Jump to content
lixe

Dobór drożdży do temperatury

Recommended Posts

Cześć!

 

W piwnicy mam najbardziej stabilną temperaturę otoczenia tj. 13-14st.
W domu różnie z uwagi na ogrzewanie (nieocieplony dom dużo traci ciepła w nocy) bywa od 17 do nawet 22 stopni.

Ew. mam niezamieszkany pokój w którym mogę liczyć na  podobne wahania w zakresie:16-20 stopni.

Zastanawiam się nad doborem drożdży do takich warunków. Innych możliwości nie mam.


Z uwagi na najbardziej stabilną temperaturę najbardziej interesująca wydaje się piwnica.

Aktualnie testuje tam s-04 na American Wheat

 

Myślałem by w piwnicy zatrudnić do roboty:

s-04/Liberty Bell (spodziewam się nieco większej słodowości po tych dwóch) lub wytrawności: us-05/Nottinghamy - American Brown Ale, American Amber Ale

us-05/Nottinghamy - APA, Żytnia IPA, American Wheat

 

Czy w tej temperaturze otoczenia osiągnę: dobrą flokulację, czysty profil, wytrawność raczej nie większą niż US-05?

Proszę o informacje czy te szczepy mają sens w tej temperaturze i jakie inne mógłbym rozważyć?

Preferuję suchary ze względu na to, że bywam raczej na weekendy i trudno mi zaplanować warzenie tak by rozkręcić starter z płynnych ale jeśli przychodzi Wam do głowy coś z płynnych to dajcie znać.

 

P.S. W lodówce mam MJ Liberty Bell - drożdże całkiem spoko, dały lekkie owocowe estry (jabłko, kiwi, może brzoskwinia) i wyraźnie słodsze piwo od US-05 (oba w chłodnym pokoju). Nie do końca to czego oczekuję ale jeśli w piwnicy (ostatnio testowałem je we wspomnianym wcześniej "chłodniejszym pokoju" nie dadzą siarki/przypraw to też rozważę mimo słodszego piwa.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

może spróbuj z pudłem styropianowym, stabilizuje temperaturę dość dobrze, możesz lodem/ciepłą wodą wyregulować temperaturę w newralgicznym momencie fermentacji; moim zdaniem 13-14 to trochę za mało na te drożdże, wahania do 22 też mogą być niekorzystne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, zielony07 napisał:

Nic podobnego. S-04 stosowałem w 12 stopniach i nic sobie z tego nie robiły.

Dlatego właśnie dałem im szansę czytałem na forum, że ludzie próbowali z dobrym rezultatem.

 

33 minuty temu, x1d napisał:

może spróbuj z pudłem styropianowym, stabilizuje temperaturę dość dobrze, możesz lodem/ciepłą wodą wyregulować temperaturę w newralgicznym momencie fermentacji; moim zdaniem 13-14 to trochę za mało na te drożdże, wahania do 22 też mogą być niekorzystne.

Niestety nie jestem w stanie doglądać fermentacji na bieżąco. Na codzień jestem 90km od domowego browaru (dom rodzinny)

 

W zeszłym roku zima było to bardziej 13 niż 14 stopni i spróbowałem marcowego na W-34/70 i wyszło niezłe. Czy wzorcowe nie wiem ale jedno z najlepszych moich piw o dziwo. Mimo wszystko zasyp słodowy mógł przykryć ew. wady. Jednak chciałbym uderzać w inne style

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, da radę, a sugeruję styropian, bo nawet bez ingerencji załagodzi ewentualne wahania, podniesie również temperaturę wewnątrz, bo zatrzyma tę produkowaną przez fermentację i przesunie jej spadek o jakiś czas dając drożdżom możliwość dojadania po okresie burzliwym przy wyższej temperaturze. Oczywiście nie ma porównania z lodówką ze sterownikiem, mówimy tu o różnicach rzędu 2-3 stopni, ale dla smaku może mieć to znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za sugestie.

Wracając do drożdży, z S-04 już wiemy, że można się pokusić o fermentację.

A Nottinghamy? US-05? Może ew. poszukać jakichś innych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nottinghamy u mnie sprawdzały się dość dobrze w 15 stopniach, US-05 podobnie.

 

Przy takich zakresach temperatur jakie masz w piwnicy, brałbym w ciemno płynne Wyeast 2112/WLP810 lub WLP 1983

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Nottinhamy wypowiadac sie nie moge, ale Windsory w temp. otoczenia 13-14° daly rade koncertowo.  Zakresy maja podobne, wiec powinno byc git :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nottinghamy w takiej temperaturze jechały przez 22 dni, byłem z nich bardzo zadowolony, natomiast Windsor prędzej do wyższych temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno lepiej stałe 13-14 niż wahania w zakresie 17-22 czy nawet 16-20. Ewentualnie ze styropianowym pudełkiem, co podniesie temperaturę wewnątrz - tak jak koledzy pisali :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...