esen1a Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 Cześć U Chińczyków pojawiła się promo oferta na KOSZ FILTRACYJNY. Czy jest sens zakupu takiego kosza do zacierania w garnku Tadar 36l? Może się mylę ale chyba w elektrycznych kotłach zacierno warzelnych tylko używa się kosza. Wydaje się to być bardzo wygodną opcją jeśli chodzi o filtrację i wysładzanie ale czy jest lepsze niż przelewanie do fermentora i cała zabawa z np. filtratorem z oplotu? W niektórych postach znalazłem, że ludzie brali takie coś od kolegi @lewatywa8 . Jakie to koszta zrobienia takiego kosza przez w/w kolegę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Ja mam kosz od lewatywy Jestem mega zadowolony. Wykonanie zgodnie z prośbą. Co do Ali. Wliczałeś koszt wysyłki i ewentualnego VAT? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Ten kosz nie sluzy do filtracji i wysladzania, scianki z siatki beda przepuszczaly wiekszosc gora, mozna w nim chmielic, do wysladzania kosz ma tylko ma dole sitko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 40 minut temu, Marchelli napisał: Ten kosz nie sluzy do filtracji i wysladzania, scianki z siatki beda przepuszczaly wiekszosc gora, mozna w nim chmielic, do wysladzania kosz ma tylko ma dole sitko I tu się mylisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tangomagic Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Ten kosz może nadawać się do wysładzania pod warunkiem, że zrobisz to na boku np. w wiadrze na zasadzie kilkuminutowego moczenia i mieszania. To samo możesz osiągnąć kupując worek BIAB a różnica w cenie ogromna. Kosz pewnie jest wygodniejszy i mniej się brudzi podczas całego procesu chociaż to raczej zależy od tego ile uwagi na to poświęcasz. Jedna i druga metoda na pewno pozwala urwać trochę czasu w porównaniu do wysładzania w wiadrze z wężem z oplotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Ja w takim koszu zacieram. Wydajność nie jest powalająca, ale nie walczę o wydajność. Być może, aby uzyskać dobrą wydajność trzeba zainstalować małe mieszadło wewnątrz i grzałkę (lub w inny sposób ciągły utrzymywać temperaturę zacierania). W najbliższym czasie będę dysponował grzałką i myślę, że w tym roku także uda mi się zainstalować mieszadełko. Dam znać jak wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Jesli mowimy o sposobie wysladzania takim samym jak BIAB to tak nadaje sie, ale jesli tak jak autor tego postu chce go wykorzystac to juz nie bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esen1a Posted January 8, 2020 Author Share Posted January 8, 2020 3 godziny temu, markus383 napisał: Ja mam kosz od lewatywy Jestem mega zadowolony. Wykonanie zgodnie z prośbą. Co do Ali. Wliczałeś koszt wysyłki i ewentualnego VAT? Tak wliczałem kilka dolarów. A jaki masz kosz, jakie wymiary, masz jakieś zdjęcia? 7 minut temu, markus383 napisał: Ja w takim koszu zacieram. Wydajność nie jest powalająca, ale nie walczę o wydajność. Być może, aby uzyskać dobrą wydajność trzeba zainstalować małe mieszadło wewnątrz i grzałkę (lub w inny sposób ciągły utrzymywać temperaturę zacierania). W najbliższym czasie będę dysponował grzałką i myślę, że w tym roku także uda mi się zainstalować mieszadełko. Dam znać jak wyjdzie. Póki co nie modyfikowałem swojego gara warzelno-zaciernego (Tadar 36l) ale w przyszłości planuję wywiercić otwór na zawór kulowy i mieć też otwór pod ewentualną grzałkę bo w tej chwili zacieram na płycie indukcyjnej. Ja do filtracji i wysładzania, stosuje filtrator z oplotu i sitko z IKEI. Z sitkiem czy bez różnicy wielkiej nie ma w wydajności ale zawsze zostaje kilka litrów na dnie (jak stosuję sitko) 13 minut temu, tangomagic napisał: Kosz pewnie jest wygodniejszy i mniej się brudzi podczas całego procesu chociaż to raczej zależy od tego ile uwagi na to poświęcasz. Jedna i druga metoda na pewno pozwala urwać trochę czasu w porównaniu do wysładzania w wiadrze z wężem z oplotu. Na tym mi bardzo zależy bo praktycznie podnoszę kosz do góry i stawiam na jakiś "pałąkach" i się samo filtruje. Zysk to czas i mniejsze schłodzenie brzeczki, brak przelewania garnek -> wiadro i później wiadro -> garnek. To i koszt energii elektrycznej będzie mniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Ja mam kosz w całości wykonany z siatki 400 mikronów. Co do wymiarach to niestety teraz nie mam do niego dostępu, więc nie zmierzę. Może w weekend dopiero. esen1a 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tangomagic Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Tu masz ten sam kosz co na Ali tylko już ściągnięty do PL: https://www.olx.pl/oferta/hop-spider-31x30cm-kosz-zacierany-piwo-wino-brzeczka-sitko-sito-filtr-CID767-IDCvYWo.html#d4e3a298be eltomek and esen1a 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esen1a Posted January 8, 2020 Author Share Posted January 8, 2020 28 minut temu, Marchelli napisał: ale jesli tak jak autor tego postu chce go wykorzystac to juz nie bardzo tak chciałbym żeby to wyglądało https://www.youtube.com/watch?v=7W3Fgclnhf8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esen1a Posted