Jump to content

Szalejące US-05 w AIPA

Sur0wy
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Nie jest to moja pierwsza warka, ale w sumie pierwszy raz natknąłem się na taką reakcję drożdży, które niby znam, ale ostatnio coś mi z nimi nie idzie i chciałem je odczarować ;) ale mam podejrzenia, że zła passa ciągle trwa

Mianowicie 10 dni temu ruszyłem z AIPA - wyszło 14,5 Plato (piwo z ekstraktu + własne chmielenie; celowałem w 15, ale nie stwierdziłem, że nie będę doprawiał cukrem), uwodniłem normalnie drożdże i zadałem w temperaturze 18,3 stopnia. Temperatura brzeczki też miała między 18 a 18,5 stopnia, fermentacja powolutku ruszyła po 6 godzinach, temperatura jest utrzymywana w miarę stała (mam dedykowaną lodówkę ze zewnętrznym sterownikiem) - ustawione 18,3 stopnia +/- 0,2 stopnia.

Trzeciego dnia delikatna pianka zamieniła się wielką pianę, rurka pracowała intensywnie i taka sytuacja utrzymywała się faktycznie do wczoraj wieczora! Planowałem zlewać na cichą w 7 dniu, ale widząc ponad 6 cm piany wolałem poczekać aż sytuacja się uspokoi, chociaż pierwszy raz zdażyło mi się, że piana tak długo się utrzymuje i piwo tak intensywnie pracuje.

Przed chwilą zlałem wreszcie piwo na cichą. Zmierzyłem ekstrakt i o dziwo zeszło idealnie do 2 Plato. Smakowałem próbkę pomiarową - mocno nachmielone, ale tak akurat się ułożyło (rozszczelniła mi się w lodówce jedna paczka Warriora, którego kiedyś okazyjnie kupiłem w większej ilości i bałem się, żeby nie spleśniało, a AIPA i tak była w planie, więc poszła na sterydach).

Normalnie trzymałbym teraz to piwo jeszcze 7 dni na cichej, też w 18 stopniach, ale jestem conajmniej skonfundowany tym zachowaniem.

Dawno temu też robiłem IPA na tych drożdżach, ale normalnie w piwnicy i zwykle ani drożdże nie schodziły tak nisko i nie pracowały tak długo, dlatego teraz się zastanawiam czy po prostu dokładna kontrola temperatury idealnie zagrzały drożdże do tak intensywnej pracy, czy też pechowe US-05 po raz kolejny się czymś zakaziły.

Dlatego chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o radę - jak długo jeszcze ciągnąć cichą? Na co zwrócić uwagę? Może skrócić cichą i zrobić cold crash (którego nie planowałem)?

Konkretna zdrowa fermentacja. Potrzymaj w sumie z 3-4 tygodnie. Możesz teraz stopniowo podnosić temperaturę. Drożdże nie zawsze zachowują się identycznie więc nie ma obawy. Najważniejsze, że wystartowały oraz to, że okiełznałeś temperaturę. 

Widocznie idealnie się w strzeliłeś w parametry fermentacji szczepu. Jeśli nie ma kwasu i filmu na powierzchni to 2 tygodnie cichej i na ostatnie 4-5 dni do chmielić na aromat i w butle.

Dzięki wielkie Panowie, przywracacie mi wiarę w US-05 :)

Sprawdzałem dzisiaj - powierzchnia czysta, brak śladów zakażenia, ani biofilmu, czyli pewnie jednak będzie dobrze.

A z innej beczki - myślicie, że warto trzymać to piwo jeszcze 2 tygodnie na cichej? Planowałem tydzień, a potem butelkowanie, bo potrzebuję zwolnić lodówkę, która zamiennie mi służy do fermentacji i peklowanie/osadzanie wędlin do domowej wędzarni, a zapasy po świętach mi wyraźnie stopniały ;) Mogę ew. po tygodniu wyciągnąć fermentor z lodówki i zostawić na dodatkowy tydzień po prostu na strychu (brak piwnicy, więc jedyne miejsce gdzie mogę spokojnie warzyć), tyle że tam zwykle jest ok 21 - 22 stopnie.

Chyba wolałbym jednak trzymać się oryginalnego planu: 7 dni cichej w 18.3, a potem butelkowanie i refermentacja przez min. 5 tygodni, ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych.

No jasne, wiadomo, zrobię pomiar 5. i 7. dnia, żeby mieć pewność że nie pracuje - zawsze tak robię :)

Dzięki Panowie za dobrą radę i ciepłe słowo :)

Pozdrawiam

Rafał

u mnie US-05 zrobiły robotę w 48 godzin co widać na wykresie jak gwałtownie działają, oczywiście piany 5 cm, wyleciało rurką, a ispindel wypychały do pokrywki :)

https://industrial.ubidots.com/app/dashboards/public/dashboard/a6IzsQoTill7s-4Hao4BcwgScVM

Edited by Slawmir