Jump to content
Sign in to follow this  
fotohobby

Chmieliny w gęstwie

Recommended Posts

Zrobiłem sobie dziś pod górkę i w 12. dniu fermentacji wrzuciłem do fermentora (NEIPA, 18l ) 80g chmielu na zimno.

Sęk w tym, że miałem  w planach zlać to piwo, aby wykorzystać gęstwę (FM53 Voss Kveik)

Planowałem tymi Kveikami przefermentować zestaw Modern Bitter z Centrum Piworawstwa.

Dlatego Kveikami, gdyż lodówka jest zajęta, a w pomieszczeniu 19C

 

Czy jest opcja zebrania gęstwy z chmielinami ? Płukać ją później ?

Mam jeszcze paczkę US-05, a w banku 2ml fiolkę FM52 Amerykański Sen.

 

Co wybrać, dla fermentacji w 19C (temp otoczenia) ?

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgarniasz delikatnie chmieliny, a pod spodem masz elegancką gęstwę. Może przejść aromatem chmieli, ja używałem zazwyczaj w kierunku od mniej do bardziej chmielonych. Kveików potrzebujesz zresztą bardzo mało, więc nie powinien być to problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...