Jump to content

Wymrażanie piwa, a obliczenia %


Recommended Posts

Zabrałem się za wymrażanie braggota. I pojawił się problem w postaci obliczenia ile czego tam teraz jest. Gdyby możliwe było usunięcie tylko wody to nie byłoby problemu, ale wiadomo że ta usuwana „woda” jest kolorowa. 

Na starcie braggot miał 25 blg i odfermentował do 5,3 (refra pokazywał 13,3 przed korektą) czyli 12,4 abv. Obecnie po pierwszym usunięciu „śniegu” refra pokazuje 16,5. I nie wiem jak to dale ugryźć. Czy:

16,5/13,3 x 25 ?

daje to wtedy 1,24x25=31. Podstawiając pod kalkulator dla korekty refra 31 i 16,5 daje 31 i 6,5 - wrzucając to w kalkulator alkoholu wychodzi 16,6 abv. Raczej niemożliwe to jest jeszcze na tym etapie. 

Druga wersja jaka mi przyszła do głowy to:

16,5-13,3=3,2

25+3,2=28,2

podstawiając pod kalkulator na korektę refra 28,2 i 16,5 daje „odfermentowanie” do 8,5 co dalej w kalkulatorze alkoholu daje 13,1 abv. Tu znowu wydaje mi się, to zbyt niską wartością skoro startowałem z 12,4 abv. 

Podejrzewam, że oba moje sposoby liczenia są błędne. Czy ktoś kiedyś to liczył?

Link to post
Share on other sites

Też o tym myślałem i na koniec chyba tak zrobię. Liczyłem na to, że może ktoś ma jakiś tajemny sposób. 

A co do Twojego pomysłu to kiedyś tak robiłem z ciekawości czy da radę i różnica była 0,5 blg w stosunku prawdziwego blg po gotowaniu, piwo miało coś koło 12-13. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.