Jump to content
Sign in to follow this  
Jacoser

fermentacja cicha czy butelkowanie, oto jest pytanie.

Recommended Posts

Witam

Właśnie jestem w trakcie warzenia mojego pierwszego piwka. Na początek wybrałem brewkita 3kg woodforde's norfolk ales. Drożdze dodałem 4 dni temu i piana już znika, a fermentacja przebiega do tej pory w temp 22-23 stopnie. Gestość brzeczki nastawnej wynosiła 10blg, a teraz(bo już nie mogłem się oprzeć) wynosi: 4blg .

 

Za 4 dni planowo będę piwo zlewał do butelek. Jednak nasuneło mi sie pytanie czy opłaca mi się robić fermentację cichą, gdyż wyczytałem ze to raczej się stosuje do innych rozdzajów piw. Oraz po drugie: Jak będę zlewał do butelek to w jaki sposób dodać te 200 gr ekstraktu słodowego?? Do butelek bezpośrednio dodać po trochę, czy dodać do kadzi całość i wymieszać z piwem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może niektórzy mnie zjedzą, może nie.

Poczytaj Piaskownicę piwowarską. Temat był maglowany tyle razy, że... bez sensu jest znów o tym pisać.

A jeśli w piaskownicy jest za dużo wątków użyj wyszukiwarki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie niestety już szukam dłuższą chwilę, ale nigdzie nie widzę co lepsze: dodawać ekstrakt chmielowy do butelek bezpośrednio czy do zielonego piwa jeszcze przed rozlaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zlać do fermentora z kranikiem, i dodać ekstrakt rozpuszczony w małej ilości wody i zagotowany na chwilę. I nie dolewać gorącego tylko schłodzić go trochę przed dodaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Właśnie jestem w trakcie warzenia mojego pierwszego piwka. Na początek wybrałem brewkita 3kg woodforde's norfolk ales. Drożdze dodałem 4 dni temu i piana już znika, a fermentacja przebiega do tej pory w temp 22-23 stopnie. Gestość brzeczki nastawnej wynosiła 10blg, a teraz(bo już nie mogłem się oprzeć) wynosi: 4blg .

 

Za 4 dni planowo będę piwo zlewał do butelek. Jednak nasuneło mi sie pytanie czy opłaca mi się robić fermentację cichą, gdyż wyczytałem ze to raczej się stosuje do innych rozdzajów piw. Oraz po drugie: Jak będę zlewał do butelek to w jaki sposób dodać te 200 gr ekstraktu słodowego?? Do butelek bezpośrednio dodać po trochę, czy dodać do kadzi całość i wymieszać z piwem ?

Ja bym cicha zrobił , co do dodawania suchego ekstraktu do daj sobie spokój i zrób roztwór cukru .Dodaj go do fermentora z kranikiem i zdekantuj do niego młode piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites
zlać do fermentora z kranikiem, i dodać ekstrakt rozpuszczony w małej ilości wody i zagotowany na chwilę. I nie dolewać gorącego tylko schłodzić go trochę przed dodaniem.

Dlaczego w małej i dlaczego schłodzić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
co do dodawania suchego ekstraktu do daj sobie spokój i zrób roztwór cukru

Myślałem że ekstrakt lepszy, od zwykłego cukru. A pozatym "prawo czystości piwa". :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
co do dodawania suchego ekstraktu do daj sobie spokój i zrób roztwór cukru

Myślałem że ekstrakt lepszy' date=' od zwykłego cukru. A pozatym "prawo czystości piwa". :)[/quote']

A świstak zawija w te sreberka , kilka piw uwarzyłem i nie widzę różnicy . Ale jeśli chcesz to nie zabraniam :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
zlać do fermentora z kranikiem' date=' i dodać ekstrakt rozpuszczony w [b']małej ilości wody[/b] i zagotowany na chwilę. I nie dolewać gorącego tylko schłodzić go trochę przed dodaniem.

Dlaczego w małej i dlaczego schłodzić ?

