Jump to content
kopyr

Otwieramy browar! czynności w UC - dyskusja

Recommended Posts

najpierw musisz uzyskać zatwierdzenie typu. Czyli dostarczyć projekt i opis. Kto spawał ich nie interesuje. Nie wiem czy może zatwierdzić typ firma czy prywatna osoba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

​A czy jak przyjdzie taka kontrola, można jej nie wpuścić? Jakie są konsekwencje? Przecież może mnie akurat nie być wtedy w browarze, kiedy przyjdą, mogę się też schować. Czy się wcześniej umawiają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacer - jak warzelnie jak Piwnym Podziemiu mogą być przyplombowane do ziemi ? 

zobacz tu 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/1495279_865556190134966_745649690728681191_o.jpg

kadzie są 'ruchome'

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ale 'garki ' są ściągalne ? 

 

 

wiem ze to nie miejsce na to ale IMO 'legalizacja' warzelni trochę jest dziwna -  to fermentory są istotne :/

 

ale ja nie będę tu robił z siebie mądrzejszego od innych :) 

 

dzięki jacer 

Share this post


Link to post
Share on other sites

bez  konstrukcji samym garnkiem nic nie zrobisz.

 

Na przedpłacie mierzysz wybicie w kotle i wystarczy. Wszelkie zaniki po drodze to twoja strata ale mniej papierologii. 

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 
 

 

czyli legalnie można gara ściągnąć i powiedzmy "umyć szlaufem w ogrodzie"?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

​A po co kadź jest plombowana? Jaki to ma sens nawet patrząc z wynaturzonego punktu widzenia urzędnika? Nie wymyśliłem ani jednego sensownego powodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadzi warzelnej, w której dokonuje się pomiaru wybicia nie można ściągnąć. Piwne Podziemie ma uchylną filtracyjną.

 

Po to się to robi aby nie można było podłożyć pod kadź z jednej strony kołka i zafałszować pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

​A po co kadź jest plombowana? Jaki to ma sens nawet patrząc z wynaturzonego punktu widzenia urzędnika? Nie wymyśliłem ani jednego sensownego powodu.

Bo to jest urządzenie pomiarowe i przestawienie go w inne miejsce może zmienić odczyty na przymiarze. Kadź jest poziomowana, libela jest zaplombowana i kadź do podłogi również. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W browarze w którym pracuję ani kadź warzelna, ani zbiorniki na fermentowni (wszystko wymiarowane przez urząd miar) nie były plombowane do podłogi. Sens tego jest, ale widać nie każdy urząd to stosuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

​Ja tu sensu nie widzę. O ile zmieni się wynik pomiaru przy przechylonej kadzi? O 0,01%? Czy taka paranoja jest warta zachodu? A jak będzie trzęsienie ziemi i budynek zmieni trochę poziom, to co wtedy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krotko mowiac powtorze zeby nie pytac na forum tylko isc do swojego urzednika. Urzednik lokalny ma swoja wizje i wykladnie co powoduje ze jednym jest latwiej a drugim trudniej, niestety.

 

I to sie tyczy wielu spraw przy zakladaniu browaru poczawszy od srodowiska po sanepid.

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

​Ja tu sensu nie widzę. O ile zmieni się wynik pomiaru przy przechylonej kadzi? O 0,01%? Czy taka paranoja jest warta zachodu? A jak będzie trzęsienie ziemi i budynek zmieni trochę poziom, to co wtedy?

Był niedawno 'prosiak' z paskudnym avatarem. Podobnie piszesz. Czy może masz 500tys zł na browar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krotko mowiac powtorze zeby nie pytac na forum tylko isc do swojego urzednika. Urzednik lokalny ma swoja wizje i wykladnie co powoduje ze jednym jest latwiej a drugim trudniej, niestety.

 

I to sie tyczy wielu spraw przy zakladaniu browaru poczawszy od srodowiska po sanepid.

 

Oczywiście najlepsza opcja, ale też warto mieć jakieś wyobrażenie. Czasem urzędnicy w ogóle nie mają pojęcia jak browar potraktować, bo np. od 10 lat nie mieli w swoim rejonie żadnego browaru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Był niedawno 'prosiak'

słusznie, był ;) , a Bonnie Rotten też już "był" :smilies:. Też mi wychodziło, że to podobne persony (te same).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...