udasie 0 Posted January 12, 2020 dzień dobry wszędzie w internecie w instrukcjach tego piwa jest napisane ,że temperatura fermentacji 21-24 . w sklepie gdzie kupowałem tez mi tak powiedzieli.poprzednie swoje piwo z brewkitu tak zrobiłem . dla mnie jest super ale opinie innych są takie, że jest kwaśne. teraz zakupiłem kolejny brewkit i też mi sprzedawca powiedział,że fermentować w 21-25 . na naklejce brewkitu jest wyraźnie napisane , że doprowadzić brzeczkę do 21-24 a następnie fermentować w temperaturze 13-15 o co chodzi.co mam zrobić? wyniosłem swój fermentator do piwnicy gdzie mam stałe 14 stopni.Będzie dobrze ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tkaczu 23 Posted January 12, 2020 7 minut temu, udasie napisał: o co chodzi.co mam zrobić? wyniosłem swój fermentator do piwnicy gdzie mam stałe 14 stopni.Będzie dobrze ? Nie podałeś jakie są drożdże ,a od tego zależy temp. fermentacji.Z reguły dodają jakieś górnej fermentacji o optymalnej temp pracy 18*. Okryj fermentor i będzie lepiej niż w tem. ponad 20*. naprodukują mniej estrów ale fermentacja się wydłuży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 12, 2020 Zacznij w piwnicy a po tygodniu / dwóch przenieś do cieplejszego. 1 Muchor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
udasie 0 Posted January 12, 2020 22 minuty temu, tkaczu napisał: Nie podałeś jakie są drożdże drożdże z zestawu brewkitu. 12 minut temu, Jancewicz napisał: Zacznij w piwnicy a po tygodniu właśnie przeniosłem do piwnicy do 14 stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted January 12, 2020 właśnie przeniosłem do piwnicy do 14 stopniKiedy drożdże fermentują, wydziela się dużo ciepła i temperatura brzeczki jest o 2-3 stopnie wyższa od otoczenia. Dlatego fermentacja w 16-17 stopniach będzie trwać dłużej, nawet znacznie dłużej niż to napisali (i 3 tygodnie może to potrwać), ale za to będziesz miał mniej estrów i wyższych alkoholi. Zatem spokojnie, wszystko będzie dobrze tylko ta temperatura oznacza konieczność większej cierpliwości.Rozumiem Cię bardzo dobrze, ja też fermentuję w piwnicy bo nie mam innego miejsca. I latem miałem tam +22 stopnie, teraz mam tam +15.5 - a zima się właściwie jeszcze nie zaczęła. I tak się zastanawiam, czy będę miał warunki na dolną fermentację, jeżeli luty by był zimny ;-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted January 13, 2020 14 godzin temu, udasie napisał: wszędzie w internecie w instrukcjach tego piwa jest napisane ,że temperatura fermentacji 21-24 Instrukcje brewkitów podają trochę błedne informację co do temperatury fermentacji . Z reguły są to za wysokie temperatury , bardziej odpowiednia byłaby 17-18 st C . Bardzo dużym błędem jest także czas fermentacji w instrukcjach brewkitu . Określają np aby po 7 dniach butelkować lub gdy ustanie bulkanie w rurce . Nie są to zadne wyznaczniki końca fermentacji. Napewno najlepsze informacje uzyskasz jak poczytasz wiki na naszym forum . 14 godzin temu, udasie napisał: w sklepie gdzie kupowałem tez mi tak powiedzieli. Często sprzedawcy są z przypadku i nie mają podstawowej wiedzy o procesie warzenia więc ich nie słuchaj . Nie czują ducha kraftu . Fermentacja jest najważniejszym procesem i warto przeprowadzić ją poprawnie , aby uzyskać dobry efekt . Quote Share this post Link to post Share on other sites
udasie 0 Posted January 13, 2020 Nastaw od wczoraj od godziny 21 w piwnicy w 14 stopniach. Na razie nie rusza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted January 13, 2020 Nastaw od wczoraj od godziny 21 w piwnicy w 14 stopniach. Na razie nie rusza.Spoko, w tej niskiej temperaturze to może potrwać nawet kilka dni zanim drożdże się rozkręcą. Sprawdzaj raz dziennie, nie częściej bo Cię nerwy zjedzą.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites