Jump to content

Zbyt mało wody przy wysładzaniu piwa -wpływ na smak


Kuboslaw
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Warzyłem swoje pierwsze piwo jakiś tydzień temu i teraz czekam na koniec fermentacji.

Podczas wrażenia popełniłem dwa błędy i nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ na smak i ogólnie na piwo 

1. Do wysładzaniu użyłem tylko 6 litrów wody a nie 15 i wyszło mi 12 litrów w fermentorze a nie zakładane 20 :(

2. Dałem zbyt dużo drożdży 

 

Jakie będą tego konsekwencje ?

Czy jest szansa że to piwo będzie jeszcze dobre 

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, Kuboslaw napisał:

Jakie będą tego konsekwencje ?

1. Uzyskasz mniej piwa, za to mocniejszego.

2. Prawdopodobnie wcale nie za dużo, a nawet jeśli to w nieznacznym stopniu, to nie szkodzi.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Kuboslaw napisał:

2. Dałem zbyt dużo drożdży

Ile dokladnie? Ile Blg miala brzeczka po chlodzeniu a przed zadaniem drożdży?

 

9 godzin temu, Kuboslaw napisał:

Czy jest szansa że to piwo będzie jeszcze dobre 

Tak, pod warunkiem zadania odpowiedniej liczby drożdży w dobrej kondycji i prawidłowo przeprowadzonej fermentacji. No chyba, że popełniłeś jakieś karygodne błędy w recepturze.

 

8 godzin temu, Thorgall napisał:

Osobiście uważam,że mniej wysładzania-lepsze piwo.Zwłaszcza przy piwach w których,chmieł gra drugie skrzypce.

Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w recepture

Link to comment
Share on other sites

 

2 godziny temu, wizi napisał:

Ile dokladnie? Ile Blg miala brzeczka po chlodzeniu a przed zadaniem drożdży?

 

Tak, pod warunkiem zadania odpowiedniej liczby drożdży w dobrej kondycji i prawidłowo przeprowadzonej fermentacji. No chyba, że popełniłeś jakieś karygodne błędy w recepturze.

 

Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w recepture

 

O ile dobrze pamętam na początku miał 16 a przed fermentacją 14

Link to comment
Share on other sites

Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w recepture
To są oczywiście moje subiektywne odczucia.
Zauważyłem to podczas robienia kawy z ekspresu. Robię dwie kawy,używając takiej samej ilości wody i kawy. Jedną przepuszczając przez ziarna całą wodę(200ml). Drugą przepuszczając przez kawę 30ml wody i dolewając do esencji zagotowaną wodę z czajnika(170ml).

Kawy powinny smakować podobnie,a jest kolosalna różnica. Kawa mniej(wypłukiwana) jest bardziej aromatyczna.

To samo zauważyłem przy warzeniu piwa.Piwa robione z samej brzeczki przedniej,lub wysładzanie w małej ilości wody smakują dużo lepiej.Porównując do piw w których żyłuje wydajność na maksa.

Da się to wyczuć jeśli robimy piwa"słodowe",i nie przykryjemy wszystkiego chmielem.





Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Kuboslaw napisał:

Nie dopiero po wysłodzeniu spadło z 16 na 14

 

Gotuje się po wysładzaniu. Napisz ile miała brzeczka jak ją schłodziłeś po chmieleniu. Tak czy inaczej w przypadku 12 l Ale jedna paczka (10g+) powinna spokojnie wystarczyć na 14 czy 16 Blg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.