Jump to content

Szalejące US-05 w AIPA


Recommended Posts

Cześć,

 

Nie jest to moja pierwsza warka, ale w sumie pierwszy raz natknąłem się na taką reakcję drożdży, które niby znam, ale ostatnio coś mi z nimi nie idzie i chciałem je odczarować ;) ale mam podejrzenia, że zła passa ciągle trwa

 

Mianowicie 10 dni temu ruszyłem z AIPA - wyszło 14,5 Plato (piwo z ekstraktu + własne chmielenie; celowałem w 15, ale nie stwierdziłem, że nie będę doprawiał cukrem), uwodniłem normalnie drożdże i zadałem w temperaturze 18,3 stopnia. Temperatura brzeczki też miała między 18 a 18,5 stopnia, fermentacja powolutku ruszyła po 6 godzinach, temperatura jest utrzymywana w miarę stała (mam dedykowaną lodówkę ze zewnętrznym sterownikiem) - ustawione 18,3 stopnia +/- 0,2 stopnia.

 

Trzeciego dnia delikatna pianka zamieniła się wielką pianę, rurka pracowała intensywnie i taka sytuacja utrzymywała się faktycznie do wczoraj wieczora! Planowałem zlewać na cichą w 7 dniu, ale widząc ponad 6 cm piany wolałem poczekać aż sytuacja się uspokoi, chociaż pierwszy raz zdażyło mi się, że piana tak długo się utrzymuje i piwo tak intensywnie pracuje.

 

Przed chwilą zlałem wreszcie piwo na cichą. Zmierzyłem ekstrakt i o dziwo zeszło idealnie do 2 Plato. Smakowałem próbkę pomiarową - mocno nachmielone, ale tak akurat się ułożyło (rozszczelniła mi się w lodówce jedna paczka Warriora, którego kiedyś okazyjnie kupiłem w większej ilości i bałem się, żeby nie spleśniało, a AIPA i tak była w planie, więc poszła na sterydach).

 

Normalnie trzymałbym teraz to piwo jeszcze 7 dni na cichej, też w 18 stopniach, ale jestem conajmniej skonfundowany tym zachowaniem.

 

Dawno temu też robiłem IPA na tych drożdżach, ale normalnie w piwnicy i zwykle ani drożdże nie schodziły tak nisko i nie pracowały tak długo, dlatego teraz się zastanawiam czy po prostu dokładna kontrola temperatury idealnie zagrzały drożdże do tak intensywnej pracy, czy też pechowe US-05 po raz kolejny się czymś zakaziły.

 

Dlatego chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o radę - jak długo jeszcze ciągnąć cichą? Na co zwrócić uwagę? Może skrócić cichą i zrobić cold crash (którego nie planowałem)?

Link to post
Share on other sites

Konkretna zdrowa fermentacja. Potrzymaj w sumie z 3-4 tygodnie. Możesz teraz stopniowo podnosić temperaturę. Drożdże nie zawsze zachowują się identycznie więc nie ma obawy. Najważniejsze, że wystartowały oraz to, że okiełznałeś temperaturę. 

Link to post
Share on other sites

Widocznie idealnie się w strzeliłeś w parametry fermentacji szczepu. Jeśli nie ma kwasu i filmu na powierzchni to 2 tygodnie cichej i na ostatnie 4-5 dni do chmielić na aromat i w butle.

 

 

Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie Panowie, przywracacie mi wiarę w US-05 :)

 

Sprawdzałem dzisiaj - powierzchnia czysta, brak śladów zakażenia, ani biofilmu, czyli pewnie jednak będzie dobrze.

 

A z innej beczki - myślicie, że warto trzymać to piwo jeszcze 2 tygodnie na cichej? Planowałem tydzień, a potem butelkowanie, bo potrzebuję zwolnić lodówkę, która zamiennie mi służy do fermentacji i peklowanie/osadzanie wędlin do domowej wędzarni, a zapasy po świętach mi wyraźnie stopniały ;) Mogę ew. po tygodniu wyciągnąć fermentor z lodówki i zostawić na dodatkowy tydzień po prostu na strychu (brak piwnicy, więc jedyne miejsce gdzie mogę spokojnie warzyć), tyle że tam zwykle jest ok 21 - 22 stopnie.

 

Chyba wolałbym jednak trzymać się oryginalnego planu: 7 dni cichej w 18.3, a potem butelkowanie i refermentacja przez min. 5 tygodni, ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych.

Link to post
Share on other sites

u mnie US-05 zrobiły robotę w 48 godzin co widać na wykresie jak gwałtownie działają, oczywiście piany 5 cm, wyleciało rurką, a ispindel wypychały do pokrywki :)

https://industrial.ubidots.com/app/dashboards/public/dashboard/a6IzsQoTill7s-4Hao4BcwgScVM

Edited by Slawmir
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.