fotohobby Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 (edited) Zrobiłem sobie dziś pod górkę i w 12. dniu fermentacji wrzuciłem do fermentora (NEIPA, 18l ) 80g chmielu na zimno. Sęk w tym, że miałem w planach zlać to piwo, aby wykorzystać gęstwę (FM53 Voss Kveik) Planowałem tymi Kveikami przefermentować zestaw Modern Bitter z Centrum Piworawstwa. Dlatego Kveikami, gdyż lodówka jest zajęta, a w pomieszczeniu 19C Czy jest opcja zebrania gęstwy z chmielinami ? Płukać ją później ? Mam jeszcze paczkę US-05, a w banku 2ml fiolkę FM52 Amerykański Sen. Co wybrać, dla fermentacji w 19C (temp otoczenia) ? Edited January 2, 2020 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 Zgarniasz delikatnie chmieliny, a pod spodem masz elegancką gęstwę. Może przejść aromatem chmieli, ja używałem zazwyczaj w kierunku od mniej do bardziej chmielonych. Kveików potrzebujesz zresztą bardzo mało, więc nie powinien być to problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.