Jump to content
Piwosz29

Drożdże s04 do marcowego

Recommended Posts

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Estrowe marcowe tj. brown ale. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Piwosz29 napisał:

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Nie mam warunków na robienie danego stylu to nie robie

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piwosz29 napisał:

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Pytanie jeszcze jakie masz te warunki... możesz spróbować drożdże mangrove jack's m54 californian lager i ile ma to być "coś w stylu". Są jeszcze kveiki, które niby mają dawać piwa o czystości lagerów w wysokich temperaturach, jednak mi ten eksperyment wyszedł z mizernym efektem, ale też równie mizerne są moje doświadczenia z kveikami. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki rafple za fajną odpowiedź 🤗 Zaciekawił mnie ten temat z kveikami muszę go zgłębić myślę że to będzie to czego szukałem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest o kveikach sporo jest na forum, osobiście polecam zwłaszcza początkującym, bo to wyrozumiałe drożdże, które wybaczają wiele błędów. Do tego łatwe w obsłudze - nie trzeba startera, produkują dużo gęstwy, i co najważniejsze można fermentować w mieszkaniu nawet latem. Można eksperymentować w różnych, dość wysokich temperaturach, i może nie dają jakiegoś specjalnego profilu smakowego, ale w zamian nie produkują niechcianych związków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kveików używam do "Full Aroma Hops" (receptura na wiki), kiedy nie mam wolnej lodówki, a chcę zrobić zwykłe jasne-pełne, dla gości, którzy niekoniecznie gustują w "kraftowych" stylach.

Fermentowane w temp otoczenia 21C dają czysty, zrównoważony profil, moje piwo dobrze się też klarowało.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

A te drożdże mongrove jack m54 californian lager też wydają się ciekawą propozycją tym bardzie że na drożdżach mangrove jack zawsze fajnie mi się pracowało 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Marcin Skwira napisał:

Jakie kveiki polecacie?

Z tych które powinny dać czysty profil używałem tych:

https://whclab.com/collections/homebrew-liquid-yeast-pitches/products/ubbe-homebrew

na brulosophy robili eksperyment z innym szczepem (albo tylko inaczej nazwanym przez producenta) zdaje się łatwiej dostępnym niż ten którego ja użyłem,

ale efekt zdaje się był podobny jak u mnie i piwo nie zachwyciło czystym profilem lagera.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.