Jump to content
esen1a

Kosz filtracyjny

Recommended Posts

Cześć

U Chińczyków pojawiła się promo oferta na KOSZ FILTRACYJNY. Czy jest sens zakupu takiego kosza do zacierania w garnku Tadar 36l? Może się mylę ale chyba w elektrycznych kotłach zacierno warzelnych tylko używa się kosza. Wydaje się to być bardzo wygodną opcją jeśli chodzi o filtrację i wysładzanie ale czy jest lepsze niż przelewanie do fermentora i cała zabawa z np. filtratorem z oplotu?

W niektórych postach znalazłem, że ludzie brali takie coś od kolegi @lewatywa8 . Jakie to koszta zrobienia takiego kosza przez w/w kolegę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kosz od lewatywy :) Jestem mega zadowolony.  Wykonanie zgodnie z prośbą.

 

Co do Ali. Wliczałeś koszt wysyłki i ewentualnego VAT?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten kosz nie sluzy do filtracji i wysladzania, scianki z siatki beda przepuszczaly wiekszosc gora, mozna w nim chmielic, do wysladzania kosz ma tylko ma dole sitko

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Marchelli napisał:

Ten kosz nie sluzy do filtracji i wysladzania, scianki z siatki beda przepuszczaly wiekszosc gora, mozna w nim chmielic, do wysladzania kosz ma tylko ma dole sitko

 

I tu się mylisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten kosz może nadawać się do wysładzania pod warunkiem, że zrobisz to na boku np. w wiadrze na zasadzie kilkuminutowego moczenia i mieszania. To samo możesz osiągnąć kupując worek BIAB a różnica w cenie ogromna. Kosz pewnie jest wygodniejszy i mniej się brudzi podczas całego procesu chociaż to raczej zależy od tego ile uwagi na to poświęcasz.  Jedna i druga metoda na pewno pozwala urwać trochę czasu w porównaniu do wysładzania w wiadrze z wężem z oplotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w takim koszu zacieram. Wydajność nie jest powalająca, ale nie walczę o wydajność. Być może, aby uzyskać dobrą wydajność trzeba zainstalować małe mieszadło wewnątrz i grzałkę (lub w inny sposób ciągły utrzymywać temperaturę zacierania). W najbliższym czasie będę dysponował grzałką i myślę, że w tym roku także uda mi się zainstalować mieszadełko. Dam znać jak wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli mowimy o sposobie wysladzania takim samym jak BIAB to tak nadaje sie, ale jesli tak jak autor tego postu chce go wykorzystac to juz nie bardzo

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, markus383 napisał:

Ja mam kosz od lewatywy :) Jestem mega zadowolony.  Wykonanie zgodnie z prośbą.

 

Co do Ali. Wliczałeś koszt wysyłki i ewentualnego VAT?

Tak wliczałem kilka dolarów. A jaki masz kosz, jakie wymiary, masz jakieś zdjęcia?

 

7 minut temu, markus383 napisał:

Ja w takim koszu zacieram. Wydajność nie jest powalająca, ale nie walczę o wydajność. Być może, aby uzyskać dobrą wydajność trzeba zainstalować małe mieszadło wewnątrz i grzałkę (lub w inny sposób ciągły utrzymywać temperaturę zacierania). W najbliższym czasie będę dysponował grzałką i myślę, że w tym roku także uda mi się zainstalować mieszadełko. Dam znać jak wyjdzie.

Póki co nie modyfikowałem swojego gara warzelno-zaciernego (Tadar 36l) ale w przyszłości planuję wywiercić otwór na zawór kulowy i mieć też otwór pod ewentualną grzałkę bo w tej chwili zacieram na płycie indukcyjnej. Ja do filtracji i wysładzania, stosuje filtrator z oplotu i sitko z IKEI. Z sitkiem czy bez różnicy wielkiej nie ma w wydajności ale zawsze zostaje kilka litrów na dnie (jak stosuję sitko)

 

13 minut temu, tangomagic napisał:

Kosz pewnie jest wygodniejszy i mniej się brudzi podczas całego procesu chociaż to raczej zależy od tego ile uwagi na to poświęcasz.  Jedna i druga metoda na pewno pozwala urwać trochę czasu w porównaniu do wysładzania w wiadrze z wężem z oplotu.

Na tym mi bardzo zależy bo praktycznie podnoszę kosz do góry i stawiam na jakiś "pałąkach" i się samo filtruje. Zysk to czas i mniejsze schłodzenie brzeczki, brak przelewania garnek -> wiadro i później wiadro -> garnek. To i koszt energii elektrycznej będzie mniejszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kosz w całości wykonany z siatki 400 mikronów. Co do wymiarach to niestety teraz nie mam do niego dostępu, więc nie zmierzę. Może w weekend dopiero.IMG_20190423_114016.jpgIMG_20190423_114119.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba że iść w taki przerobiony garnek jak tutaj

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślę o takim właśnie koszu po to, aby zacierać w systemie eBIAB czyli garnku z elektryczną grzałką i zacieraniem w pełnej ilości wody, tak jak robią to tu: https://www.youtube.com/watch?v=g929Mvidtuk&t=658s

 

Wydajność wtedy spada, jak tu zauważono, ale "spada" też czas potrzebny na warzenie, bo po zacieraniu (z recyrkulacją) wyciągasz taki kosz i gotujesz to, co odciekło.

 

Na przeszkodzie do szczęścia stoi jedynie brak odpowiedniej grzałki: te montowane po bokach garnka (Sprawek organizował zamówienie) w garnku 36L nie zmieszczą się na pewno (tzn nie zmieści się to sito, które podesłaleś), a w garnku 50L pewnie i się zmieści, ale wydaje mi się, że trzeba pilnować, żeby grzałka nie stykała się z metalowym koszem (nie można pominąć faktu, że jeśli wyciągając ciężki kosz pełny mokrego zacieru w niekontrolowany sposób opadnie na grzałkę - bo nam siły braknie - to ją może urwać).

A grzałki montowane przy dnie mają za dużą moc do powierzchni grzejnej i raczej będą przypalały brzeczkę podczas jej gotowania (do zacierania można recyrkulować, ale gotującej się brzeczki przez pompę chyba nie będzie tak łatwo przepuścić).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki kosz do zacierania przy pomocy pompki się nie nadaje.

Te kosze można wykorzystać jeśli ciśnienie z pompki idzie w rurkę w środku kosza i małymi otworami rozchodzi się na boki, bez powrotu na dno gara.

Do pompki z przelewem brzeczki, prościej i taniej użyć kosz z siatką tylko na dnie.

W tedy przy ustawieniu odpowiedniego przepływu i odpowiednim śrutowaniu, cała brzeczka przechodzi przez słód.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Taki kosz do zacierania przy pomocy pompki się nie nadaje.

Te kosze można wykorzystać jeśli ciśnienie z pompki idzie w rurkę w środku kosza i małymi otworami rozchodzi się na boki, bez powrotu na dno gara.

Do pompki z przelewem brzeczki, prościej i taniej użyć kosz z siatką tylko na dnie.

W tedy przy ustawieniu odpowiedniego przepływu i odpowiednim śrutowaniu, cała brzeczka przechodzi przez słód.

 

Z pompką to tylko kosz z dziurkami na dnie, bo brzeczka będzie wypływać bokami zamiast przepływać przez młóto

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, anteks napisał:

Z pompką to tylko kosz z dziurkami na dnie, bo brzeczka będzie wypływać bokami zamiast przepływać przez młóto

 

Kiedyś chciałem kupić Grainfathera, ale zrezygnowałem bo tam jest właśnie taki kosz z sitem tylko na dnie i sporo ludzi narzekało, że nie sposób ustawić takiego przepływu, żeby przeciekanie nadążyło za pompą.

Nie wiem czemu uważacie, że przy recyrkulacji brzeczka będzie przepływała bokiem, mnie się wydaje, że przy 30l wody i 5kg słodu (taka standardowa warka) będziemy mieli dość rzadki zacier w całej jego objętości, a więc przepływ przez słód będzie niezakłócony.

Owszem, ja się zgadzam, że do wysładzania taki kosz się nie nadaje, ale nie zgodzę się, że do zacierania się nie nada, jeśli zacieramy z pełną objętością wody (czyli inaczej, wodę, którą byśmy wysładzali dodamy do zacierania).

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, eltomek napisał:

 

Kiedyś chciałem kupić Grainfathera, ale zrezygnowałem bo tam jest właśnie taki kosz z sitem tylko na dnie i sporo ludzi narzekało, że nie sposób ustawić takiego przepływu, żeby przeciekanie nadążyło za pompą.

Nie wiem czemu uważacie, że przy recyrkulacji brzeczka będzie przepływała bokiem, mnie się wydaje, że przy 30l wody i 5kg słodu (taka standardowa warka) będziemy mieli dość rzadki zacier w całej jego objętości, a więc przepływ przez słód będzie niezakłócony.

Owszem, ja się zgadzam, że do wysładzania taki kosz się nie nadaje, ale nie zgodzę się, że do zacierania się nie nada, jeśli zacieramy z pełną objętością wody (czyli inaczej, wodę, którą byśmy wysładzali dodamy do zacierania).

Bo słód i tak sie zbije na dnie a brzeczka będzie wypływać na boki a nie przesiąkac przez całość

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, anteks napisał:

Bo słód i tak sie zbije na dnie a brzeczka będzie wypływać na boki a nie przesiąkac przez całość

Zgadzam się, konieczne będzie zamieszanie raz na 5-10 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, eltomek napisał:

Zgadzam się, konieczne będzie zamieszanie raz na 5-10 minut.

NIe po to kupuje sie automata by miszać co chwile łychą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kosz jakoś tam pracę usprawni, ale pompka wody, cyrkulacja nie ma wtedy sensu.

Trzeba będzie mieszać, brzeczka finalnie będzie mętna.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.