Jump to content
Sign in to follow this  
eltomek

Czy piwo nalewane z kega przez schładzarkę się nie pieni nadmiernie?

Recommended Posts

Hej,

Mam w planach budowę kegeratora, ale zainteresował mnie ten film @kopyr https://blog.kopyra.com/index.php/2013/05/17/instalacja-do-wyszynku-piwa/

 

Dotychczas myślałem, że nie da się nalać ciepłego piwa z kega, bo będzie się nadmiernie pieniło i w efekcie nie naleję piwa, a samą pianę. Ale skoro wychodzi jednak, że można z powodzeniem serwować piwo, które w kegu jest ciepłe to pomyślałem, że może skonstruowałbym sobie taką chłodnicę sam. Mam lodówkę podblatową, której używam do fermentacji piwa, nie mieszczą mi się do niej jednak kegi, jednak gdybym zanurzył spiralę w fermentorze wypełnonym wodą to piwo przepływowo by się schłodziło (lodówka ta potrafi schłodzić 20 litrów płynu do ok 4 stopni, nie jest to lód, ale tyle powinno wystarczyć). Wtedy tylko parę dziur w lodówce, kolumna w blacie kuchennym i już.

 

Czy to jest aż tak proste? 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da się lać ciepłe piwo bez piany pod warunkiem że nie jest przegazowane. tak samo jak przegazowane piwo które schłodzisz nawet do 0 bedzie sie pieniło. Ogromna większość kegów jest przechowywana  w "cieple" schładza sie je tylko do wyszynku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że zaletą kegeratora jest to, że piwo jest cały czas schłodzone, a zatem nie psuje się. Możesz opróżniać keg nawet przez kilka tygodni, najdłużej trzymałem chyba 3 miesiące. Przy schładzaniu szokowym tego efektu mieć nie będziesz.
Natomiast jest to dobre rozwiązanie stosowane przez amerykańskich piwowarów domowych, chłodnica w lodówce turystycznej zasypana lodem. Nie potrzebujesz prądu, a jedynie CO2 do wypychania piwa z kega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, manowar napisał:

Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre?

Przez miesiąc spokojnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...