Jump to content
osatronix

starter do Pilsa i temperatury

Recommended Posts

Czesc Wszystkim,
W nadchodzacy wekend bede warzyl Pilsa i przygotowytwal starter z FM30.

Znalazlem informacje, ze starter nalezy zrobic w takiej samej temperaturze jak dla piw gornej fermentacji (20 kilka stopni C).

Moje pytanie jest nastepujace:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?
Mysle, ze tak powinno sie zrobic, aby nie zestersowac drozdzy, ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Prosze bardzo o porade.

Dzieki moc.


osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, osatronix napisał:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?

Starter powinien być jak najbardziej zbliżony termicznie do brzeczki , można  dolewać małymi porcjami brzeczkę aby wyrównać temperaturę .

 

1 godzinę temu, osatronix napisał:

ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Tak właśnie zrób . Ja zostawiam brzeczkę do wystudzenia w garażu całą noc , a obok w słoiku starter . Rano temperatury są takie same ( u mnie 8st C) i wtedy zadaję drożdże . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...