Skocz do zawartości

Chmieliny w gęstwie


fotohobby

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie dziś pod górkę i w 12. dniu fermentacji wrzuciłem do fermentora (NEIPA, 18l ) 80g chmielu na zimno.

Sęk w tym, że miałem  w planach zlać to piwo, aby wykorzystać gęstwę (FM53 Voss Kveik)

Planowałem tymi Kveikami przefermentować zestaw Modern Bitter z Centrum Piworawstwa.

Dlatego Kveikami, gdyż lodówka jest zajęta, a w pomieszczeniu 19C

 

Czy jest opcja zebrania gęstwy z chmielinami ? Płukać ją później ?

Mam jeszcze paczkę US-05, a w banku 2ml fiolkę FM52 Amerykański Sen.

 

Co wybrać, dla fermentacji w 19C (temp otoczenia) ?

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgarniasz delikatnie chmieliny, a pod spodem masz elegancką gęstwę. Może przejść aromatem chmieli, ja używałem zazwyczaj w kierunku od mniej do bardziej chmielonych. Kveików potrzebujesz zresztą bardzo mało, więc nie powinien być to problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.