January 8, 2020 Author Share Posted January 8, 2020 Chyba że iść w taki przerobiony garnek jak tutaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 Ja myślę o takim właśnie koszu po to, aby zacierać w systemie eBIAB czyli garnku z elektryczną grzałką i zacieraniem w pełnej ilości wody, tak jak robią to tu: https://www.youtube.com/watch?v=g929Mvidtuk&t=658s Wydajność wtedy spada, jak tu zauważono, ale "spada" też czas potrzebny na warzenie, bo po zacieraniu (z recyrkulacją) wyciągasz taki kosz i gotujesz to, co odciekło. Na przeszkodzie do szczęścia stoi jedynie brak odpowiedniej grzałki: te montowane po bokach garnka (Sprawek organizował zamówienie) w garnku 36L nie zmieszczą się na pewno (tzn nie zmieści się to sito, które podesłaleś), a w garnku 50L pewnie i się zmieści, ale wydaje mi się, że trzeba pilnować, żeby grzałka nie stykała się z metalowym koszem (nie można pominąć faktu, że jeśli wyciągając ciężki kosz pełny mokrego zacieru w niekontrolowany sposób opadnie na grzałkę - bo nam siły braknie - to ją może urwać). A grzałki montowane przy dnie mają za dużą moc do powierzchni grzejnej i raczej będą przypalały brzeczkę podczas jej gotowania (do zacierania można recyrkulować, ale gotującej się brzeczki przez pompę chyba nie będzie tak łatwo przepuścić). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 MOIM zdaniem do zacierania to słabo, raczej do chmielenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 Taki kosz do zacierania przy pomocy pompki się nie nadaje. Te kosze można wykorzystać jeśli ciśnienie z pompki idzie w rurkę w środku kosza i małymi otworami rozchodzi się na boki, bez powrotu na dno gara. Do pompki z przelewem brzeczki, prościej i taniej użyć kosz z siatką tylko na dnie. W tedy przy ustawieniu odpowiedniego przepływu i odpowiednim śrutowaniu, cała brzeczka przechodzi przez słód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 10 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Taki kosz do zacierania przy pomocy pompki się nie nadaje. Te kosze można wykorzystać jeśli ciśnienie z pompki idzie w rurkę w środku kosza i małymi otworami rozchodzi się na boki, bez powrotu na dno gara. Do pompki z przelewem brzeczki, prościej i taniej użyć kosz z siatką tylko na dnie. W tedy przy ustawieniu odpowiedniego przepływu i odpowiednim śrutowaniu, cała brzeczka przechodzi przez słód. Z pompką to tylko kosz z dziurkami na dnie, bo brzeczka będzie wypływać bokami zamiast przepływać przez młóto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 @anteksto miałem na myśli.. Oczywiście pisałem że prościej kosz tylko z siatką na dole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 52 minuty temu, anteks napisał: Z pompką to tylko kosz z dziurkami na dnie, bo brzeczka będzie wypływać bokami zamiast przepływać przez młóto Kiedyś chciałem kupić Grainfathera, ale zrezygnowałem bo tam jest właśnie taki kosz z sitem tylko na dnie i sporo ludzi narzekało, że nie sposób ustawić takiego przepływu, żeby przeciekanie nadążyło za pompą. Nie wiem czemu uważacie, że przy recyrkulacji brzeczka będzie przepływała bokiem, mnie się wydaje, że przy 30l wody i 5kg słodu (taka standardowa warka) będziemy mieli dość rzadki zacier w całej jego objętości, a więc przepływ przez słód będzie niezakłócony. Owszem, ja się zgadzam, że do wysładzania taki kosz się nie nadaje, ale nie zgodzę się, że do zacierania się nie nada, jeśli zacieramy z pełną objętością wody (czyli inaczej, wodę, którą byśmy wysładzali dodamy do zacierania). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 3 minuty temu, eltomek napisał: Kiedyś chciałem kupić Grainfathera, ale zrezygnowałem bo tam jest właśnie taki kosz z sitem tylko na dnie i sporo ludzi narzekało, że nie sposób ustawić takiego przepływu, żeby przeciekanie nadążyło za pompą. Nie wiem czemu uważacie, że przy recyrkulacji brzeczka będzie przepływała bokiem, mnie się wydaje, że przy 30l wody i 5kg słodu (taka standardowa warka) będziemy mieli dość rzadki zacier w całej jego objętości, a więc przepływ przez słód będzie niezakłócony. Owszem, ja się zgadzam, że do wysładzania taki kosz się nie nadaje, ale nie zgodzę się, że do zacierania się nie nada, jeśli zacieramy z pełną objętością wody (czyli inaczej, wodę, którą byśmy wysładzali dodamy do zacierania). Bo słód i tak sie zbije na dnie a brzeczka będzie wypływać na boki a nie przesiąkac przez całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 6 minut temu, anteks napisał: Bo słód i tak sie zbije na dnie a brzeczka będzie wypływać na boki a nie przesiąkac przez całość Zgadzam się, konieczne będzie zamieszanie raz na 5-10 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 5 minut temu, eltomek napisał: Zgadzam się, konieczne będzie zamieszanie raz na 5-10 minut. NIe po to kupuje sie automata by miszać co chwile łychą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 (edited) Kosz jakoś tam pracę usprawni, ale pompka wody, cyrkulacja nie ma wtedy sensu. Trzeba będzie mieszać, brzeczka finalnie będzie mętna. Edited January 13, 2020 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.