Jump to content

Glykol Chiller


Pabllo_Lodz
 Share

Recommended Posts

Witam,

robię glykol chiller użyłem do tego maszynki do lodów z kompresorem.

Wywaliłem wszystko z wyjątkiem kompresora, skraplacz zrobiłem z 8m 6mm miedzi.

Będzie włożony w 4 litrowy zbiornik na glykol.

Czy na forum jest ktoś z województwa łódzkiego, co może polutować skraplacz i nabić układ czynnikiem R600A?

Może być monter instalacji CO z miedzi, z lutownica do lutowania twardego.

Sterować tym będzie sterownik wifi od kol. malinowy.

 

 

 

 

IMG_20200108_172716.jpg

IMG_20200108_172651.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Czy udało się zbudować glikol chiller z maszynki do lodów? Mam możliwość posiadania maszynki do lodów  z agregatem 150W i przymierzam się też do budowy, można prosić więcej szczegółów technicznych jak ma to wyglądać?

Link to comment
Share on other sites

Pracę trwają, na dziś mam pospawane naczynie na 3L glikolu, pompkę itp.

Polutowane rurki i odpaliłem na krótko sprężarkę i chłodzi.

Czynnika musiałem dać więcej, bo nie chciała chłodzić i zamrażała rurkę powrotu.

Według tabliczki 30g, ja musiałem nabić 55g.

Po dobiciu po kilku sekundach pracy na rurkach skraplacza -0,8C.

Pozostało zamontować pokrywę, tylko najpierw muszę zamontować króćce do pompki i wyciąć otwór do uzupełniania glikolu.

Zamontować sterownik stc1000, poskręcać i opiankować resztę.

 

 

 

 

IMG_20200205_154956.jpg

IMG_20200205_154334.jpg

Link to comment
Share on other sites

Długo o tym myślałem, ale kolega mi podpowiedział prosty sposób dla tych co mają miejsce w piwnicy. Zakupić lodówkę z osobnym zamrażalnikiem, jedną z komór zamrażalnika zalać glikolem i przez tę komorę pompować w fermentor. Samą lodówkę można wykorzystać do chłodzenia czegokolwiek. moim zdaniem super sprawa. tylko trzeba pomyśleć jak wywiercić wlot i wylot aby nie zepsuć całej lodówki....

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Marchelli napisał:

I jak to sie spisuje, warto inwestowac, szukam zbiornika wlasnie 55l, do hermsa, mam narazie beczki z nierdzewki 65l, i sie zastanawiam czy inwestowac w takie, czy moze z SSBrew stozkowy, tylko tam jeden w cenie takich trzech. A 3 potrzebuje

Ja jestem zadowolony, z tym iz kupiłem 27l w Czechach, a 55L sam pet w Chinach.

Przekładam zawory zależnie co potrzebuje.

 

Link to comment
Share on other sites

Sprzęt odpalony, włącznikiem na pierwszym sterowniku załączam sterownik glikol chiller.

Na tą chwilę nie robiłem dodatkowej obudowy, gdyż chciałem sprawdzić sprzęt.

Działa bez zarzutu, warto najpierw schłodzić glykol a dopiero potem odpalić chłodzenie fermentatora.

Chłodziwa razem z wężami i chłodnicą mam 3.7l.

IMG_20200208_194511(1).thumb.jpg.e7e77fa94265ab9c866f3d759cb8e8a3.jpg

 

IMG_20200208_195851.jpg

Edited by Pabllo_Lodz
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Muszę przyznać że nawet własnej roboty chiller robi robotę.

Właśnie od dziś od rana trwa cold crash i gazowanie co2 piwa.

W fermentatorze mam 40L piwa  temp. 14 stopni do 3 stopni w 5h, dodatkowo sprężarka nie pracuje nom stop bo schładza glikol i się wyłącza.

Jedynie co poprawie to muszę mieć wyjście kolankiem do podłączenia chłodnicy bo ledwo się mieści.

Szykuje również sterowanie craftbeerypi3, do sterowania glykol chiller, fermentacją i zbieraniem odczytów z ispindel.

offtop :D
Pobrałem dziś próbkę piwa i po korekcie mam odfermentowanie do 2.6 blg.
Gazuje dwa dni piwo i zlewam do kegów :)

 

IMG_20200222_193917.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.