Jump to content
Sign in to follow this  
Gefaran

Z mojego, browarowego frontu - fermentacja, refermentacja

Recommended Posts

Witam.

Postawiłem w sobotę Ale z Browamatorowego zestawu ekstraktowego. Blg startowe wyszło ciut wyższe niż określone w instrukcji (nie 11 blg a 13 blg), ale wszystko ładnie szło, drożdże jeszcze w nocy z soboty na niedzielę zaczęły swą żmudną pracę itd. Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'?

 

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'?

Można zlać, można poczekać. Za zlaniem przemawia to, ze piwo będzie krócej nad obfitym osadem drożdżowym. Przeciw przemawia stosunkowo wysokie blg. Ale na cichej spokojnie powinno dociągnąć. Ja bym chyba poczekał na opadniecie piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie, tak mnie zastanawiało czy można cichą 'dociągać' to blg, czy będzie to miało ten sam efekt co zejście na odpowiedni poziom na burzliwej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z doświadczenia mojego wynika, że spadek blg na cichej jest minimalny, rzędu 0,5 blg. Mimo, że miałem piwka po burzliwej 5-6 blg. Należy w tym przypadku popatrzyc również na gatunek piwa. Nie wszystkie piwa schodzą do 2-3 blg. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę przelałem na cichą, zmierzyłem blg i wyszło 4. Myślę, że źle nie jest. Pytanko mam tylko pomocnicze: skąd mam wiedzieć ile trzymać na cichej i czy wszystko idzie jak trzeba (to pierwsza cicha jaką robię)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję 14 dni cichej fermentacji. Piwo może nie fermentować ono ma się wyklarować i te 14 dni powinno wystarczyć. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, nie było to szczęśliwe Ale. Wczoraj otworzyliśmy fermentator i w nozdrza uderzył kwaśno-owocowy zapach. Blg ładnie do 3ech zeszło ale niestety próbki już wypić się nie dało. Nasze pierwsze, kwaśne piwo:( Jako, że to pierwszy gniot na naszym koncie zabutelkowaliśmy dla pewności i trochę z ciekawości 2 sztuki a miało być pierwsze świąteczne Ale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pech, ale musi być jakaś przyczyna. Na odległość trudno wyrokować. Trzeba zacząć od naczynia fermentatora, poprzez narzędzia użyte do przelewania. Ja wszystko wyparzam wrzątkiem. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z zasadą spadania z konia, stout już dochodzi. W sobotę butelkujemy i tu mam pytanie. Chcemy dać zamiast cukru zwyklej glukozy, czy daje się ją w stosunku 1:1 względem cukru i ile wdg Was, doświadczonych piwowarów na 1l jej powinniśmy dać? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout jest stosunkowo nisko nasycony. Ja bym dał 5-6g na 1L. 100-120g na 20L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr ma rację mój stout miał 8g na litr i to trochę dużo, szczególnie przy dłuższym leżakowaniu. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.