Jump to content

Dżem do stouta na cichą fermentację


polak744
 Share

Recommended Posts

Cześć,

planuję popełnić stouta i wpadłem na pomysł, aby na cichą fermentację dorzucić do niego jakieś owocowe przetwory. Rozważam dżem, powidła śliwkowe, albo słoik na kompot z całymi wiśniami w środku. O ile w tym ostatnim przypadku nie widzę problemu z filtracją, bo owoce są w całości, więc powinno pójść dość łatwo, o tyle w przypadku dżemu, czy powideł owoce są dość mocno rozdrobnione, więc obawiam się gushingu. Czy ktoś warzył kiedyś coś podobnego? 

Jak to wgl jest z dodawaniem na cichą dodatków, które zawierają znaczne ilości cukru? Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta? 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, polak744 napisał:

Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta

To będzie jak w przysłowiu ,mądry polak744 po szkodzie ;)

 

A tak na poważnie, to daj wiśnie jak chcesz, z powidłami to po prostu zobacz co się stanie, wrzuć do litrowego słoika z woda i zastaw na  2 tygodnie, zobaczysz czy opadnie i w jaki sposób.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.