Jump to content

Z mojego, browarowego frontu - fermentacja, refermentacja


Gefaran
 Share

Recommended Posts

Witam.

Postawiłem w sobotę Ale z Browamatorowego zestawu ekstraktowego. Blg startowe wyszło ciut wyższe niż określone w instrukcji (nie 11 blg a 13 blg), ale wszystko ładnie szło, drożdże jeszcze w nocy z soboty na niedzielę zaczęły swą żmudną pracę itd. Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'?

 

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori
Link to comment
Share on other sites

Witam.

Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'?

Można zlać, można poczekać. Za zlaniem przemawia to, ze piwo będzie krócej nad obfitym osadem drożdżowym. Przeciw przemawia stosunkowo wysokie blg. Ale na cichej spokojnie powinno dociągnąć. Ja bym chyba poczekał na opadniecie piany.

Link to comment
Share on other sites

Z doświadczenia mojego wynika, że spadek blg na cichej jest minimalny, rzędu 0,5 blg. Mimo, że miałem piwka po burzliwej 5-6 blg. Należy w tym przypadku popatrzyc również na gatunek piwa. Nie wszystkie piwa schodzą do 2-3 blg. JK

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cóż, nie było to szczęśliwe Ale. Wczoraj otworzyliśmy fermentator i w nozdrza uderzył kwaśno-owocowy zapach. Blg ładnie do 3ech zeszło ale niestety próbki już wypić się nie dało. Nasze pierwsze, kwaśne piwo:( Jako, że to pierwszy gniot na naszym koncie zabutelkowaliśmy dla pewności i trochę z ciekawości 2 sztuki a miało być pierwsze świąteczne Ale...

Link to comment
Share on other sites

No to pech, ale musi być jakaś przyczyna. Na odległość trudno wyrokować. Trzeba zacząć od naczynia fermentatora, poprzez narzędzia użyte do przelewania. Ja wszystko wyparzam wrzątkiem. JK

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zgodnie z zasadą spadania z konia, stout już dochodzi. W sobotę butelkujemy i tu mam pytanie. Chcemy dać zamiast cukru zwyklej glukozy, czy daje się ją w stosunku 1:1 względem cukru i ile wdg Was, doświadczonych piwowarów na 1l jej powinniśmy dać? :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.