Jump to content
Wiktor

korki do kolb do propagacji drożdży

Recommended Posts

zgodnie z obietnica udało mi się znaleźć 3 (a nawet 4) rękę i zrobić know-how do kręcenia korków do kolb. Oto co będzie nam potrzebne:

 

2drxa3s.jpg

 

bierzemy kawałek waty, jak wielki trzeba do tego dojść metoda prób i błędów, nie ma żadnej reguły. Ciasno go zwijamy w walec:

1o0dw6.jpg

 

Następnie skręcamy go tak jak na zdjęciu. Powinniśmy otrzymać taki twardy zbitek waty. Sprawdzamy jak pasuje do kolby, powinien dość ciasno wchodzić bo po sterylizacji zrobi się trochę mniejszy.

2u42fia.jpg

35m2i6x.jpg

 

teraz wystarczy naszą watę zabezpieczyć gazą. Wycinamy kawałek gazy, najlepiej 2 warstwy i umieszczamy w środku naszą watę:

ay7zhv.jpg

 

teraz owijamy gazą watę i zawiązujemy na górze korka. Niektórzy używają do tego nici ja wiążę rogi gazy, na 2-3 razy otrzymując duży twardy supeł:

ab3vo8.jpg

 

teraz wystarczy obciąć "wąsy" i gotowe:

301q743.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kupujesz watę w "rolce", następnie rozwijasz na płaskim, na początku korka robisz zakladkę, dłuzsze boki paska waty również zawijasz do wewnątrz i bardzo ściśle, bardzo mocno zwijasz cały pasek (ok 30 cm - długość zależna od średnicy szyjki kolby) tworząc delikatny stożek... Ot cala filozofia. Pasek waty->początek i boki zagiąć do wewnątrz->ściśle zwinąć-> wsadzić w szyjkę-> luźno przykryć folią alu.

no właśnie gaza sprawia że korki się nie rozlatują i można je bardzo długo używać. Sterylizuje się je najlepiej w szybkowarze, kolba z pożywką na starter, taki korek i to zabezpieczone jeszcze folią aluminiową. Dodam od siebie że nie należy od razu spuszczać ciśnienia w szybkowarze bo wtedy po zdjęciu pokrywy korek leci w stronę sufitu i robi się gejzer z kolby....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie: w czym taki korek jest lepszy od kapturka z folii alu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej przepuszcza powietrze, niezbędne dla rozwoju drożdży, a jednocześnie zabezpiecza je przed infekcją. przy otwieraniu należy opalić w płomieniu palnika korek i szyjkę kolby, w celu zachowania sterylności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fajny pomysł jednak potrzeba jest matką wynalazków :beer:

Edited by zico

Share this post


Link to post
Share on other sites
fajny pomysł jednak potrzeba jest matką wynalazków :beer:

będąc szczery to się tego nauczyłem w laboratorium, jak negocjowałem z prowadzącą zajęcia. Negocjowałem czy mogę sobie użyć wytrząsarki do namnażania drożdży :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnie skręcamy go tak jak na zdjęciu.

301q743.jpg

Na jakim zdjęciu? W tym wątku czy w innym bo ja tu nie widzę żadnego zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepraszam, pytania nie było, mam problem z przeglądarką, blokadą i filtrami na sieci firmowej :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.