Skocz do zawartości

starter do Pilsa i temperatury


osatronix

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Wszystkim,
W nadchodzacy wekend bede warzyl Pilsa i przygotowytwal starter z FM30.

Znalazlem informacje, ze starter nalezy zrobic w takiej samej temperaturze jak dla piw gornej fermentacji (20 kilka stopni C).

Moje pytanie jest nastepujace:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?
Mysle, ze tak powinno sie zrobic, aby nie zestersowac drozdzy, ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Prosze bardzo o porade.

Dzieki moc.


osatronix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, osatronix napisał:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?

Starter powinien być jak najbardziej zbliżony termicznie do brzeczki , można  dolewać małymi porcjami brzeczkę aby wyrównać temperaturę .

 

1 godzinę temu, osatronix napisał:

ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Tak właśnie zrób . Ja zostawiam brzeczkę do wystudzenia w garażu całą noc , a obok w słoiku starter . Rano temperatury są takie same ( u mnie 8st C) i wtedy zadaję drożdże . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.