnić? Od tego zależy czy będą ok. Co do chmielu, jak @punix napisał, cos go mało. Lubelskiego dałbym drugie tyle i miał lekkiego stołowego/grilowego ejla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 2, 2020 Author Share Posted March 2, 2020 Zamawiam śrutowane słody. Temperatury jakie mogę zapewnić: w piwniczce mam 14st C, lecz duża wilgotność, ale chyba to nie przeszkadza? na strychu mam 12st C, w pokojach 20st C i 22st C. Co do chmielu to mogę zamówić więcej, jak jest taka potrzeba, czyli na aromat dać z 70gram? zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 9 godzin temu, Eprom napisał: Zamawiam śrutowane słody. Temperatury jakie mogę zapewnić: w piwniczce mam 14st C, lecz duża wilgotność, ale chyba to nie przeszkadza? na strychu mam 12st C, w pokojach 20st C i 22st C. Co do chmielu to mogę zamówić więcej, jak jest taka potrzeba, czyli na aromat dać z 70gram? 14°C to bardzo dobra temperatura na początek dla tych drożdży. Jak fermentacja zacznie zwalniać, to można przenieść do tych 20°. W kwestii chmielenia - zależy, co chcesz uzyskać. 70g na aromat powinno być spokojnie wyczuwalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 Jeszcze mam pytanie co do ilości, przepis mam na 23l piwa, jakbym chciał zrobić połowę to rozumiem że stosuje połowę tych składników A czasy gotowania bez zmian ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Tak. Tylko jak masz drożdże w saszetce to użyj juz całą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Zastawilem pierwsze piwko z zacieraniem. Tylko te temperatury trochę ciężko było utrzymać, miało być 30 min 62 st C to przez 10 minut udało mi się to utrzymac później temp była ok 64stC, podobnie było przy 72, wahało mi sie od 70 do 74. Czy będzie to miało wpływ na piwko? Druga sprawa to drożdże us-05 zadałem do brzeczki o temp 25st C, czy nie za wysoko? Brzeczka teraz postawiona w piwnicy o temp 14stC. No i tej brzeczki wyszło mi 16l A miało byc 20l, tak mi chyba wyparowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 1 godzinę temu, Eprom napisał: Zastawilem pierwsze piwko z zacieraniem. Tylko te temperatury trochę ciężko było utrzymać, miało być 30 min 62 st C to przez 10 minut udało mi się to utrzymac później temp była ok 64stC, podobnie było przy 72, wahało mi sie od 70 do 74. Czy będzie to miało wpływ na piwko? Druga sprawa to drożdże us-05 zadałem do brzeczki o temp 25st C, czy nie za wysoko? Brzeczka teraz postawiona w piwnicy o temp 14stC. No i tej brzeczki wyszło mi 16l A miało byc 20l, tak mi chyba wyparowało. Zacieranie nie będzie miało wielkiego wpływu, zadanie drożdży w zbyt wysokiej temperaturze niestety może mieć. Odparowanie zawsze trzeba liczyć, ale pewnie masz wyższe początkowe blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 15, 2020 Author Share Posted March 15, 2020 Początkowe blg wyszło 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.