Sumikk 4 Posted January 5, 2020 Hej Pierwszą Warkę z brewkitu prawie kończę i się zastanawiam nad następną. Myślałem właśnie o hell bock Chciałbym zrobić z brewkitu https://allegro.pl/oferta/23l-piwo-domowe-german-hell-bock-drozdze-deptana-6813256727?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Chciałbym do tego dodać ekstrakt słodowy zamiast glukozy https://allegro.pl/oferta/gozdawa-ekstrakt-slodowy-plynny-amber-23l-deptana-5406920590?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Macie jakieś rady lub pomysły uwagi co do tego piwa ? Jakieś opinie ? Może być ten ekstrakt czy wybrać inny, odrazu mówię że chce zrobić piwo z brewkitu, będzie to już drugie, później zabieram się za produkcję ze słodów 😆 Quote Share this post Link to post Share on other sites
g_berger 0 Posted January 5, 2020 Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted January 5, 2020 20 minut temu, koncept napisał: Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli Dzięki za komentarz ale mało w nim informacji xd napisał byś jakie brewkity robiłeś i jakie wyszły mniej wiecej, i co dawałeś, cukier glukozę czy ekstrakt słodowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
g_berger 0 Posted January 5, 2020 robiłem jeden: https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Bulldog/Bulldog-Evil-Dog-Double-IPA-47-kg.html wyszło całkiem niezłe piwko ale ponieważ dałem biały cukier było czuć bimberkiem nieco Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted January 17, 2020 (edited) Nastawiłem właśnie brewkit german hell bock od gozdawy. Wszystko jak na instrukcji zobaczymy co z tego wyjdzie, stoi teraz w temperaturze ok 14,5'c może być? Czy te drożdże wystartują w takiej temperaturze? Czy dac je narazie do cieplejszego a później do zimnego ? Edited January 17, 2020 by Sumikk Dodanie zdjęć Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted January 17, 2020 Najpierw niska temperatura potem po spowolnieniu tempa fermentacji podnoś stopniowo temperaturę do górnej granicy optimum pracy drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted January 18, 2020 (edited) Panowie sprawa wygląda tak, nastawiłem ten brewkit ok 30h temu oprócz tej piany co została po mieszaniu i napowietrzaniu brzeczki to nie ma żadnej. Temperatura to 14,4'c a temperatura brzeczki to 14,1'c. Drożdże są widoczne na spodzie fermentora, zbiera się powoli w nim gaz bo podnosi pokrywę i raz na jakiś czas bulka w rurce. Czy podczas fermentacji musi się pienić? Czy wszystko z tym w porządku ? Jest to mój drugi brewkit, na pierwszym podczas całej fermentacji nie miałem żadnego osadu ani piany na wierzchu czy coś robię źle czy tak poprostu jest ? Moze do tych brewkitów dodają drożdże dolnej fermentacji? Edited January 18, 2020 by Sumikk Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted January 18, 2020 Gdy fermentujesz w niskich temperaturach to przebieg fermentacji jest spokojniejszy. Jak wybrzusza pokrywe to znaczy że fermentacja trwa. 1 Sumikk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted January 21, 2020 Sprawa wygląda tak że ładnie zaczęło bulgotać w rurce i na powierzchni powoli pojawia się coraz większa piana, jest w temperaturze ok 14'c myślicie że podnosić temperature powoli do góry ? Jak tak to o ile ? I dawać to później na cichą czy zostawić dłużej w tym samym i butelkować ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 3, 2020 Ten mój brewkit fermentuje już 17 dni, dzisiaj z ciekawości zmierzyłem refraktometrem i jest ok 7 brix, czy to mozliwe że dalej jest tyle ? Całość jest w temperaturze ok 16'c, początkowa gęstość to ok 12blg. Ile jeszcze tak będzie fermentował ? Widać że powoli ustaje, moze podnieść mu temperaturę ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted February 3, 2020 Tak, podnieś temperaturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted February 3, 2020 7 godzin temu, Sumikk napisał: refraktometrem i jest ok 7 brix, Po korekcie czy przed? Korzystałeś z kalkulatora wskazań refraktometru? Temperaturę mogłeś już podnieść po pierwszym tygodniu fermentacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 3, 2020 (edited) Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix 😞 I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ? Edited February 3, 2020 by Sumikk Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted February 3, 2020 2 godziny temu, Sumikk napisał: Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix 😞 I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ? Czyli masz obecnie około 3,6°Blg, czyli pewnie już po fermentacji. Możesz podnieść temperaturę do tych 20°C, jak za kilka dni blg będzie takie samo, to możesz butelkować. Na przyszłość - o refraktometrze: https://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg. Oba urządzenia na czystej wodzie pokazują 0. Czy to możliwe ? Podniosę teraz temperature i zobaczymy co się będzie działo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted February 5, 2020 Godzinę temu, Sumikk napisał: Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg To są pomiary po/w trakcie fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 2 minuty temu, Mibor napisał: To są pomiary po/w trakcie fermentacji? Myślę że już po fermentacji, siedzi już 20dni od zadania drożdży Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted February 5, 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: już po fermentacji To zapraszam do lektury https://www.wiki.piwo.org/Refraktometr chociaż pierwszy akapit... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 Dobrze to obliczam? Powinno mieć 3,59blg ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 7 minut temu, anatom napisał: Dobrze To dlaczego balingometr pokazuje co innego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted February 5, 2020 10 minut temu, Sumikk napisał: To dlaczego balingometr pokazuje co innego ? A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 29 minut temu, punix napisał: A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją? Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted February 5, 2020 27 minut temu, Sumikk napisał: Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ? Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 5, 2020 1 godzinę temu, punix napisał: Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg. Zrobiłem roztwór cukru i wody i balingomierz pokazuje ok 5.5 a refraktometr 5 Czyli to że mi się nie zgadza może być spowodowane złym pomiarem przed fermentacją ? Quote Share this post Link to post Share on other sites