Skocz do zawartości

Mycie butelek po kwasie


nike21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam piwko w piwnicy, które mi nie podeszło. Jest to kilkanaście butelek Berliner Weisse. Ogólnie piwo pójdzie w kanał ale chciałbym odzyskać szkło. W związku z tym mam pytanie czy trzeba te butelki potraktować czymś specjalnym zanim zabutelkuję w nie inne piwo? Po wypłukaniu wodą butelka niczym nie pachnie, ale nie chciałbym zakazić lactobakterią innego piwa. Ktoś ma w tym jakieś doświadczenie? Ja ogólnie nie myję butelek, po prostu dobrze je płuczę po wypiciu piwa i potem przed butelkowaniem tylko dezynfekuję Starsanem. Od kilkunastu warek 0 problemów. Zastanawiam się jak potraktować te po kwasie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak samo. Robiłem 2 kwasy i traktowałem butelki normalnie (płukanie + starsan przed rozlewem). Żadnych "zakażeń" bakteriami nie zaobserwowałem w kolejnych piwach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.