Jump to content
udasie

Coopers 86 jaka temperatura fermentacji

Recommended Posts

dzień dobry

 

wszędzie w internecie w instrukcjach tego piwa jest napisane ,że temperatura fermentacji 21-24 .

w sklepie gdzie kupowałem tez mi tak powiedzieli.poprzednie swoje piwo z brewkitu tak zrobiłem .

dla mnie jest super ale opinie innych są takie, że jest kwaśne.

teraz zakupiłem kolejny brewkit i też mi sprzedawca powiedział,że fermentować w 21-25 .

na naklejce brewkitu jest wyraźnie napisane , że doprowadzić brzeczkę do 21-24 a następnie fermentować w temperaturze 13-15

 

o co chodzi.co mam zrobić? wyniosłem swój fermentator do piwnicy gdzie mam stałe 14 stopni.Będzie dobrze ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, udasie napisał:

 

o co chodzi.co mam zrobić? wyniosłem swój fermentator do piwnicy gdzie mam stałe 14 stopni.Będzie dobrze ?

Nie podałeś jakie są drożdże ,a od tego zależy temp. fermentacji.Z reguły dodają jakieś górnej fermentacji  o optymalnej temp pracy 18*. Okryj fermentor i będzie lepiej niż w tem. ponad 20*. naprodukują mniej estrów ale fermentacja się wydłuży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, tkaczu napisał:

Nie podałeś jakie są drożdże

drożdże z zestawu brewkitu.

12 minut temu, Jancewicz napisał:

Zacznij w piwnicy a po tygodniu

właśnie przeniosłem do piwnicy do 14 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites
właśnie przeniosłem do piwnicy do 14 stopni
Kiedy drożdże fermentują, wydziela się dużo ciepła i temperatura brzeczki jest o 2-3 stopnie wyższa od otoczenia. Dlatego fermentacja w 16-17 stopniach będzie trwać dłużej, nawet znacznie dłużej niż to napisali (i 3 tygodnie może to potrwać), ale za to będziesz miał mniej estrów i wyższych alkoholi. Zatem spokojnie, wszystko będzie dobrze tylko ta temperatura oznacza konieczność większej cierpliwości.

Rozumiem Cię bardzo dobrze, ja też fermentuję w piwnicy bo nie mam innego miejsca. I latem miałem tam +22 stopnie, teraz mam tam +15.5 - a zima się właściwie jeszcze nie zaczęła. I tak się zastanawiam, czy będę miał warunki na dolną fermentację, jeżeli luty by był zimny ;-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, udasie napisał:

wszędzie w internecie w instrukcjach tego piwa jest napisane ,że temperatura fermentacji 21-24

Instrukcje  brewkitów podają trochę błedne informację  co do temperatury fermentacji . Z reguły są to za wysokie temperatury , bardziej odpowiednia byłaby 17-18 st C . Bardzo dużym błędem jest także czas fermentacji w instrukcjach brewkitu . Określają np aby po 7 dniach butelkować lub gdy ustanie bulkanie w rurce . Nie są to zadne wyznaczniki końca fermentacji. Napewno najlepsze informacje uzyskasz jak poczytasz wiki na naszym forum . 

 

14 godzin temu, udasie napisał:

w sklepie gdzie kupowałem tez mi tak powiedzieli.

Często sprzedawcy są  z przypadku  i nie mają podstawowej wiedzy o procesie warzenia więc ich nie słuchaj . Nie czują ducha kraftu :) . 

Fermentacja jest najważniejszym procesem i warto przeprowadzić ją poprawnie , aby uzyskać dobry efekt . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nastaw od wczoraj od godziny 21 w piwnicy w 14 stopniach.
Na razie nie rusza.
Spoko, w tej niskiej temperaturze to może potrwać nawet kilka dni zanim drożdże się rozkręcą. Sprawdzaj raz dziennie, nie częściej bo Cię nerwy zjedzą.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...