Bo im większa objętość tym bardziej zaburza nasze obliczenia co do nagazowania. Może jest to i niedużo i jak się da to w 100-200 ml to nie robi różnicy ale jak wlejemy litr do powiedzmy 18-20 to już może robić różnicę. A schłodzić żeby drożdży nie narażać na szok termiczny, żeby nie było problemu z nagazowaniem. Ja tak robię i uważam to za słuszne, ale nikogo do tego nie zmuszam. To jest może trochę dmuchanie na zimne ale wolę być ostrożny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bo im większa objętość tym bardziej zaburza nasze obliczenia co do nagazowania. Może jest to i niedużo i jak się da to w 100-200 ml to nie robi różnicy ale jak wlejemy litr do powiedzmy 18-20 to już może robić różnicę. A schłodzić żeby drożdży nie narażać na szok termiczny, żeby nie było problemu z nagazowaniem. Ja tak robię i uważam to za słuszne, ale nikogo do tego nie zmuszam. To jest może trochę dmuchanie na zimne ale wolę być ostrożny.

Jak się nie mylę to na forum było że właśnie powinno się rozpuszczać w 1 l wody , wlewając 0,5-1l gorącego roztworu do 20l piwa drożdży chyba nie zaszokujemy :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale wlewając piwo do gorącego roztworu już taka szansa jest. Ja osobiście rozpuszczam w około 200 ml wody. Chociaż ostatnio tez stosuje pasteryzowaną brzeczkę 20 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no właśnie niestety już szukam dłuższą chwilę, ale nigdzie nie widzę co lepsze: dodawać ekstrakt chmielowy do butelek bezpośrednio czy do zielonego piwa jeszcze przed rozlaniem.

Ja uważam, że lepszy jest suchy ekstrakt słodowy niż cukier (a nawet glukoza). Dlatego rozpuść to j.w. i wlej w fermentor z kranikiem i rozlewaj. Fermentację cichą zrób jeśli uważasz to za słuszne, ale najczęściej jest tak że przy pierwszym piwku się śpieszy, także możesz sobie tą cichą podarować.

 

Co do suchego ekstraktu i cukru, bądźmy szczerzy, czy wolimy się najeść mielonką czy polędwiczką? To i to jest mięsem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy puszcze nie ma osadów białkowych i mąki, jedynie drożdże. Pobierz próbkę, wlej do szklanki, jeśli nie jest mocno mętne, oraz zakończyła sie praca drożdży możesz lać do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm dzisiaj butelkuję, piwko się ładnie sklarowało ;) Tylko niepokoi mnie fakt iż od piatku kiedy miałem 4°Blg nic się nie zmieniło, myślałem że jak na pocz było 10°Blg to niżej zejdzie. piwko jest troszkę wodniste, ale nawet niezłe, i porządnie gorzkie, jak to Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10°Blg do 4°Blg i butelkowanie? Ja nie podjąłbym się, kiedyś zabutelkowałem piwo, które zeszło z 12°Blg do 4°Blg i niestety pewnej nocy zaczęły się eksplozje. W sumie granatów było 6 a z reszty uchylając lekko kapsle spuszczałem gaz i udało się je uratować. Teraz drożdże już pomalutku pracują dlatego od piątku do dzisiaj nie zeszło nic °Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

to ile mam czekać ?? drożdże dałem osiem dni temu. Może zamieszać troszkę ? czy zlać na cichą ?? z drugiej strony piwo teraz jest ładnie klarowne i może nałożenie pokrywki z rurką styknie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo niecierpliwy jesteś. Ja poczekałbym ok tygodnia i sprawdził czy fermentacja trwa. Jeżeli przez tydzień nie odfermentuje poniżej 4°Blg wtedy dopiero rozlałbym w butelki. To jest moje zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale zostawić w fermentatorze na burzliwą ? z nałożoną lekko pokrywką czy zlać do drugiego z kranikiem na cichą ??

acha no i do ilu °Blg powinno zejść ?

Edited by Jacoser

Share this post


Link to post
Share on other sites

U nie proces fermentacji trwa minimum 3 tygodnie. Tydzień +/- 2dni burzliwa i minimum 2 tygodnie cicha. Od czasu wspomnianych wcześniej granatów, wolę kilka dni/tygodni poczekać niż sprzątać po granatach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm czyli moje fermentuje na burzliwej już 8 dni, więc teraz zlać na cichą ?? W tej chwili na powierzchni jest trochę pęcherzyków tylko.

A z tego co czytałem wynika że na cichej będzie bezpieczniejsze bo nie będzie miało kontaktu z powietrzem. A dzięki kranikowi, zawsze będę mógł trochę zlać do pomiaru °Blg . Ale to mój pierwszy raz i nie chcę zepsuć piwa.

Edited by Jacoser

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.