Jump to content

Otwieramy browar! czynności w UC - dyskusja


Recommended Posts

Żeby nie zaśmiecać jakże ciekawego i interesującego wątku założonego przez e-prezesa pozwalam sobie na założenie tematu do dyskusji.

 

- szacunkowe dane dotyczące rodzaju i ilości surowców wykorzystywanych w działalności

To ma być w ujęciu miesięcznym, rocznym czy "na warkę"?

 

Składamy również zabezpieczenie akcyzowe do 14 dni od wezwania na rachunek IC. Potwierdzenie odbieramy w UC. Opłata za zwolnienie z obowiązku złożenia akcyzowego kosztuje 82 zł, za wyrażenie zgody na stosowanie zabezpieczenia ryczałtowego 30 zł.

Jak to jest z tym zabezpieczeniem, bo ja coś tam słyszałem, że po to mamy skład podatkowy, żeby nie składać zabezpieczenia?

 

- zabezpieczenia urzędowe (plomby i pieczęcie, pomieszczenia, księgi - o tym dalej) -> spis zabezpieczeń urzędowych, formularz z załącznika 25

Na czym te pieczęcie i plomby zakładają?

 

Na 3 dni przed rozpoczęciem czynności należy zgłosić do Naczelnika UC wykaz terminów warek.

Na 3 dni przed planowanym warzeniem, czy przed rozpoczęciem działalności. Czy trzeba podać wykaz na kwartał?

 

Generalnie bardzo ciekawy wątek.

Edited by kopyr
Link to post
Share on other sites
  • Replies 288
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Porobisz jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt warek to CI przejdzie;)

Po wizycie w UC stwierdzam, że jest dobrze. Na przestrzeni tych paru lat wszystkie instytucje utrudniły i rozbudowały swoje procedury, jedynie UC stara się coś upraszczać. Obiecali nam, że po złożen

Z tej interpretacji wynika, że obrót brzeczką nie podlega akcyzie. Piszą tam wprawdzie o brzeczce gorącej, mam nadzieje, że jak wystygnie to nie nabierze akcyzy   Widze w tym lukę którą moglibyśmy

- dokument poświadczający bycia płatnikiem VAT

Jak mogę być płatnikiem jeżeli dopiero otwieram firmę? Moja firma nie jest płatnikiem VAT i co teraz?

No możesz od razu być płatnikiem VAT, nie musisz przekraczać jakichś obrotów.

Link to post
Share on other sites
Jak mogę być płatnikiem jeżeli dopiero otwieram firmę? Moja firma nie jest płatnikiem VAT i co teraz?

Od założenia firmy do złożenia wniosku o zezwolenie może minąć więcej niż miesiąc a tym samym możesz już dokonać pierwszego rozliczenia z US. Dalej wyjaśnił zgoda.

 

Link nie działa.

Sprawdziłem, działają.

 

Jak to jest z tym zabezpieczeniem, bo ja coś tam słyszałem, że po to mamy skład podatkowy, żeby nie składać zabezpieczenia?

No nie zupełnie. Produkujesz w składzie podat., ale wyprowadzenie z tego składu nakłada już obowiązek podatkowy. Jako nowy podmiot UC zabezpieczy się tym działaniem przed nieuprawnionym wyprowadzeniem ze składu tow. akcyzowych. Stąd potrzebny jest spis warek (choćby był szacunkowy w momencie uruchomienia) i opis procesu z którego będzie wynikać wybicie.

 

Na czym te pieczęcie i plomby zakładają?

Plomby na urządzeniach pomiarowych. Pieczęcie na księdze kontroli przychodu i rozchodu piwa.

 

Co do reszty zorientuję się w rozporządzeniu.

Link to post
Share on other sites
- szacunkowe dane dotyczące rodzaju i ilości surowców wykorzystywanych w działalności

To ma być w ujęciu miesięcznym' date=' rocznym czy "na warkę"?[/quote']

Hmm, nie znalazłem tego w rozporządzeniu (dodałem link w artykule), ale jestem pewien, że jest to potrzebne. Wnioskuję, że zależy to od częstotliwości warzeń. Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić to w ujęciu rocznym. Jeszcze to sprawdzę. Na razie w artykule postawiłem znak zapytania przy tym.

 

Na 3 dni przed planowanym warzeniem, czy przed rozpoczęciem działalności. Czy trzeba podać wykaz na kwartał?

3 dni przed rozpoczęciem działalności (przecież zaczynamy) i 3 dni przed kolejnym warzeniem nie ujętym w poprzednim terminarzu.

Link to post
Share on other sites
Hmm, nie znalazłem tego w rozporządzeniu (dodałem link w artykule), ale jestem pewien, że jest to potrzebne. Wnioskuję, że zależy to od częstotliwości warzeń. Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić to w ujęciu rocznym. Jeszcze to sprawdzę. Na razie w artykule postawiłem znak zapytania przy tym.

nie mogłem, bo to z poprzedniego rozporządzenia do starej ustawy akcyzowej :/ teraz ten punkt nie obowiązuje.

 

3 dni przed rozpoczęciem działalności (przecież zaczynamy) i 3 dni przed kolejnym warzeniem nie ujętym w poprzednim terminarzu.

W nowym rozporządzeniu z maja 2010 po nowelizacji ustawy o Służbie Celnej ten termin zmalał do 1 dnia (kurteczka, jak szybko zmieniają się te przepisy).

 

Jacer jeśli naczelnik uzna, że jest duże ryzyko to wyśle funkcjonariusza nawet o barbarzyńskiej porze.

Edited by e-prezes
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

tak ostatnio mnie męczy pytanko, więc odświeżam temat

 

Czy te wszystkie pozwolenia związane ze sprzętem w browarze dotyczą wszystkiego począwszy od fermentorów??

Czy kadź zacierna, filtracyjna też muszą podlegać pod formalności w UC?

Link to post
Share on other sites

A co z gospodarstwami agroturystycznymi?

Zastanawiam się nad przejściem na tego typu działalność i oprócz serwowanych wędlin mogłoby to być tez piwo ale również nie wiem czy takie gospodarstwo musi spełniać wszystkie wymagania takie jak browar restauracyjny (czytaj równie dobrze koncern SabMiller :) )

Może ktoś podesłać mi linka jeśli klonuje swoje pytanie?

Link to post
Share on other sites
A co z gospodarstwami agroturystycznymi?

Zastanawiam się nad przejściem na tego typu działalność i oprócz serwowanych wędlin mogłoby to być tez piwo ale również nie wiem czy takie gospodarstwo musi spełniać wszystkie wymagania takie jak browar restauracyjny (czytaj równie dobrze koncern SabMiller :) )

Może ktoś podesłać mi linka jeśli klonuje swoje pytanie?

Jeżeli chcesz "wprowadzać piwo do obrotu" odpowiedź brzmi - tak, musisz spełnić te same wymogi co browar w Tychach, warzący 6 milionów hektolitrów rocznie. Natomiast jeśli warzysz piwo na własne potrzeby i poczęstujesz swoich gości, to nie musisz, o ile sąd czy inna inspekcja nie stwierdzi, że przekracza to własny użytek. W praktyce, musiałby ktoś na Ciebie donieść, a w Urzędzie Celnym musieliby akurat nie mieć ciekawszych zajęć. No i zawsze możesz się bronić przed sądem. :)

Link to post
Share on other sites
Jeżeli chcesz "wprowadzać piwo do obrotu" odpowiedź brzmi - tak, musisz spełnić te same wymogi co browar w Tychach, warzący 6 milionów hektolitrów rocznie. Natomiast jeśli warzysz piwo na własne potrzeby i poczęstujesz swoich gości, to nie musisz. :)

Witam

 

Tak się składa, że prowadzę agroturystykę i bezskutecznie szukam informacji na temat tego czy mogę legalnie częstować gości moim piwkiem. Czy ktoś, kto jest w temacie mógłby podzielić się wiedzą czy istnieje jakiś paragraf precyzujący zasady. Wielu ludzi prowadzących agroturystyki czętuje domowymi winami, nalewkami , wędlinami, serami itp. a co z piwem? gdzie mogę szukać odpowiedzi? Wystawiając gościom rachunki zawsze piszę " zakwaterowanie z wyżywieniem" i odpowiednią kwotę. Agroturystyka nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej i nabijania każdego produktu (pod warunkiem, że właścicielem jest rolnik i spełnia inne warunki). Generalnie rachunki wystawia się na jedną usługę - j/w.

 

 

pozdrawiam

Arek

Link to post
Share on other sites
Kopyr już na to odpowiedział : nie można.

 

Piwo możesz warzyć na własne potrzeby, tzn. masz je wypić sam, od biedy z rodziną, albo z przyjacielem. Częstowanie klientów na pewno nie mieści się w tej definicji.

czyli częstowanie gości nalewkami i winami też się nie mieści?? czy ktoś mógłby przytoczyć nr paragrafu uściślający te obostrzenia (najlepiej w odniesieniu do agroturystyki)? ew. dać wskazówkę gdzie szukać informacji.

 

pozdrawiam

A.S.

Link to post
Share on other sites
Kopyr już na to odpowiedział : nie można.

 

Piwo możesz warzyć na własne potrzeby, tzn. masz je wypić sam, od biedy z rodziną, albo z przyjacielem. Częstowanie klientów na pewno nie mieści się w tej definicji.

Tylko, że w agroturystyce nie jest to taki ostre. Przecież możesz kasować gościa za nocleg i wyżywienie, a jednocześnie poczęstować go swoim piwem, bo go polubiłeś. Nie sądzę, żeby można było za to kogoś skazać, albo inaczej sądzę, że dobry prawnik by delikwenta wybronił.

Sytuacja jest analogiczna jak z winem. Inaczej jest z nalewkami, bo te (przynajmniej w teorii) są ze spirytusu od którego opłacono akcyzę.

 

Na marginesie, w porównaniu do tego co słyszałem o tym co dzieje się w winnicach, to takie piwo w agroturystyce to jest pikuś.

Link to post
Share on other sites
Przecież możesz kasować gościa za nocleg i wyżywienie, a jednocześnie poczęstować go swoim piwem, bo go polubiłeś. Nie sądzę, żeby można było za to kogoś skazać, albo inaczej sądzę, że dobry prawnik by delikwenta wybronił.

Jeżeli Urząd Skarbowy czy Celny dowiedział się o tym i mógł taki fakt udowodnić, to na pewno zechciałby delikwenta przeczołgać. Dobry prawnik by może i wygrał sprawę, ale już prędzej dla świętego spokoju zapłaciłbyś karę dobrowolnie. Per saldo wyjdzie taniej.

Link to post
Share on other sites
Przecież możesz kasować gościa za nocleg i wyżywienie' date=' a jednocześnie poczęstować go swoim piwem, bo go polubiłeś. Nie sądzę, żeby można było za to kogoś skazać, albo inaczej sądzę, że dobry prawnik by delikwenta wybronił.[/quote']

Jeżeli Urząd Skarbowy czy Celny dowiedział się o tym i mógł taki fakt udowodnić, to na pewno zechciałby delikwenta przeczołgać. Dobry prawnik by może i wygrał sprawę, ale już prędzej dla świętego spokoju zapłaciłbyś karę dobrowolnie. Per saldo wyjdzie taniej.

Tylko wiesz, oni sami z siebie nie szukają takich płotek. Jedyna możliwość to donos.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.