Jump to content
Sign in to follow this  
polak744

Dżem do stouta na cichą fermentację

Recommended Posts

Cześć,

planuję popełnić stouta i wpadłem na pomysł, aby na cichą fermentację dorzucić do niego jakieś owocowe przetwory. Rozważam dżem, powidła śliwkowe, albo słoik na kompot z całymi wiśniami w środku. O ile w tym ostatnim przypadku nie widzę problemu z filtracją, bo owoce są w całości, więc powinno pójść dość łatwo, o tyle w przypadku dżemu, czy powideł owoce są dość mocno rozdrobnione, więc obawiam się gushingu. Czy ktoś warzył kiedyś coś podobnego? 

Jak to wgl jest z dodawaniem na cichą dodatków, które zawierają znaczne ilości cukru? Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, polak744 napisał:

Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta

To będzie jak w przysłowiu ,mądry polak744 po szkodzie ;)

 

A tak na poważnie, to daj wiśnie jak chcesz, z powidłami to po prostu zobacz co się stanie, wrzuć do litrowego słoika z woda i zastaw na  2 tygodnie, zobaczysz czy opadnie i w jaki sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie mam lekką IPA w fermentatorze i 1 kg wiśni mrożonych plus pulpa mango 1.3 kg.

Owoce zmiksowane blenderem i dane na cichą.

Fermentacja ruszyła sobie bez problemu a owoce po dwóch dniach układają się tak.

 

IMG_20200112_172156.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...