Jump to content
Sumikk

Brewkit german hell bock

Recommended Posts

Hej 

Pierwszą Warkę z brewkitu prawie kończę i się zastanawiam nad następną. 

Myślałem właśnie o hell bock

Chciałbym zrobić z brewkitu 

https://allegro.pl/oferta/23l-piwo-domowe-german-hell-bock-drozdze-deptana-6813256727?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Chciałbym do tego dodać ekstrakt słodowy zamiast glukozy 

https://allegro.pl/oferta/gozdawa-ekstrakt-slodowy-plynny-amber-23l-deptana-5406920590?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

 

Macie jakieś rady lub pomysły uwagi co do tego piwa ? Jakieś opinie ? Może być ten ekstrakt czy wybrać inny, odrazu mówię że chce zrobić piwo z brewkitu, będzie to już drugie, później zabieram się za produkcję ze słodów 😆

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, koncept napisał:

Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli :)

Dzięki za komentarz ale mało w nim informacji xd napisał byś jakie brewkity robiłeś i jakie wyszły mniej wiecej, i co dawałeś, cukier glukozę czy ekstrakt słodowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nastawiłem właśnie brewkit german hell bock od gozdawy. Wszystko jak na instrukcji zobaczymy co z tego wyjdzie, stoi teraz w temperaturze ok 14,5'c może być? Czy te drożdże wystartują w takiej temperaturze? Czy dac je narazie do cieplejszego a później do zimnego ?

IMG_20200117_173403.jpg

IMG_20200117_173413.jpg

IMG_20200117_173418.jpg

Edited by Sumikk
Dodanie zdjęć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw niska temperatura potem po spowolnieniu tempa fermentacji podnoś stopniowo temperaturę do górnej granicy optimum pracy drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie sprawa wygląda tak, nastawiłem ten brewkit ok 30h temu oprócz tej piany co została po mieszaniu i napowietrzaniu brzeczki to nie ma żadnej. Temperatura to 14,4'c a temperatura brzeczki to 14,1'c. Drożdże są widoczne na spodzie fermentora, zbiera się powoli w nim gaz bo podnosi pokrywę i raz na jakiś czas bulka w rurce. Czy podczas fermentacji musi się pienić? Czy wszystko z tym w porządku ?

 

Jest to mój drugi brewkit, na pierwszym podczas całej fermentacji nie miałem żadnego osadu ani piany na wierzchu czy coś robię źle czy tak poprostu jest ? Moze do tych brewkitów dodają drożdże dolnej fermentacji?

Edited by Sumikk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy fermentujesz w niskich temperaturach to przebieg fermentacji jest spokojniejszy. Jak wybrzusza pokrywe to znaczy że fermentacja trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawa wygląda tak że ładnie zaczęło bulgotać w rurce i na powierzchni powoli pojawia się coraz większa piana, jest w temperaturze ok 14'c myślicie że podnosić temperature powoli do góry ? Jak tak to o ile ? I dawać to później na cichą czy zostawić dłużej w tym samym i butelkować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten mój brewkit fermentuje już 17 dni, dzisiaj z ciekawości zmierzyłem refraktometrem i jest ok 7 brix, czy to mozliwe że dalej jest tyle ? Całość jest w temperaturze ok 16'c, początkowa gęstość to ok 12blg.

Ile jeszcze tak będzie fermentował ? Widać że powoli ustaje, moze podnieść mu temperaturę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Sumikk napisał:

refraktometrem i jest ok 7 brix,

Po korekcie czy przed? Korzystałeś z kalkulatora wskazań refraktometru?

 

Temperaturę mogłeś już podnieść po pierwszym tygodniu fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. 

Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix 😞  

I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ?

Edited by Sumikk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Sumikk napisał:

Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. 

Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix 😞  

I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ?

 

Czyli masz obecnie około 3,6°Blg, czyli pewnie już po fermentacji. Możesz podnieść temperaturę do tych 20°C, jak za kilka dni blg będzie takie samo, to możesz butelkować.

Na przyszłość - o refraktometrze: https://www.wiki.piwo.org/Refraktometr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg. Oba urządzenia na czystej wodzie pokazują 0. Czy to możliwe ? Podniosę teraz temperature i zobaczymy co się będzie działo 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Sumikk napisał:

Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg

To są pomiary po/w trakcie fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Mibor napisał:

To są pomiary po/w trakcie fermentacji?

Myślę że już po fermentacji, siedzi już 20dni od zadania drożdży 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Sumikk napisał:

To dlaczego balingometr pokazuje co innego ? 

 

 

A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją?

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, punix napisał:

 

A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją?

Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c 

I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Sumikk napisał:

Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c 

I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ?

 

Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia ;)

Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, punix napisał:

 

Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia ;)

Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg.

Zrobiłem roztwór cukru i wody i balingomierz pokazuje ok 5.5 a refraktometr 5

Czyli to że mi się nie zgadza może być spowodowane złym pomiarem przed fermentacją ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...