Swiezy 0 Posted January 10, 2020 Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 10, 2020 9 minut temu, Swiezy napisał: Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiezy 0 Posted January 10, 2020 Rozumiem, że gęstwę też mogę sobie darować po tym piwie :)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 10, 2020 Piwo może być lekko kwaśne i bez infekcji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted January 10, 2020 Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? 3 hours ago, Swiezy said: W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność Co to znaczy: „raczej”? 3 hours ago, Swiezy said: Stary słód - 3 letni W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął? 3 hours ago, Swiezy said: W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód? 3 hours ago, Swiezy said: Załączam też zdjęcie piwa. Z wyglądu OK. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted January 11, 2020 8 godzin temu, vmario napisał: Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Quote Share this post Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted January 11, 2020 (edited) 7 hours ago, dziedzicpruski said: Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat? Edited January 11, 2020 by vmario Quote Share this post Link to post Share on other sites