Jump to content
Swiezy

Lekko kwaśne piwo

Recommended Posts

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Swiezy napisał:

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

 

Co to znaczy: „raczej”?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Stary słód - 3 letni

 

W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Załączam też zdjęcie piwa.

 

Z wyglądu OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, dziedzicpruski said:

Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności,

Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy

 

Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat?

Edited by vmario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...